Per què prefereixo una smartTV amb Android pur?

Compartir

Més disponibilitat d’apps que les plataformes propietàries, possibilitat de mantenir independent la part “intel·ligent” del televisor i canviar-la separadament, i més versatilitat per fer-hi coses diferents a només consumir continguts audiovisuals, alguns dels avantatges sobre plataformes especialitzades com ara Android TV.

El món dels televisors intel·ligents encara és, al meu parer, un “campi qui pugui”; cada casa fabricant té la seva plataforma personalitzada o, fins i tot, n’empra un parell. A sobre, tenim una plataforma genèrica com és Android TV, la qual munten també alguns fabricants en paral·lel als seus propis sistemes. I, per si això fos poc, tenim cases com Apple (Apple TV), Amazon (Fire TV), o Roku que tenen les seves pròpies plataformes que només fan servir ells.

Sempre els he trobat un gran problema a totes aquestes plataformes: són exclusives d’un dispositiu (o d’una gama molt petita de dispositius) o d’una casa, i tanta diversitat fragmenta el mercat, ja que cal programar les aplicacions per a cada plataforma en concret.

Fins i tot considero “fracassats” els intents d’estandardització de les plataformes propietàries per a televisors intel·ligents, com la Smart TV Alliance, ja que si bé permeten validar el correcte funcionament tècnic d’una app per a les diverses plataformes, la seva acceptació a les botigues d’aplicacions de cada marca no és automàtica, i depèn de cada companyia.

Això provoca que quan adquirim un televisor, ens haguem d’assegurar que les apps que ens interessen hi funcionin, i resar per a què una futura actualització no ens tregui la compatibilitat amb aquella app que fem servir.

De la mateixa manera, tampoc no podem estar segurs que una aplicació que surti en un futur arribi a estar disponible per al nostre model de televisor.

Així doncs, què uso jo? Per la meva part, jo tinc un televisor normal i corrent, sense la part “intel·ligent” (ja us dono permís per dir que tinc un televisor “tonto”), al qual li he afegit un set-top box.

Aquest giny, aquesta caixa independent, porta Android com a sistema operatiu. No un Android TV, si no un Android estàndard, el mateix que podem trobar en un smartphone o en una tauleta tàctil i, per tant, capaç d’executar les mateixes aplicacions.

El raonament és senzill i doble: per una banda, faig servir força més el meu telèfon o la meva tablet que no pas el televisor, de manera que en poder emprar en el set-top box les mateixes apps que en aquests dos aparells, puc executar programari al què ja hi estic acostumat, sé que funciona, i sé que en la majoria dels casos estarà disponible.

En ser Android juntament amb iOS una de les dues plataformes de programari més populars del mercat mòbil, és fàcil que les aplicaciones de continguts que volem i esperem tenir en el nostre televisor, estiguin també disponibles per als telèfons mòbils i tauletes. Per tant, no acostumen a mancar-me opcions per ampliar el rang de continguts que puc veure.

Neo X8 Plus, un set-top box amb Android pur per a la nostra llar

Neo X8 Plus, un set-top box amb Android pur per a la nostra llar

Així, per exemple, fa poc llegia en un fòrum d’internet la queixa d’una persona que s’havia trobat en la situació que l’aplicació de televisió a la carta de TV3 per al seu model de televisor havia deixat de funcionar, i això havia passat per una qüestió contractual. Jo no tinc cap mena de por que això passi, ja que l’app de TV3 que tinc al televisor (instal·lada a l’aparell accesori) és la mateixa que puc tenir al telèfon o a la tauleta, i la instal·lo procedent de Google Play. I no tinc cap mena de por que en un futur proper, TV3 deixi d’oferir suport a aquesta app.

En el meu cas, per exemple, puc fer servir tant Wuaki.tv com el recentment sortit Netflix, emprant-ne només la versió per a Android de la seva app.

És més, en ser un Android pur, puc executar-hi aplicacions com Google Chrome o Google Drive, que em permeten treballar en el televisor i ser productiu.

D’altra banda, i quan vegi que el meu set-top box o el meu televisor s’estan quedant antiquats o un dels dos elements del conjunt tingui una averia que no surti a compte reparar, els puc canviar per separat, i normalment m’hauria de sortir més econòmic.

No sóc una persona que demani gaire a un televisor, tant a nivell de qualitat d’imatge com de so; entenc que els televisors ja comencen a sortir tots de sèrie amb l’opció de televisió intel·ligent, però també crec que en la gamma baixa encara podrem trobar aparells a un preu mòdic sense aquesta part de “smart”, i que ens satisfacin a nivell de prestacions.

Concretament, a casa meva hi tinc un televisor Philips de 32 polzades amb un set-top box Minix Neo X7 que munta un Android 4.4 i n’estic molt content.

Alguns avantatges més de disposar d’un dispositiu amb Android pur per al vostre televisor:

  • Podeu instal·lar-hi les apps dels vostres canals de pagament preferits i pagar només la suscripció a aquests, sense haver de comprar un paquet de televisó per cable per a només un canal.
  • El podeu fer servir de videoconsola, executant-hi la majoria dels videojocs que podeu fer servir en els vostres mòbils o en els tablets.
  • A més de ser útil com a set-top box, el podreu connectar a qualsevol altra pantalla, un teclat i ratolí, i fer-lo servir com a ordinador de treball lleuger.
  • Acostumen a tenir una diversitat de ports d’entrada i sortida, com ara USB i slot per a tarja SD/microSD, que complementen les opcions d’E/S del televisor.
  • Amb el programari adequat, el podem fer servir de màquina de descàrrega de continguts des d’Internet, funcionant 24 hores al dia, 365 dies l’any.
  • Fins i tot, i com a últim extrem, podem reciclar un dispositiu vell (com ara un smartphone quan ens el canviem) emprant-lo com a set-top box.

Les alternatives

Però, quines són les alternatives a aquests sistemes? Examinem-les.

Apple TV

Potser el dispositiu més famós i que ha estat renovat darrerament per tal que les apps tinguin més importància en el seu ecosistema. D’aquesta manera, no només podrà reproduïr pel·lícules, sèries de televisió i música en streaming, si no que també podrà servir com a videoconsola, executant jocs amb un contingut gràfic acurat i que tindrà poc a envejar a les videoconsoles “top” com la Xbox o la PlayStation.

El nou Apple TV. En primer pla podem veure els detalls del nou comandament a distància

El nou Apple TV, presentat a principis de setembre

En la darrera actualització també se li ha afegit la possibilitat d’interactuar amb l’aparell mitjançant el reconeixement de veu amb l’assistent Siri.

En un set-top box amb Android pur, podríem instal·lar-hi Google Now, encara que no estaria tan integrat com Siri, que permet navegar dins dels continguts i rebobinar o avançar en una pel·lícula o episodi que estiguem veient.

Nexus Player

Equipat amb Android TV, és el set-top box oficial de Google. Presenta el mateix inconvenient que els televisors amb Android TV: només pot executar apps preparades i publicades per a aquesta plataforma explícitament, i no hi funcionen totes les apps que si es poden executar en un telèfon o tauleta amb Android.

Google_Nexus_Player

En els seus pros ens trobem que la interfície d’usuari està més ben adaptada per al seu ús en un televisor que no pas la de l’Android pur, una diferència que podem llimar amb la instal·lació en el nostre set-top box Android d’un llançador d’aplicacions més adequat.

Google Chromecast

No és pròpiament un sistema de televisió intel·ligent, si no un dispositiu que ens permet reproduïr continguts emmagatzemats en el nostre smartphone o tablet al televisor o, en general, en qualsevol pantalla que disposi d’un port HDMI.

Els nous Chromecast vídeo i àudio de Google, presentats a finals de setembre

Els nous Chromecast vídeo i àudio de Google, presentats a finals de setembre

El principal inconvenient és que han de ser les apps les que estiguin preparades per enviar els seus continguts en streaming, i ni totes ho estan.

Roku

Comencem amb els inconvenients: no es ven a l’Estat Espanyol, s’ha d’adquirir per d’Internet (per exemple, a través d’Amazon), pel que la majoria de les aplicacions de continguts no funcionaran.

Roku

Al seu favor cal dir l’excel·lent rendiment de la plataforma.

Guillem Alsina
Etiquetes: