Phoenix OS, un nou Android d’escriptori

Compartir

De la mateixa manera que Remix OS, aquesta iniciaiva que ens ve de la Xina afegeix un gestor de finestres, barra de tasques i menú d’inici a Android.

La dèria d’adaptar Android (un sistema operatiu concebut des de la base per a dispositius mòbils) per al seu ús com a sistema operatiu d’escriptori en ordinadors de sobretaula o portàtil ja ens havia portat amb anterioritat Remix OS (del qual fa pocs dies se n’ha alliberat una versió gratuïta de prova) i Light Biz OS, i ara ens porta una nova adaptació sota el nom de Phoenix OS.

La fòrmula ja és prou coneguda: agafar Android i afegir-li un gestor de finestres, una barra de tasques i un menú d’inici, juntament amb els elements de programari que acostumen a venir inclosos en un sistema operatiu com Windows o GNU/Linux, i entre els quals s’hi inclou un gestor de fitxers.

Una diferència amb Remix OS: mentre que aquest es concentra en els ordinadors amb xips d’arquitectura x86, Phoenix OS disposa de versió per a tauletes tàctils amb xip ARM com són les Nexus 9 i 10 de Google.

Si a aquests dispositius els afegim un teclat connectable per USB, per exemple, disposarem una completa solució de computació de sobretaula, d’un sistema d’escriptori. El que ens mancarà seran les utilitats de programari com ara gestor de finestres i barra de tasques, que no són estrictament necessàries, però que fan més còmode i productiu el treball amb un sistema d’escriptori. I aquí és on entren en joc solucions com Phoenix OS.

Un problema que en dificulta l’ús és que Phoenix OS (igual que altres versions d’Android que no compten amb la participació oficial de Google, com el mateix Remix OS) no inclou els serveis de Google. Què vol dir això? Doncs, bàsicament, que no tenim la botiga d’aplicacions Google Play ni podem donar d’alta en el sistema un compte de Google.

En comptes d’això, tenim una botiga d’aplicacions xinesa, i podem recòrrer a altres recursos com Aptoide, una botiga d’aplicacions alternativa a Google Play, però ja sabem que aquestes fonts d’aconseguir programes tot sovint són criticades per les empreses dedicades a la seguretat informàtica, que la consideren poc fiable.

El fet que la botiga d’aplicacions inclosa en el sistema sigui xinesa ve donat perquè la iniciativa d’aquest sistema operatiu és xinesa i, de fet, ens trobem la seva pàgina web exclusivament en aquesta llengua. Veurem si amb la dèria de treure Android del seu “hàbitat natural” dels dispositius mòbils cap als escriptoris, Phoenix OS es popularitza i ens tradueixen la pàgina a l’anglès com a mínim.

Us sembla interessant l’ús d’Android en ordinadors? El farieu servir en un ordinador antic al qual li doneu poc ús? Un netbook potser?

Guillem Alsina
Etiquetes: