PayPal i eBay: divorci benvingut?

eBay i Paypal es separen
Compartir

L’entrada d’Apple en el mercat dels pagaments electrònics és una amenaça que PayPal enfrontarà millor sola, ja que podrà innovar més ràpidament.

PayPal i eBay han anunciat la seva separació en dues companyies independents passats els més de dotze anys de convivència després que eBay adquirís PayPal el 2012 per l’interès que li despertava el sistema de pagaments majoritàriament emprat pels seus usuaris.

El matrimoni eBay-PayPal ha funcionat bé durant aquests anys, però la separació ofereix més oportunitats a PayPal, el nom de la qual ha quedat massa vinculat a eBay i ha vist com aquests darrers anys altres alternatives de pagaments electrònics començaven a menjar-se-li el terreny, com Square o Stripe.

A més, no ha pogut triomfar en els pagaments a través del mòbil com seria d’esperar d’una companyia d’aquesta envergadura, enfrontant-se a partir d’ara a una amenaça considerable en aquest camp: Apple. La companyia de la poma presentava, en la seva darrera keynote, el sistema de pagaments Apple Pay a través de l’iPhone de manera senzilla, i el món semblava descobrir una cosa nova quan PayPal ja té un sistema semblant, tot i que el dirigeix ​​a pagaments online, més que a pagar en botigues físiques, mentre que Apple el publicita en els dos terrenys.

Segons comentaris d’Eden Zoller, analista d’Ovum, el moviment serà molt beneficiós per a PayPal, ja que li permetrà disposar de llibertat per a crear la seva pròpia estratègia de mercat, decidir en quines àrees invertir i quins projectes d’innovació prioritzar.

Precisament, Zoller creu que la nova PayPal s’hauria de fer fort en l’àmbit dels pagaments a través del mòbil, com a eina de futur.

Sobre la relació entre ambdues empreses, Ovum apunta a que el negoci que arriba d’eBay ja representa menys d’un terç del volum total d’operacions de PayPal. I, personalment, crec que la dissociació de tots dos noms facilitarà en el futur els contractes de PayPal amb altres grans clients, el que pot portar fàcilment a que l’empresa del sistema de pagaments ampliï la seva cartera.

El creixement del negoci de PayPal és estimat per Ovum en un 19% interanual, una xifra que es podria veure augmentada a partir de la seva separació d’eBay.

Les dues companyies esperen completar el procés en algun moment de la segona meitat de l’any vinent, 2015, sempre subjecte als dictàmens dels diversos organismes de regulació del mercat.

A partir d’aquest moment, tampoc seria desgavellat pensar que eBay pogués arribar a presentar el seu propi sistema de pagaments electrònics basat en una tecnologia semblant a la de PayPal i en el seu know-how adquirit per aquests llargs anys de relació, així com de la possible necessitat estratègica de disposar d’un sistema de pagaments propi.

Si això s’arribés a produir, es donaria la paradoxa de que ambdues companyies, unides fins ara, es convertirien en competidores al mercat.

Guillem Alsina
Etiquetes: