Photon, el primer robot que creix amb els nens

Compartir

Mitjançant un llenguatge de programació senzill i visual, se li poden crear programes que ampliïn les seves funcionalitats i el facin “créixer”.

La tecnologia robòtica i la intel·ligència artificial avancen a velocitat de creuer; fa no gaires anys, molts de nosaltres hauríem dit que encara trigaríem a veure un robot netejant casa nostra, i ja fa temps que aquests robots netejadors de forma rodona que poden “veure” els obstacles com ara cadires, es troben entre nosaltres.

L’exemple que us porto avui és una altra mostra de com la tecnologia robòtica, ni que sigui en la seva vessant més primitiva, s’ha guanyat un espai a les nostres vides.

Es tracta de Photon, un robot pensat per divertir i educar la mainada. Mitjançant l’explicació i la immersió en històries (el que en anglès s’anomena storytelling), Photon busca que els nens desenvolupin el seu pensament lògic, ja que aquests hauran de programar el robotet per tal que dugui a terme certes accions.

Així doncs, Photon pot prendre el rol de robot que ha vingut de l’espai exterior per tal d’ensenyar, divertint-los, a la mainada, de la mateixa manera que farien amb un joc educatiu. Mentre es desenvolupi el joc, Photon anirà posant petites proves lògiques als nens, que aquests hauran de superar, creixent així en capacitats de pensament lògic.

97468c91b7e0a8459be6a3157062a10e_original

El control de Photon es realitza mitjançant una app disponible per a telèfons mòbils i tauletes tàctils que permet a la mainada donar ordres al robot d’una manera senzilla i entenedora, permetent alhora que es familiaritzin amb les noves tecnologies mitjançant el joc.

El llenguatge de programació del robot és visual i intuïtiu, de manera que ja des de petits es poden anar familiaritzant amb el món de la programació. En estar els algoritmes dels programes estructurats d’una manera molt lògica, això fomenta per una banda la creativitat del nen per a desenvolupar noves funcionalitats i habilitats del robot, i per altra li ensenya a complir les normes d’un llenguatge i una forma de comunicació amb la màquina, a estructurar les seves idees i a no sortir-se del marc de què permet o no permet fer el llenguatge, al mateix temps que mira de superar aquestes barreres.

El mateix Photon “creix” a mesura que ho fa el nen, i va incorporant noves habilitats com la de “veure” objectes, a mesura que els nens li van afegint funcionalitats mitjançant programes.

Els responsables d’aquest projecte han posat en línia una campanya a Kickstarter per tal de finançar-lo, que pocs dies després de començar, ja ha recollit pràcticament tots els diners necessaris per tirar endavant la fabricació del robot, i en el moment d’escriure aquestes ratlles encara li queda un mes de vida.

Guillem Alsina
Etiquetes: