Pagar amb el mòbil i sobreviure per a explicar-ho

Compartir

Experiència molt satisfactòria amb Vodafone Wallet a tot arreu on l’he emprat per pagar.

Fa un any i mig vaig tenir l’oportunitat de provar la primera polsera de pagament que CaixaBank llançava al mercat. La meva experiència va ser positiva, però detectant certes mancances que en feien inviable el seu ús com a forma única de pagament per a qualsevol moment.

La primera va ser que no tots els establiments estaven preparats per acceptar-ne el pagament, és a dir, no disposaven de terminals de cobrament (els mateixos que empren per cobrar amb targes de crèdit) contactless.

La segona va ser la sorpresa davant la nova forma de pagament. Molt pocs -els podríem comptar amb els dits d’una mà i encara ens en sobrarien- coneixien aquell nou mitjà, i estic ben segur que algun dels que em va denegar el pagament amb aquella polsera ho va fer per la desconfiança que li generava, i no pas perquè la quantitat a abonar fos petita.

I, finalment, i encara que aquell giny estigués pensat per a efectuar micropagaments i satisfer imports de menys de 10 euros, els establiments que es neguen a cobrar un import inferior a una determinada quantitat en tarja. Encara que això no sigui legal, és ben comprensible per les comissions que els apliquen.

Un any i mig després, em proposo provar una nova tecnologia de pagament, aquest cop amb el mòbil, emprant el recentment estrenat Vodafone Wallet. Obtindré millors resultats?

Més coneixement + més infraestructura = més pagaments

La resposta ràpida a aquesta pregunta és si; el principal motiu és que ara els establiments estan més preparats, i coneixen més aquest nou mitjà de pagament, el que fa que no els agafi desprevinguts quan els demano per pagar amb el mòbil.

Si durant la prova de fa any i mig que us explicava abans, encara m’havia trobat amb establiments que no disposaven de terminal de cobrament sense fils, ara no recordo haver-me’n trobat cap, pel que l’única limitació amb la qual m’he topat ha estat quan no m’han acceptat el fet de pagar amb la tarja, sigui la del mòbil o sigui una de “tradicional”.

I aquí, permeteu-me un incís: quan configures Vodafone Wallet tens dues possibilitats de mitjans de pagament: targes de crèdit o bé Paypal. Així doncs, i deixant de banda Paypal, acabes pagant amb la mateixa tarja de crèdit que portes a la butxaca, només que d’una altra manera, així que els càrrecs et seran fets per la mateixa via bancària com si t’haguessis tret la tarja de la butxaca i haguessis pagat amb ella.

Abans deia que l’única excepció a tots aquells establiments on m’han permès de pagar amb tarja són uns pocs en els quals la quantitat no arribava als cinc euros amb l’excepció d’un que superava de poc els deu. Per a aquests casos, em remeto al que ja deia en l’article sobre la polsera de CaixaBank: serà il·legal que no et permetin pagar amb la tarja si ho permetrien amb quantitats més grans, però és totalment comprensible i, per tant, és quelcom que mereix el més absolut respecte per part meva.

I això em porta a la meva primera conclusió: si bé podeu pagar amb el mòbil, no sortiu mai de casa sense una mica de xavalla a la butxaca. I, d’altra banda, us farien el mateix amb una tarja de crèdit de plàstic, així que no és pas perquè intenteu pagar amb el mòbil.

Coneixement no equival a haver-lo fet servir

És simptomàtic que els dos o tres establiments turístics on he demanat per pagar l’import d’allò consumit amb el mòbil, m’hagin explicat que no he estat el primer a fer-ho, mentre que la majoria dels establiments i comerços on els turistes i viatgers són menys vistos, s’hagin estrenat amb mi en aquesta modalitat de pagament.

Compte, que no estic dient que no sabessin que hi ha la possibilitat de pagar amb el mòbil, però fins i tot en algun cas han arronsat les espatlles i m’han preguntat si estava segur que funcionaria, o s’ho han preguntat entre les persones que m’atenien, com en el cas d’una llibreria per Sant Jordi.

El resultat positiu de la transacció no els va sorprendre en cap cas, però si van prendre bona nota de cara al futur.

Configurant Vodafone Wallet

Per a instal·lar Vodafone Wallet ens cal disposar d’un telèfon que tingui NFC i també una tarja SIM que admeti la realització de pagaments.

Pel que fa al segon element, la mateixa Vodafone us en pot proporcionar una d’auto-activable. Jo mateix me la vaig haver de canviar perquè en tenia una de més de dos anys d’antiguitat que no admetia aquest servei, i me’n van fer arribar una per correu sense cap cost addicional.

I pel que fa als terminals compatibles, no descarteu el vostre perquè no surt a la llista que Vodafone proporciona, ja que en aquesta hi consten els que l’operadora té en cartera o ha tingut recentment. Jo mateix tinc un Sony Xperia Z1 que no consta en el llistat, i després de fer el canvi de tarja SIM ja fa unes quantes setmanes que vaig fent pagaments pel món sense patir cap problema tècnic.

La qüestió de la configuració de les targes de crèdit és molt senzilla, i encara que teòricament l’aplicació pot auto-configurar-les tan sols fent-los una fotografia, jo he hagut d’acabar introduint manualment la configuració, cosa que tampoc ha estat gens difícil ni un procés llarg.

L’experiència pagant amb Paypal

Un dels grans reclams del nou Vodafone Wallet era la possibilitat de pagar directament des del compte de Paypal per a aquelles persones que hi tenen diners. Aquells qui acostumen a vendre a eBay, cobren a través de Paypal, i encara que es diners els poden traspassar després a un compte corrent, sempre és un procediment que fa mandra dur a terme. Així doncs, un servei que ens permeti gastar-nos-els directament des del nostre compte sense haver de fer traspassos, és idoni.

Configurar el compte de Paypal a Vodafone Wallet és d’allò més senzill, i transparent pel que fa als pagaments, sense comissions de cap mena. Només si teniu un compte en una moneda diferent de l’euro (com, en el meu cas, que en tinc un en dòlars), Paypal us aplicarà una taxa de conversió favorable a ells, amb la qual cosa hi sortireu perdent uns cèntims per cada dòlar gastat, però això és quelcom que queda fora de l’abast de Vodafone i, evidentment, Paypal s’ha de cobrar alguna cosa per la conversió de divises que, d’altra banda, teniu també en qualsevol altre canvista.

Per la resta, el pagament amb Paypal funciona exactament igual com si ho féssiu amb tarja de crèdit, i diria que el venedor ni se’n deu adonar que li esteu pagant a través d’aquest sistema, almenys no en el moment de dur a terme el pagament.

Val a dir que després d’instal·lar Vodafone Wallet el segon dia de la seva disponibilitat, no vaig poder configurar el compte de Paypal per problemes tècnics, però vaig poder veure com els missatges d’error que em donava el sistema en intentar fer-ho anaven canviant, amb la qual cosa entenc que s’estava treballant en resoldre un problema del qual ja se’n tenia consciència. Una actualització de l’app al cap d’uns dies va permetre que tot comencés a funcionar amb normalitat, i des de llavors estic emprant Paypal sense cap mena de problema.

L’únic punt que no m’ha acabat de fer el pes sobre Paypal, és que configura el compte de manera automàtica perquè hàgim d’introduir el PIN de seguretat només en compres superiors a 20 euros, mentre que en el cas d’una quantitat inferior, no ens caldrà introduir-lo, i no he trobat manera de canviar aquest comportament.

Consell, doncs: mantingueu apagat l’NFC del vostre terminal fins una mica abans d’haver de satisfer un pagament amb ell, que ja sé que és quelcom incòmode, però molt més segur.

També admet targes de fidelització

Mitjançant un plug-in, Vodafone Wallet és capaç d’emmagatzemar targes de fidelització de diversos establiments, com ara cadenes de supermercats o empreses. Ho he provat amb algunes com les dels supermercats Dia o Carrefour, i aquí sí que m’ha funcionat el sistema de reconeixement automàtic a través de la càmera de fotos, fotografiant el codi de barres.

El plug-in s’instal·la des de la mateixa aplicació sense cap mena de dificultat, tan sols prement en un botó.

El que sí que no he pogut provar de moment és l’apartat dels títols de transport, ja que ara per ara hi ha molt poques ciutats que en siguin membre, només València i Logronyo.

Un consell de seguretat

Particularment, jo he pagat amb Paypal a través de Vodafone Wallet, però entenc que encara són una minoria aquells lectors que puguin tenir un compte d’aquest servei amb diners carregats (malgrat que alguns l’hauran fet servir senzillament per pagar amb la seva tarja de crèdit normal).

Si heu de configurar una tarja de crèdit en el vostre Wallet, us recomano que en contracteu una d’aquestes que són de prepagament, ja que si us roben el terminal i, per un d’aquells atzars, coneixen el vostre PIN, no podran fer tant de mal com si tenen accés a una tarja amb “barra lliure”.

Guillem Alsina
Etiquetes: