Plasma Mobile, l’aposta de KDE per als mòbils

Plasma Mobile
Compartir

Disponible de moment per al Nexus 5 de Google en una fase encara molt primerenca, haurà de ser capaç d’executar apps de diverses plataformes, com ara Ubuntu o Sailfish OS.

Més que intentar imposar un ecosistema d’apps natives i essent compatible amb les apps d’Android (una estratègia emprada per diversos sistemes operatius mòbils), Plasma Mobile busca oferir un entorn gràfic que sigui compatible amb les apps de diversos sistemes, pel què sembla erigir-se més com una forma d’entendre el telèfon i d’usar-lo.

Podem entendre aquesta nova plataforma com la versió de l’entorn d’escriptori KDE per a dispositius mòbils. De moment, encara en una fase molt primerenca de desenvolupament, i del qual tan sols en tenim una versió per al Nexus 5 de Google que s’instal·la prenent com a base la distribució d’Ubuntu Touch per a aquest terminal, de la qual en substitueix l’entorn gràfic propi creat per Canonical.

De fet, KDE es troba disponible per a una varietat de sistemes que neixen a partir de l’estàndard UNIX, com ara GNU/Linux o els diferents sabors de BSD, sense oblidar els ports que se n’han fet per a Mac OS X o, fins i tot, Microsoft Windows, i que faciliten l’execució d’aplicacions natives d’aquest entorn.

Pantalla principal de Plasma Mobile

Pantalla principal de Plasma Mobile

A més de les aplicacions natives i els ginys (widgets) de KDE, l’entorn pot executar aplicacions de la plataforma Ubuntu Touch de Canonical, la versió per a dispositius mòbils (tablets i smartphones) de la coneguda distribució GNU/Linux homònima per a PCs d’escriptori.

També s’esmenta com a probable la futura compatiblitat amb aplicacions de Sailfish OS i Nemo Mobile, la versió per a smartphones de Mer, un dels hereus de l’abandonat MeeGo.

Detall de Plasma Mobile

Detall de Plasma Mobile

Tot i tractar-se d’una variant per a dispositius mòbils de KDE, també ofereix compatibilitat amb les apps construides per a Gnome. Aquest darrer entorn gràfic és el que serveix de base a l’Android de Google, un sistema operatiu que també pren com a base GNU/Linux, pel que no és molt difícil imaginar que, tot i no explicitar-ho, és molt possible que també es busqui en un futur la compatibilitat de Plasma Mobile amb la plataforma de programari de la companyia del cercador.

Plasma Mobile encara es troba en un estadi molt primerenc del seu desenvolupament, i no compta -almenys de moment- amb cap fabricant interessat en la seva inclusió en un terminal. En un mercat monopolitzat per Android i Apple amb el seu iOS, i en el qual grans empreses com Microsoft i BlackBerry han de fer mans i mànigues per sobreviure, té cabuda un nou sistema operatiu per a dispositius mòbils?

Comercialment potser no, i mireu si no el cas de Sailfish OS que, de moment, no està trobant cap forat per on poder ficar-se i entrar al mercat ocupant-ne un tros mínimament significatiu, però de cara a l’evolució tecnològica sempre és interessant i important comptar amb noves propostes i solucions, amb maneres diferents d’abordar un mateix problema.

Menús de configuració en Plasma Mobile

Menús de configuració en Plasma Mobile

Malgrat tot, em temo que, fins i tot si arriba a l’estadi de maduresa, Plasma Mobile no passi de ser un experiment més, un entorn que empraran poquíssimes persones molt aficionades a la tecnologia i que vulguin fer alguna cosa molt concreta amb el seu telèfon que només aquest entorn els hi ho permeti o, senzillament, estimin la diferència i l’exclusivitat.

Quelcom que, tot sigui dit, no és res dolent, ans al contrari.

Guillem Alsina
Etiquetes: