Prova de camp: disc dur Kingston HyperX 3K SSD Upgrade Kit

El HyperX 3K SSD Upgrade Kit de 120 GB. de Kingston
Compartir

Eren ja unes quantes les persones que m’havien dit que la manera per millorar el rendiment del meu ordinador sense haver d’invertir-hi gaires diners era canviar-me el disc dur per un SSD ja que, literalment, volava. Així que, amb tantes veus que em temptaven a donar el pas cap a les memòries d’estat sòlid, el més lògic era que acabés fent una prova per avaluar si, definitivament, el resultat era tan bo com el que m’havien venut.

El triat fou el meu ja veterà MacBook Pro 5,5 (Core 2 Duo a 2,26 GHz, 2 GB. de memòria DDR3 a 1067 MHz), ja que en ell m’hi passa un fenomen força curiós però comprensible: en instal·lar-hi la darrera versió del sistema operatiu Mac OS X (la 10.9), al cap d’uns dies, setmanes com a molt, el ritme de l’ordinador s’alenteix notablement, i això em passa en cada reinstal·lació, de les quals n’havia fet unes quantes en aquests darrers dies i fins i tot canviant de disc dur (sempre amb tecnologia mecànica) d’una vegada a l’altra.

I per a la prova del disc dur, l’escollit ha estat un HyperX 3K SSD Upgrade Kit de 120 GB. de Kingston, tota una primera espasa en el sector de l’emmagatzematge per a màquines desktop.

El producte – presentació

La caixa en la qual es presenta el kit d'actualització de Kingston amb el disc dur SSD i complements

La caixa en la qual es presenta el kit d’actualització de Kingston amb el disc dur SSD i complements

La primera reacció en veure la voluminosa caixa del HyperX 3K (voluminosa per al que és només un disc dur) va ser pensar amb què havien emplenat l’espai sobrant a part del disc dur SSD, o que aquest venia realment ben encoixinat.

Però en obrir la caixa, el que es pot veure és no només un disc dur, sinó una completa solució per a ampliar el nostre ordinador, qualsevol que aquest sigui.

La caixa que allotja la solució de Kingston, oberta i mostrant els components allotjats al seu interior

La caixa que allotja la solució de Kingston, oberta i mostrant els components allotjats al seu interior

Per començar, el primer que veiem en aixecar el matalàs que allotja el disc dur, és una placa de metall, que és un suport per a muntar el disc dur SSD en una badia de 3,5″. En ser el HyperX 3K en format de portàtil amb mida de 2,5″, necessitem aquest suport per a poder-lo subjectar correcta i fermament al bastidor del nostre PC, de manera que aquesta és una solució vàlida tant per a portàtils com per a sobretaules.

La peça adaptadora que ens permetrà instal·lar aquest disc dur de 2,5" en un espai destinat a un de 3,5", un ordinador de sobretaula

La peça adaptadora que ens permetrà instal·lar aquest disc dur de 2,5″ en un espai destinat a un de 3,5″, un ordinador de sobretaula

També ens trobem amb una cosa semblant a un bolígraf, que és en realitat un tornavís de diverses puntes útil per obrir qualsevol ordinador. Tanmateix, cal dir que no vaig trobar cap punta vàlida per als múltiples cargols del meu MacBook, encara que no vaig tenir cap problema amb el seu ús en els dos PCs provats, un portàtil i un altre sobretaula.

Davant del disc dur, el tornavís de múltiples puntes que inclou el paquet, amb les puntes desplegades

Davant del disc dur, el tornavís de múltiples puntes que inclou el paquet, amb les puntes desplegades

També trobem un altre útil que, valgui la redundància, ens pot ser de molta utilitat: una carcassa per convertir el disc dur intern en un d’extern per connectar per via USB 3.0.

La caixa per convertir el disc dur SSD intern en un d'extern USB 3.0

La caixa per convertir el disc dur SSD intern en un d’extern USB 3.0

Aquesta caixa, acompanyada pel seu corresponent cable, pot ser emprada amb el mateix disc dur SSD de Kingston, o bé amb el disc dur que retirem de la màquina portàtil.

Sincerament, aquesta és una gran idea per part de Kingston, i m’ha estat molt útil a l’hora de realitzar el canvi de disc ja que m’ha alliberat d’haver de fer un backup dels continguts: en treure el disc dur antic, l’he ficat a la caixa externa, i un cop instal·lat el sistema operatiu en el SSD i arrencat aquest, el que he fet ha estat connectar la caixa externa a l’ordinador per procedir a copiar els arxius a les seves corresponents ubicacions.

Nens: això no ho feu vosaltres; si canvieu de disc dur, feu còpies de seguretat abans, no sigui que el vell disc dur se us caigui a terra mentre l’aguanteu i es trenqui o es faci malbé, o aneu a saber quin contratemps…

Finalment, cargols de dues mides (per a portàtil i per sobretaula), i un cable de connexió SATA.

Tal i com el nom del producte indica (per allò d’Upgrade Kit), aquest HyperX 3K està pensat per actualitzar un ordinador substituint el seu disc dur mecànic per aquesta petita meravella i fer que vagi a una velocitat molt bona.

Instal·lació

És difícil fer un resum detallat i vàlid per a tots els ordinadors, ja que cada model diferent i cada fabricant són un món, però només us diré que dotant-se d’una mica de paciència és possible realitzar la substitució si ens informem abans de com obrir l’ordinador, treure’n el disc dur i connectar-ne un de nou.

A YouTube corren molts vídeos filmats per aficionats que han fet canvis i reparacions idèntics o semblants en els quals ens podem basar. Si, de totes maneres, encara tenim dubtes, sempre podem trucar a un professional que ens ho faci.

La connexió del disc és una SATA (Serial ATA) estàndard, de manera que es podrà connectar sense problemes a qualsevol ordinador que compleixi aquest estàndard.

Obrir el nostre i donar un cop d’ull a quin tipus de connexió té el disc serà la millor manera de saber si podem adquirir i muntar aquesta solució.

El disc dur ja instal·lat en un MacBook Pro 5,5

El disc dur ja instal·lat en un MacBook Pro 5,5

Detall del disc dur instal·lat a l'ordinador

Detall del disc dur instal·lat a l’ordinador

Rendiment

Segons les especificacions, les unitats HyperX de Kingston arriben als 555 MB/s de lectura i als 510 MB/s d’escriptura en el cas de muntar el disc de forma interna, i la carcassa externa USB 3.0 ofereix velocitats de transferència fins a 10 vegades més grans si muntem en ella el disc dur. Aquestes són les xifres teòriques sobre el paper, però… com notem la millora els usuaris?

La veritat és que en la instal·lació del sistema operatiu Mac OS X 10.9 i la primera arrencada, no és que es noti un canvi substancial en la velocitat de l’ordinador. Es comença a notar en el rendiment un cop treballem de manera normal, ja que el temps de resposta en obrir qualsevol programa és mínim.

Però, el millor de tot és que el sistema operatiu no pateix degradació alguna.

Si en començar l’article us explicava que el rendiment de les darreres versions del sistema operatiu Mac OS X es degradava ràpidament un cop passaven uns dies o, com a molt, un parell de setmanes després de la seva instal·lació, aquest cop hem tingut a prova el Mac durant més d’un mes (aproximadament unes cinc setmanes), i el rendiment que hem obtingut d’ell ha estat el mateix des del primer dia fins a l’últim.

La millora respecte a la velocitat del disc dur original és escassa si comparem dues actualitzacions realitzades des de zero, però sense cap mena de dubte la gran diferència rau en l’ús continuat i la realització d’actualitzacions, ja que mentre hem tingut el Mac a les nostres mans amb el disc dur SSD de Kingston en proves, li hem fet dues actualitzacions del Mac OS X, una operació que amb el disc dur mecànic ja ens havia portat a una pèrdua considerable de rendiment de la màquina, però que amb el disc dur SSD muntat ni tan sols ha notat, continuant com si haguéssim acabat d’estrenar l’ordinador.

També en l’apartat d’escalfament i soroll hem pogut notar alguna millora. Atès que el portàtil ja és una mica antic, tampoc esperàvem meravelles sobre això, però la veritat és que si no se li exigeix ​​vídeo i àudio a la màquina, la temperatura no puja excessivament.

Amb l’antic disc dur mecànic, a la que ens passàvem unes hores treballant amb el Mac, sabíem que el ventilador entraria en funcionament. Ara cal forçar una mica més la màquina donant-li canya, i malgrat que no és gaire difícil, amb només començar a veure vídeos de YouTube, sí que cal fer alguna cosa més que per a què comenci a escalfar-se.

En aquest aspecte, doncs, no esperem miracles, però tinguem clar que si sortim de viatge i treballem sense connexió, amb no veure vídeos ens estalviarem que el ventilador comenci a funcionar, dilatant amb això la durada de la bateria, ja que no només ens estalviem la despesa que suposen els vídeos, sinó també el consum del ventilador, per poc que sigui.

També hem realitzat les mateixes proves en un Acer Aspire 5741g amb Windows 8. Els resultats són els mateixos, més rapidesa i no degradació del sistema.

Conclusions

Els qui diuen que el rendiment d’un ordinador es pot agilitzar enormement amb només el canvi a un disc SSD tenen tota la raó. Ho hem comprovat, i mitjançant una operació amb un cost de menys de 100 euros (versió de 120 GB. del HyperX 3K SSD), podem tenir ordinador com nou per, almenys, dos anys més.

Passant ja al producte en si, aquest kit d’actualització de Kingston és ideal per a qualsevol tipus d’ordinador, ja sigui sobretaula o portàtil, ja que l’adaptador ens permet connectar-lo a qualsevol format, i si ens cansem de tenir-lo en un sobretaula, ja no el necessitem allà, o se’ns ha espatllat alguna altra peça i volem continuar emprant aquest disc, podem traspassar-lo a un portàtil.

La carcassa externa USB 3.0 no només ens serà útil amb el mateix disc, sinó que la podrem utilitzar (i de ben segur que això és el que faran moltíssimes persones) amb el disc vell que traguem de l’ordinador, podent-nos estalviar temps en dur a terme un backup i posterior bolcat de les dades al nou disc, ja que no caldrà passar per aquesta fase de backup. Simplement extreure el disc, instal·lar la unitat SSD, connectar el disc vell a la carcassa externa mentre s’instal·la el sistema operatiu a l’ordinador, i quan ja tinguem tot el programari configurat, connectar el disc extern, i bolcar-ne les dades. Res més còmode i fàcil.

A més, aquest disc també suporta cops i caigudes sense patir pèrdua de dades, al contrari que els seus homòlegs mecànics. L’únic inconvenient és que la resta de l’ordinador no acostuma a aguantar els mateixos cops, pel que es recomana anar igualment amb compte.

Diferent és, és clar, quan ens l’emportem a sobre, ja que llavors un petit accident pot passar com si res.

La relació qualitat/preu/rendiment d’aquest producte és excel·lent, cosa que el fa molt recomanable per a renovar el nostre equip.

Guillem Alsina
Etiquetes: