Presentat Gnome 3.14

Gnome 3.14
Compartir

Suport per a pantalles tàctils, reconeixement automàtic de “portals captius” Wi-Fi, o noves animacions a les finestres, són algunes de les novetats.

Gnome ha publicat la versió 3.14 del seu entorn gràfic d’escriptori per a sistemes UNIX entre els quals s’hi troba, principalment, Linux.

En aquest article faig una repassada ràpida a les principals novetats que presenta aquesta nova revisió.

Entorn “tocable”

Malgrat que GNU/Linux en general i l’entorn d’escriptori Gnome en particular no han triomfat entre els dispositius tàctils, les pantalles que accepten tocs i gestos amb els dits han arribat ja al món de la computació més enllà dels smartphones i tauletes tàctils, essent muntades en alguns equips portàtils (sobretot els convertibles) i all-in-one. Per a aquests equips, Gnome accepta a partir d’ara tocs i gestos.

Alguns dels gestos que admet Gnome 3.14

Alguns dels gestos que admet Gnome 3.14

Es poden emprar els gestos per obrir la vista d’activitats, la vista d’aplicacions i la safata de missatges. També poden ser emprats per a canviar entre aplicacions i àrees de treball.

Gnome ofereix una breu guia dels gestos que es poden usar al’entorn.

Més facilitat per a instal·lar programari

Això de les botigues d’aplicacions ja és una moda imparable, i en Gnome 3.14 s’hi ha millorat la de l’entorn d’escriptori per a sistemes UNIX fent més fàcil la seva exploració. S’han afegit a les aplicacions valoracions mitjançant estrelles, i la botiga recomana aplicacions destacades.

Botiga d'aplicacions de Gnome

Botiga d’aplicacions de Gnome

Gestió de “portals captius”

Algunes vegades, quan ens connectem a xarxes Wi-Fi públiques sense que, aparentment, aquestes estiguin protegides per contrasenya, ens trobem que en intentar accedeix a qualsevol lloc web, el navegador ens redirigeix ​​a una pàgina en la qual se’ns demana nom d’usuari i contrasenya. Són els anomenats “portals captius”.

Altres sistemes operatius, com Mac OS X, ja faciliten des de fa temps la feina amb aquest tipus de connexions en presentar directament una pantalla on hi podem validar les nostres credencials quan detecta que estem lligats a un portal captiu.

Ara, Gnome inclou també aquesta funcionalitat, de manera que ràpidament podrem saber si necessitem donar-nos d’alta en algun servei, loguejar-nos, o anar a buscar una altra connexió que ens deixi arribar fins a Internet.

Més cura amb la compartició d’arxius

Aquesta pot ser selectiva a partir d’ara, ja que l’entorn “recordarà” en quina connexió estàvem quan es van compartir els arxius i, per tant, oferirà a l’usuari la possibilitat de limitar aquesta compartició.

Una nova facilitat que pot ser aprofitada, per exemple, per compartir documents a la feina i protegir-los fora de la xarxa corporativa de manera automàtica i sense que ens hàgim de preocupar.

La mateixa funcionalitat funciona amb la compartició de pantalla a través de VNC.

Altres novetats

  • L’aplicació de meteorologia geolocalitza l’ordinador i ofereix, de manera automàtica, la informació del temps per al lloc en el qual ens trobem.
  • L’aplicació de fotos es pot connectar ara a comptes en línia de Google, de manera que podrem veure les imatges emmagatzemades a Picasa, Google+ o Android des d’un únic lloc i interfície.
  • Nova versió d’Evince, el lector de documents, que ara ofereix suport per a pantalles d’alta resolució, i millores en l’accessibilitat.
  • Noves animacions en els canvis entre finestres.
  • Redissenyada l’ajuda en línia per a què sigui més consistent entre totes les aplicacions.
Evince

Evince

Guillem Alsina
Etiquetes: