Presència de les dones en l’àmbit científic i tecnològic

dónes en ciència espanya
Compartir

Un tema molt interessant en l’àmbit científic i tecnològic és la presència de les dones. La Unió Europea i la UNESCO publiquen estadístiques anuals, que mostren les posicions acadèmiques sènior ocupades per investigadores. A primera vista, al menys a Europa on coneixem millor les fonts culturals i polítiques, els resultats sembles inesperats.

La zona amb la millor participació de les dones en la investigació científica és l’Europa Central i de l’Est, amb una mitjana del 40%. Letònia i Lituània tenen la millor posició, arribant al 51%. La diferencia és notable amb la mitjana d’Europa Occidental i Amèrica del Nord, on només trobem el 32% , dels qual Espanya té una presència de les dones en recerca de 38%.

Els motius són diversos. Primer, en aquests països, la majoria dels governs del segle passat eren comunistes. En aquests règims les dones eren col·locades en totes les àrees de treball, inclosos les universitats i els centres de recerca. A més, aquests països tenien una situació econòmica més baixa, doncs no es podia mantenir una família amb només un sou, de manera que les dones havien de treballar. I un altre fet és que tenien ajuda per criar els seus fills, ja sigui en guarderies amb horaris prolongats, com dels avis que cuidaven els néts quan els pares eren a la feina, o durant les vacances escolars.

Evidentment, de poder, és pot. Tant a nivell de societat, com a nivell individual. Només necessitem models, casos d’èxit, histories per motivar les noves generacions per seguir aquest camí. I aquests models existeixen, els tenim al nostre voltant, i avui no és troben només en les universitats i als laboratoris. També els trobem a les xarxes socials, on els podem seguir i aprendre de la seva experiència.

Sílvia Simón Rabasseda, professora i investigadora a l’Institut de Química Computacional de la Universitat de Girona, és un dels models amb que podem estar orgullosos. Dirigeix la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, un organisme que promou la interacció entre les comunicacions, la ciència i les TIC, i creu fermament en les possibilitats que ofereix el web 2.0 a la ciència.

Amb més de 40 treballs d’investigació en el camp d’ interaccions moleculars per a la comprensió dels sistemes a la nanoescala, professora i divulgadora, és mare de 4 fills. Ens demostra que la família mai és una barrera enfront d’una carrera. Només et dóna una motivació extra per tenir èxit i molta energia positiva. La Sílvia ens ensenya que és possible i que les eines que tenim avui disponibles, com ara l’Internet i l’accés a material científic, ens fan aquest viatge més fàcil i agradable.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: