Preveuen explosió del debat sobre la neutralitat a la Xarxa

Imatge de l'usuari Rock1997 de Wikipedia sota llicència Creative Commons
Compartir

Strand Consulting acusa Google, Microsoft o Apple de discriminar el tràfic d’Internet segons la seva conveniència, i prediu que el de la neutralitat a la Xarxa serà un tema ‘calent’ al llarg dels propers mesos.

La consultora, molt coneguda en l’àmbit de la mobilitat, es basa per afirmar que el debat de la neutralitat a la Xarxa s’escalfarà al llarg dels propers mesos, en el seguiment que ve fent del que es parla a Internet sobre aquest tema, i afirma que el nombre de tweets i articles que tracten aquesta qüestió ha anat creixent i encara ho està fent de manera sostinguda al llarg de les darreres setmanes.

El concepte de neutralitat a la Xarxa és aquell segons el qual les operadores de telecomunicacions, ISP’s (Internet Service Provider) i altres empreses o organitzacions que formin part de la cadena dels qui proporcionen connectivitat a Internet, no poden discriminar el tràfic procedent d’un o altre servei.

Es pressuposa que, en cas de poder-ho fer, aquestes empreses prioritzarien en primer lloc els seus serveis per sobre dels de la competència i, en segon lloc, podrien buscar dificultar especialment l’ús de serveis controvertits com ara els P2P.

La neutralitat de la Xarxa és un dret reconegut en diverses regulacions del mercat mentre que, per altra banda, en alguns països o mercats no està recollit explícitament tot i que se sobreentén el seu compliment.

Malgrat que sovint les operadores s’han significat públicament en defensa d’aquest dret amb declaracions dels seus màxims directius, són aquestes mateixes empreses les que han pressionat més (i especialment als Estats Units) per tal de poder oferir productes que prioritzin el tràfic d’uns determinats serveis com, per exemple, televisió a la carta per protocol IP.

No només són les operadores les que ataquen aquest concepte; segons la mateixa Strand Consulting, el fet que quan comprem un dispositiu, aquest ja vingui amb el sistema operatiu incorporat (com en el cas dels smartphones amb Android o els ordinadors amb Windows, per citar-ne dos exemples), ens porta també a una discriminació favorable als serveis en línia de l’empresa fabricant del sistema operatiu.

Mentre que aquest debat està més avançat als Estats Units perquè ha arribat, fins i tot, als tribunals, a la Unió Europea els dos bàndols enfrontats encara estan agafant posicions per començar a obrir foc sobre l’altre, segons afirma Strand Consulting, i és aquí, al vell continent, on el debat es pot escalfar.

La mateixa consultoria danesa ha identificat fins a una trentena d’arguments que preveu faran servir els partidaris de la neutralitat a la Xarxa, i que van des dels més genèrics com “Internet és un dret humà” o “la neutralitat de la Xarxa és llibertat d’expressió” fins a altres més concrets com “les xarxes de les operadores consisteixen en unes vores intel·ligents i uns nuclis ximples. La feina dels operadors és la de lliurar bits“.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari Rock1997 de Wikipedia sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: