Primera compilació utilitzable d’Android-x86 6.0

Compartir

Malgrat que arrenca correctament, en les meves proves ha presentat una fallada insalvable, cosa que no vol dir que aquesta es presenti en tots els equips, malgrat que si podria fer-ho en una majoria.

El projecte Android-x86, l’objectiu del qual és la implementació d’una versió del sistema operatiu Android per a l’arquitectura x86 i, en especial, per a ordinadors PC, ha presentat una nova compilació d’Android 6.0 Marshmallow que ja es pot descarregar des dels seus servidors.

Aquesta nova compilació segueix a una altra que ja s’havia alliberat prèviament al novembre, confirmant un ritme de desenvolupament més ràpid que amb les branques 4.x (amb cap novetat oficial des de la Release Candidate 3 alliberada el juliol de l’any passat) i 5.x, que en cap dels dos casos han deixat de ser un “work in progress” sense una versió final estable.

Si bé a diferència de l’anterior, la present compilació és més madura i ofereix més funcionalitat, continua sense ser un producte utilitzable per part de l’usuari final, malgrat que arrenca l’entorn gràfic i porta inclòs Google Play.

En el bon camí però encara amb fallades

L’he provat en dos ordinadors diferents, i en ambdós casos em dóna el mateix error: una fallada dels serveis de Google Play que fa que aquest programa es tanqui.

Aquesta fallada, que la gran majoria dels usuaris d’Android ha pogut veure en un moment o altre, es dóna ja en el moment de configurar el sistema en la primera arrencada, fent entrar a l’usuari en un bucle del procés d’instal·lació del qual no hi ha sortida.

Aquest problema es dóna quan intenta demanar o validar les nostres credencials del compte de Google, pel que no podrà configurar i utilitzar aquest darrer. I això és un problema, perquè no podem emprar Google Play per a instal·lar programari, ni tan sols per actualitzar els serveis de la mateixa Google Play, que fallen només d’intentar-hi entrar.

He provat la solució tìpica de buidar la memòria cau (cache) tant de Google Play com dels serveis d’aquesta, una operació que en alguns casos permet resoldre el problema, però en el meu cas -i en cap dels dos ordinadors provats- l’ha solucionat.

No puc garantir que això passi en tots els ordinadors, és possible que depengui d’una conjunció de factors en els quals hi juguin el processador i altres elements del maquinari, però m’oloro que pot passar en una majoria de les màquines.

I, a la pràctica, aquest problema impedeix que el sistema operatiu sigui funcional, ja que no hi podrem instal·lar cap programa ni configurar el correu electrònic amb Gmail.

És possible que recorrent a botigues d’aplicacions externes com Aptoide puguem trobar una manera d’instal·lar el programari que necessitem per a treballar i, fins i tot d’actualitzar els serveis de Google Play a una versió que no provoqui errors, però és tan sols una possibilitat que no puc recomanar perquè no l’he provat i, a més, diverses companyies de seguretat recomanen no recórrer a botigues d’apps alternatives perquè no podem estar segurs dels controls de verificació contra malware que apliquen.

Una altra cosa destacable és que triga molt en arrencar, especialment si ho fem des d’una unitat USB sense haver-lo instal·lat a disc. Si procedim a la instal·lació -cosa que podem fer perfectament sense cap problema-, el temps d’arrencada disminueix notablement quan engeguem el sistema des del disc dur.

A partir d’aquí ho deixo en mans dels lectors que vulguin experimentar.

Enllaç de la descàrrega de la compilació de desembre de 2015 d’Android-x86 6.0 per a PC

Guillem Alsina
Etiquetes: