Per què Europa ataca Google?

Compartir

La companyia del cercador es podria veure abocada a complir mesures com les que va haver de seguir Microsoft amb l’IE fa uns anys.

La Comissió Europea va donar a conèixer ahir que està investigant la multinacional nord-americana Google per presumptes pràctiques monopolístiques amb el seu sistema operatiu Android.

Segons la Comissió, Google hauria bloquejat o dificultat en gran mesura l’accés al mercat de la seva competència a través de contractes amb els fabricants de dispositius mòbils. Això ho hauria dut a terme de diverses maneres.

Android té actualment un 80% del mercat dels sistemes operatius en smartphones. Malgrat que hi ha versions del sistema del robot verd que prescindeixen de la cobertura oficial de la companyia de Mountain View i dels seus serveis (com Cyanogen OS), la gran majoria dels fabricants empren la versió de Google per gaudir del suport d’aquesta empresa i per oferir als consumidors un producte ja conegut.

Per contracte, Google blinda que els terminals amb el seu Android i el seu suport tècnic tinguin instal·lat el seu cercador, la seva botiga d’aplicacions (Play) i el navegador web Google Chrome. Això, segons la Comissió, barra la instal·lació de solucions alternatives a les de Google per part dels fabricants, redundant en què la multinacional del cercador continua mantenint la seva posició dominant al mercat com un peix que es mossega la cua.

Però tot i això, la Comissió reconeix que per als fabricants és important poder incloure en els seus terminals la botiga virtual Play, amb el que no està d’acord és que aquesta hagi d’anar acompanyada, per contracte, de Chrome i dels serveis de cerca.

Aquí no s’acaben les estratègies de Google per mantenir el seu lloc de domini en el mercat, segons la Comissió Europea, ja que si bé -i com he dit abans- hi ha alternatives al mercat basades en el mateix Android, la companyia de Sergey Brin i Larry Page ja se’n cuida prou de blindar per contracte amb els fabricants que aquests només puguin emprar la seva versió, de manera que si algun vol usar Cyanogen OS, per exemple, sap que no podrà gaudir en cap moment de l’Android oficial de Google tret que canviï totalment la seva estratègia i enfocament de mercat.

Seguint amb l’argument de la Comissió, això no és bo per als consumidors, ja que els nega la possibilitat de disposar d’altres versions d’Android que, eventualment, poden ser millors i tot que la de Google.

I per tal de fer atractiva la seva oferta als fabricants de dispositius, els nois de Google els donen incentius de caire comercial, de manera que amb això superen l’oferta de la seva competència.

Amb tot això, l’opinió de la Comissió Europea és que, per una banda, Google pressiona els fabricants per obtenir una posició de domini en el mercat i, per l’altra, que aconsegueix mantenir-la i perpetuar-la.

Aquesta posició dominant ostentada per Google suposa, segons continua argumentant la Comissió, un llast per a la innovació en el mercat.

I què passa a partir d’ara?

Doncs que la Comissió Europea obre un procés formal contra Google i contra la seva companyia “mare”, la nova Alphabet, el qual podria acabar amb una sanció semblant a la que Microsoft va haver de patir ja fa anys per part de les autoritats reguladores, i que l’obligava a demanar a l’usuari que instal·lava i activava el Windows al seu ordinador, quin navegador web volia fer servir.

En qualsevol cas, el més probable és que el resultat d’aquesta causa no el coneguem fins d’aquí a uns mesos.

 

Guillem Alsina
Etiquetes: