Prova de camp: bateria NewerTech NuPower per a MacBook Pro

Bateria compatible amb MacBook Pro NewerTech NuPower
Compartir

Van passant els anys i el nostre portàtil Mac es fa vell, però encara funcional. La potència del processador, combinat amb la memòria RAM i el disc dur que té, són suficients per enfrontar-se a determinades tasques, però llavors ens sorgeix un problema: la bateria.

Totes les imatges d’aquest article són obra d’Àlex Gil

Amb els anys, totes les bateries perden una mica de capacitat i això, en alguns casos, fa que en mobilitat el portàtil ja no ens sigui tan útil com abans.

Particularment, i després d’haver treballant durant els darrers anys amb un MacBook Pro 5,5 (Core 2 Duo a 2,26 GHz, 2 GB. de memòria DDR3 a 1067 MHz.) i d’haver-li donat força “canya” en termes de bateria, em trobo que la durada d’aquesta s’ha escurçat entre un 10 i un 20% depenent del tipus de tasca que estigui duent a terme.

La caixa on hi ve la bateria de NewerTech

La caixa on hi ve la bateria de NewerTech

Per exemple, quan poso vídeos tot estant en bateria, veig que el ritme de consum d’aquesta és força més ràpid que quan l’aparell era nou, mentre que quan només estic picant textes, tot i que tampoc dura tant com abans, la diferència en la corba de despesa energètica no s’accentua tant.

I això no és només perquè, evidentment, reproduïr vídeo li suposa a l’ord58inador una feina més gran, si no que el fet és que aquí la diferència encara es fa més evident.

Apple ven bateries originals per canviar les dels seus ordinadors, però per uns 15 o 30 euros menys, ens trobem amb les bateries del fabricant nord-americà NewerTech que, segons indica al seu mateix lloc web, poden arribar a tenir més capacitat que les de la mateixa companyia de la poma mossegada.

Una altra vista amb la caixa ja oberta, mostrant-ne el contingut

Una altra vista amb la caixa ja oberta, mostrant-ne el contingut

Així és que, encuriosit, m’he decidit a provar una d’aquestes bateries de recanvi que el fabricant ha tingut la gentilesa de cedir-nos per a fer-hi unes proves.

Val a dir que l’enviament ha estat molt ràpid, trigant amb prou feines en arribar-me des dels Estats Units fins aquí una setmaneta.

Canviant-nos la bateria

El canvi de bateria d’un portàtil en la majoria dels PC’s no té cap mena de ciència, car la bateria no és interna i es pot treure senzillament lliscant unes pestanyes de seguretat, amb el que la substitució és trivial. Els Mac, en canvi i com en molts altres aspectes, són tot un altre món.

Abans de dur a terme el canvi, la bateria al costat del Mac que hem fet servir

Abans de dur a terme el canvi, la bateria al costat del Mac que hem fet servir

La bateria dels MacBook Pro, igual que en els altres models de portàtil de la casa, si que és interna, per la qual cosa haurem de descargolar tapes. Abans de fer-ho, però, millor que ens llegim bé les instruccions.

De fet, la mateixa NewerTech ja ens dóna una sèrie de consells que van des d’una completa explicació sobre com ens hem de descarregar l’electricitat estàtica que tinguem al cos abans de començar, fins a uns complets videotutorials en els quals ens expliquen fil per randa com obrir el nostre MacBook, accedir a la bateria i substituïr-la.

Malgrat que la meva formació és tècnica, jo normalment he treballat sempre amb programari, doncs no he estat mai gaire “manetes” per al maquinari. M’atreveixo amb canvis de peces senzills, com ara de memòries, de disc dur (ambdós tant en portàtils com sobretaules), targes de vídeo i semblants, però no gaire més enllà, i canviar la bateria del Mac em semblava tota una aventura.

Però lluny de resultar difícil (i estic segur que aquest és el pas que frena a més d’un i de dos dels qui m’esteu llegint ara mateix), un cops vistos els vídeos ha estat quelcom realment senzill.

Com a darreres opcions, sempre ens queda trucar a aquell amic tan manetes que tots tenim, o acudir a un informàtic professional, malgrat que en aquest darrer cas la factura s’incrementarà un xic més.

Si optem per fer-ho nosaltres mateixos, val a dir que no necessitarem treure cap tornavís d’enlloc, car a la caixa de la bateria ja ens hi vénen inclosos un parell que encaixen amb tots els cargols que ens trobem al Mac.

El contingut del paquet: dos tornavisos per obrir el MacBook, i la bateria per canviar

El contingut del paquet: dos tornavisos per obrir el MacBook, i la bateria per canviar

El contingut del paquet: dos tornavisos per obrir el MacBook, i la bateria per canviar

El contingut del paquet: dos tornavisos per obrir el MacBook, i la bateria per canviar

Primeres càrregues i ús de la bateria a diari durant tres setmanes

Un cop feta la primera càrrega (que va durar tan sols uns 20 minuts, car venia gairebé totalment carregada de fàbrica), l’indicador de bateria de la barra superior del sistema em donava una xifra de gairebé vuit hores, que no havia donat mai ni tan sols quan vaig estrenar l’ordinador (havia arribat a una mica més de sis que, al final, no havien estat reals). Val a dir que el Wi-Fi estava desconnectat.

Obrint el Mac amb un dels tornavisos inclosos en el paquet

Obrint el Mac amb un dels tornavisos inclosos en el paquet

Amb el pas dels dies m’he anat fent una idea molt clara del rendiment de la bateria i, efectivament, puc dir que és superior fins i tot al de la bateria original del portàtil quan era nova.

Només un detall ha entelat el bon rendiment d’aquesta bateria: amb els anys, el meu MacBook s’escalfa cada cop més, i és ben conegut que la calor és un dels principals enemics de les bateries, escurçant-ne la vida útil dràsticament.

Traient la bateria del MacBook un cop hem descargolat tots els cargols

Traient la bateria del MacBook un cop hem descargolat tots els cargols

Probablement sigui per això que, quan veig vídeos com, per exemple, del YouTube i l’equip s’escalfa, la corba de despesa de la bateria s’accelera notablement.

Amb la nova bateria també em passa, però l’efecte és menys impactant mercès a la seva major capacitat: si abans, un visionat d’entre uns 20 i 30 minuts de YouTube em podia consumir tranquil·lament un 30% de la càrrega, amb la nova bateria de NewerTech aquesta davallada es queda en aproximadament un 10%.

Col·locant la nova bateria

Col·locant la nova bateria

Com a conseqüència, el meu ordinador en el qual havia deixat de confiar fa temps com a eina de mobilitat (també pel fet de ser usuari de tablets lleugers, més còmodes per portar amunt i avall) pot tornar a desenvolupar aquest rol, doncs aguanta perfectament una jornada de treball en la qual l’hagi de fer anar en el tren i en altres llocs en els quals no disposo de connexió a Wi-Fi, sense haver-me d’endur el carregador elèctric amb mi i resar per trobar un endoll en algun lloc amb disponibilitat per a recarregar-lo.

Una darrera inspecció abans de donar per bona la col·locació de la nova bateria. En primer pla podem llegir el serigrafiat de la bateria de NewerTech

Una darrera inspecció abans de donar per bona la col·locació de la nova bateria. En primer pla podem llegir el serigrafiat de la bateria de NewerTech

Té més durada que una bateria nova d’Apple?

Costa una mica de dir, ja que ho hauria d’haver comparat en dos equips nous de trinca, una contra l’altra o, encara millor, en el mateix equip canviant-les diverses vegades, cosa que no m’ha estat possible.

Com a molt, puc tirar de memòria per recordar els barems que em donava l’equip quan era nou per comparar-los amb ara, i en aquest cas us puc dir que, efectivament, la durada de la NuPower és superior a la de la bateria d’Apple que venia amb l’equip.

El meu principal punt de comparació és quanta autonomia em queda després d’haver fet un desplaçament en tren de mitja distància de Girona a Barcelona (malgrat que vinc agafant els Avant-AVE, més que no pas els “de tota la vida”), seguit del que puc treballar a Barcelona i, finalment, si encara tinc bateria per enfrontar-me al viatge de tornada.

Carregant la nova bateria. La primera càrrega fou rapidíssima, ja que aquesta ja venia carregada en gran mesura d'origen

Carregant la nova bateria. La primera càrrega fou rapidíssima, ja que aquesta ja venia carregada en gran mesura d’origen

I us puc dir que, treballant la major part de la jornada sense Wi-Fi per motius evidents (i els que estigueu frustrats per intentar fer tethering en aquesta línia de tren m’entendreu), el portàtil m’aguanta de sobres els dos viatges i una certa càrrega de treball un cop arribats a destinació.

Per tant, el meu veredicte final és que si, que efectivament aquesta bateria dóna més rendiment que la que venia originalment amb el nostre MacBook Pro, encara que això només ho puc afirmar amb certesa per al model 5,5 que és el que he provat.

Valoració final

El preu de la bateria NewerTech NuPower per a MacBook Pro és de 120 dòlars (uns 85 euros) més els ports, el que pot fer perfectament uns 100 euros. Si comptem que una bateria nova d’Apple ens costa 129 euros, i que la de reemplaçament ens dóna més capacitat, jo no dubtaria pas per quina opció decantar-me.

Això si, abans us recomano esgotar fins a un punt de no retorn la bateria que ve de sèrie amb l’ordinador. Avui en dia, la majoria de nosaltres som usuaris de dispositius lleugers com ara smartphones i tablets que portem amb nosaltres tot el dia i que són, precisament, els que emprem en mobilitat.

El portàtil tot sovint el reservem per treballar amb més comoditat dins de casa o, si ens desplacem ens l’enduem perquè passarem uns quants dies a una habitació d’hotel, i la major part del temps el farem servir precisament en aquella habitació, enduent-nos el tablet que de ben segur també hem portat amb nosaltres.

No obstant, sempre és interessant poder tenir el Mac preparat per endur-nos-el en qualsevol moment de viatge amb nosaltres i que ens aguanti el màxim possible per treballar-hi sense un endoll a prop. Si la bateria original ja no agunta el que nosaltres volem, les solucions de NewerTech cal tenir-les en compte.

Guillem Alsina
Etiquetes: