Proposen app per crear llaços grocs virtuals

Imatge de l'usuari Nasobema lyricum de Wikimedia Commons sota llicència lliure Creative Commons
Compartir

Aumentaty és una empresa valenciana especialitzada en solucions de realitat virtual i augmentada per a empreses, és a dir, per al seu ús corporatiu per tal de potenciar els productes, serveis, i la imatge corporativa. Compta amb delegacions a Las Palmas (Illes Canàries, Espanya), Mèxic, Xile, i Itàlia.

L’app CrowdUp és una solució que permet a les empreses crear campanyes de realitat augmentada, puntuals i amb una data de finalització definida, i la qual han aprofitat per crear una solució virtual que permet posar i veure llaços grocs per reclamar l’alliberament dels presos polítics catalans, o bé llaços vermells unionistes (o constitucionalistes, com se’ls vulgui anomenar), també virtuals.

L’argument d’Aumentaty recorre al compliment de les directives de totes les institucions internacionals que recomanen l’ús de material plàstic, que en aquest cas vol ser substituït pels llaços virtuals.

L’app permet ubicar cinc llaços del color triat per dia, podent-los veure sobre el terreny gràcies a la càmera del telèfon i, a la mitjanit, se’ns “recarrega” amb cinc llaços més. Es troba disponible tant per a iOS a l’App Store, com per Android a la Google Play.

CrowdUp és anònima, no cal un registre per fer-la servir, i tampoc queda registrat qui és que col·loca quins llaços. Ens permet veure els llaços col·locats en un mapa virtual, i fer-ne recompte (per cert, en el moment d’escriure aquestes ratlles, van guanyant per abassegadora majoria els llaços grocs).

El mapa de llaços virtuals

El mapa de llaços virtuals. Feu clic per veure la imatge a mida completa

Com tots els projectes CrowdUp, i com he dit abans, “Lazos amarillos / Lazos rojos” té una durada limitada: el projecte desapareixerà el 31 de gener de 2019 i, amb ell, tots els llaços publicats.

Fins a quin punt CrowdUp és útil?

Si em permeteu, m’agradaria afegir com a darrera pinzellada la meva opinió al respecte: una app per posar llaços virtuals amb l’excusa de no malgastar plàstic està molt bé, o ho estaria si els presos polítics també fossin virtuals. És a dir, estiguessin tranquil·lament a casa seva amb les seves famílies veient només la cel·la a través d’una app del telèfon mòbil, però poden abraçar els seus fills en el món real.

Perquè, aquests llaços virtuals, virtualment no els veu ningú -valgui la redundància- que es passegi pels carrers de les ciutats catalanes, pel que no compleixen la seva funció: qui posa el llaç groc és perquè protesta per una situació que creu injusta. I la situació és real, no pas virtual.

El dia en què totes les situacions d’injustícia siguin només virtuals i no reals, llavors ja podrem deixar de banda els llaços i altres formes de reclamació físiques però, de moment, és un recurs irrenunciable d’aquells qui hi creuen.

D’altra banda, reduir-ho tot a un simple problema de plàstics em sembla desviar el focus del tema principal per anar a raure en un detall mancat d’importància; algú s’ha aturat a quantificar quin percentatge de plàstic suposa això en el total del què es consumeix a Catalunya? Algú s’ha aturat a calcular quant se n’ha hagut d’emprar extra per tornar a posar els llaços arrencats per les quadrilles nocturnes que els treuen? (aquest sí que es podria estalviar si la gent fos més respectuosa amb les opinions dels altres).

Trobo lícita la intenció d’Aumentaty, fins i tot si ho fan per fer-se publicitat (és enginyós, val a dir, i ho han aconseguit, car no som l’únic mitjà que els ho publica), però no soluciona el problema, perquè el problema no és virtual, és real. I fora de l’app, ningú no veu aquests llaços.

Fotografia de portada de l’usuari Nasobema lyricum de Wikimedia Commons sota llicència lliure Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: