Projecte Loon, l’esforç de Google per a la connectivitat universal

Compartir

Entre les novetats tecnològiques més esperades per al 2015 destaca el projecte Loon que ultima Google. Es tracta d’una flota de globus que, situats a l’estratosfera, donarien cobertura universal d’internet, arribant així als dos terços de la població mundial que actualment no poden accedir a la xarxa de xarxes (uns 5.000 milions de persones).

El projecte Loon (impulsat pel cofundador de la companyia, Larry Page) consistirà en una flota d’uns 300 o 400 globus de 15 metres de diàmetre i 12 de llarg que se situaran a uns 20 quilòmetres sobre la Terra, a l’estratosfera. Els globus podran ser controlats per salvar els forts corrents d’aire i estan dissenyats per suportar també la baixa pressió atmosfèrica, l’exposició als rajos ultravioleta i als canvis bruscos de temperatura.

Trey Ratcliff - Loon88

Una parella de Nova Zelanda posa davant la seva casa amb l’antena (vermella) que connecta amb els globus del projecte Loon.

Els globus funcionaran amb energia solar i tindran una vida mitjana d’entre 75 i 100 dies. Cadascun d’ells cobrirà una zona d’uns 40 quilòmetres de diàmetre i es connectaran amb unes antenes especials situades als edificis amb la tecnologia inalàmbria LTE (4G), la mateixa que usen els aparells de telefonia mòbil. Segons ha informat la mateixa companyia, aquesta tecnologia proveirà de 22 MB per segon a una antena situada en un edifici, i de 5 MB per segon a un telèfon mòbil.

El juny del 2013, Google va iniciar una prova pilot a diversos voluntaris de Nova Zelanda. L’experiment s’ha estès també a zones rurals del nord del Brasil i de Califòrnia. De fet, una de les intencions de l’empresa amb el projecte Loon és el d’arribar a àrees remotes, amb dificultats de cobertura, o la de recuperar la connexió a internet després de catàstrofes naturals.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: