Perfil de Vinton Cerf: el pare d’Internet rep el Premi Internacional Catalunya

Fotografia d'Elon University a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Potser el títol de “pare d’Internet” que acostuma a acompanyar el seu nom als mitjans és excessiu, car la seva contribució a la xarxa de xarxes és una peça d’un ampli trencaclosques, però sens dubte que alguna cosa de veritat hi ha, car el protocol IP que va crear és el fonament de la Internet que tots podem viure avui.

Treure-li mèrit seria, doncs, com treure’ls-hi als paletes que van posar els fonaments de la Sagrada Família, o al mateix Antoni Gaudí, ja que “només” en va dissenyar els plànols: una feina sense la qual no hauria estat possible, però que ha necessitat el concurs de la dels altres per tal de ser completada.

Diuen que els primers anys de vida marquen, i el cert és que Vint Cerf (nascut Vinton Gray Cerf el 23 de juny de 1943 a New Haven, Connecticut, Estats Units, al nord de Nova York) pot ser el paradigma perfecte d’aquesta màxima, car fou fill d’un executiu de la indústria aeroespacial, i a l’institut va coincidir amb dos altres pioners d’Internet com va ser Jon Postel (autor de diversos estàndards de la xarxa com l’SMTP per al correu electrònic) i és Steve Crocker, antic president del consell d’administració de la ICANN. El camí, doncs, li venia marcat.

És en aquesta època d’institut que comença a treballar per a Rocketdyne, la companyia fabricant dels motors dels coets per al programa Apollo, en tasques com la redacció del programari per a proves dels motors, els quals acabarien portant l’home a la lluna.

També va treballar en el grup que va poder interconnectar els dos primers nodes d’ARPANet, la xarxa directament predecessora d’Internet.

La seva gran creació, que li ha donat fama mundial i que ha permès que Internet hagi estat la xarxa que és avui, és el protocol IP (sigles d’Internet Protocol).

L’IP és un protocol de comunicacions entre ordinadors que inclou funcionalitats d’encaminament, cosa que el fa idoni per a xarxes d’igual a igual descentralitzades, que és precisament el que és Internet. La seva tasca és que, donades l’adreça de l’emissor i el receptor del paquet de dades, aquest arribi al darrer.

Dins el conjunt de protocols que conformen la xarxa, l’IP n’és el principal, ja que sense ell, la informació no arribaria d’un punt a l’altre.

Va ser en aquesta època quan es va començar a especialitzar en protocols de xarxa, mentre era a la UCLA, i on hi va conèixer Bob Kahn, juntament amb qui anys més tard crearia el conjunt de protocols TCP/IP.

També és cofundador juntament amb altres entre els qui s’hi compta el seu col·lega i amic Bob Kahn, de la Internet Society (ISOC), i va servir com a president del consell d’administració de la ICANN del 2000 al 2007.

Actualment, Cerf és Chief Internet Evangelist (literalment, Evangelista en Cap d’Internet) a Google, i treballa en general per tal de fer que Internet sigui una xarxa útil i accessible per a tothom.

El lligam amb Catalunya

Un altre dels motius que de ben segur ha pesat en què se li hagi atorgat el XXX Premi Internacional Catalunya és que Vinton Cerf presidia l’ICANN quan va ser aprovat el domini cultural .cat l’any 2005.

En no disposar d’un estat propi reconegut, Catalunya no podia optar a tenir un domini .ct (les dues sigles són pròpies dels estats reconeguts), una reclamació llargament expressada pels internautes, el teixit associatiu, l’empresariat i el govern català.

La solució fou acollir-se a la liberalització dels sufixos de domini promoguda per l’ICANN i proposar un sufix lligat a la llengua i la cultura i no al territori, com és el .cat.

La petició es va tramitar el març del 2004, i el 16 de setembre del 2005 s’aprovava oficialment la creació del que estava destinat a esdevenir el primer domini cultural i lingüístic d’Internet, i precedent de sufixes que han vingut posteriorment per a països que es troben en la mateixa situació que Catalunya, com ara el País Vasc (.eus, euskera).

El Premi Internacional Catalunya no és el primer guardó que se li lliura al nostre país; Cerf és també doctor honoris causa per les universitats Ramon Llull de Barcelona i Rovira i Virgili de Tarragona.

Des de la Generalitat, i en el breu comunicat publicat a la web, ha volgut posar en relleu que aquesta és la primera vegada que es premia un tecnòleg.

Imatge de portada d’Elon University a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: