Per què hauries d’actualitzar ja a Windows 10?

Compartir

Un cop feta l’actualització “marquem” el nostre ordinador com a vàlid per gaudir de la nova versió, encara que després continuem treballant amb la vella.

D’ençà del llançament de Windows 10 el passat 29 de juliol, els usuaris que tenen una llicència de Windows 7 o Windows 8.x, han pogut anar actualitzant a la nova versió de manera gratuïta mitjançant una descàrrega des d’Internet i un procés d’instal·lació del nou Windows.

L’actualització gratuïta a Windows 10 tenia data de caducitat des del principi, des de la presentació del sistema operatiu: 29 de juliol de 2016, un any exacte després del llançament. La companyia de Redmond l’ha confirmat fa pocs dies, així com ha indicat que no la prorrogarà de cap manera ni sota cap circumstància.

Donat això, és important que aquells qui no ho hàgiu fet, actualitzeu a Windows 10 així que pugueu, encara que sigui només per tornar enrere aquesta actualització un cop completada si preferiu continuar treballant amb el vostre sistema Windows 7 o 8.

Per què? Molt senzill: per la manera en com Microsoft porta a terme l’actualització a Windows 10 i de què ens pot servir de cara al futur.

A diferència de quan adquirim una llicència de Windows 10 comprant el sistema operatiu en una botiga per a, per exemple, un ordinador nou que manca de sistema operatiu, o un ordinador que ja porta el Windows inclòs, quan actualitzem un Windows 7 o 8 a Windows 10, el número de llicència és genèric, i el que fa el procés d’instal·lació és marcar l’ordinador com a apte per a instal·lar-hi el Windows 10.

Això ens permet, per exemple, de fer una instal·lació neta de Windows 10, és a dir, instal·lar aquesta nova versió sense haver d’instal·lar prèviament la versió anterior del sistema de la qual n’havíem comprat la llicència. Molts tècnics apunten a què la velocitat d’execució de les aplicacions és superior en el cas d’una instal·lació neta, i que l’ocupació del disc dur també és inferior, pel que aporta avantatges al treball amb l’ordinador.

La “marca” que el procés d’instal·lació del Windows 10 posa a l’ordinador en el qual és instal·lat consisteix a prendre diferents números identificadors del maquinari que compon la màquina (Microsoft no ha revelat mai quins són i com funciona el procés exactament), de manera que aquest ordinador pugui quedar identificat de manera única en els servidors de la companyia de Redmond en els quals s’activa el Windows 10.

Així, si en el futur hem de tornar a instal·lar el Windows 10 a la nostra màquina, el que farà el procés d’instal·lació és consultar els servidors d’activació per veure si li és permès d’instal·lar-s’hi.

És, doncs, important que abans del 29 de juliol actualitzeu els vostres sistemes informàtics que encara funcionin amb Windows 7 o 8, a Windows 10, ja que d’aquesta manera marcareu el vostre maquinari com a apte per instal·lar el sistema operatiu.

Un cop duta a terme aquesta instal·lació, és possible tornar enrere i “desfer-la” per tornar-nos a quedar amb l’anterior sistema operatiu si duem a terme l’operació en els 31 dies posteriors a l’actualització (passat aquest període, ens serà ja impossible tornar enrere).

Estic temptat de dir-vos que podeu dur a terme aquest procediment per continuar treballant amb el vostre vell Windows, però no podem estar del tot segurs que això no faci que als servidors de Microsoft la “marca” que teníem d’haver actualitzat desaparegui, pel que fóra més recomanable realitzar una reinstal·lació del sistema anterior, més que no pas revocar el procés d’actualització a Windows 10.

Per dur a terme això, ens caldrà un mitjà d’instal·lació del nostre vell Windows (que Microsoft posa a disposició com a descàrrega gratuïta) i haver realitzat una còpia de seguretat de totes les dades que tenim al disc dur del nostre ordinador. Si no ho sabeu fer o no esteu segurs de les passes a seguir, podeu contractar els serveis d’un professional per tal que porti a terme aquesta tasca.

La reinstal·lació del sistema operatiu comporta, a més, el benefici de comptar amb un ordinador que funciona pràcticament com si fos nou, ja que deixem enrere tota la fragmentació i el deteriorament que hagi pogut patir el programari a base de la instal·lació i desinstal·lació d’aplicacions, els atacs patits a Internet, i altres casuístiques.

Un cop fet tot això, podrem continuar treballant amb el sistema operatiu amb el qual ens trobem més còmodes, però ja haurem “marcat” el nostre ordinador com una màquina a la qual li podem instal·lar Windows 10 de manera gratuïta i, per tant, si en el futur ens hi repensem i el volem instal·lar, ho podrem fer sense haver-nos de gastar els diners en una llicència nova.

Evidentment, també recomano descarregar una imatge del Windows 10 i gravar-la en un DVD o pendrive per si ens decidim a dur a terme el canvi en un futur. I quan el fem, realitzar una instal·lació neta del sistema.

Guillem Alsina
Etiquetes: