Publicades Debian 8.0 i Ubuntu 15.04

Compartir

En ambdues distribucions, la novetat més destacada ha estat la introducció de systemd com a sistema d’arrencada.

La setmana passada veien la llum les noves versions de dues de les principals distribucions en l’ecosistema GNU/Linux: Debian (la 8.0) i Ubuntu (la 15.04). Aquestes en són les principals novetats.

Debian 8.0

Aquesta nova versió, que rep el nom en clau de “Jessie”, gaudirà d’un periode de suport tècnic de cinc anys, el que significa que fins a principis del 2020 rebrà actualitzacions del programari i de seguretat.

La novetat més destacable és la substitució del sistema d’inici sysvinit que s’havia vingut fent servir fins ara per systemd, el qual ha estat escrit concretament per a GNU/Linux enlloc d’heretar de UNIX tal i com ho fa sysvinit.

La introducció de systemd en les principals distribucions, en les quals s’ha anat guanyant la confiança dels desenvolupadors, no ha estat mancada de polèmica, ja que s’ha qualificat aquest nou sistema d’arrencada, i entre altres coses, com a molt intrusiu. Fins i tot, ha hagut de patir una campanya de boicot a la xarxa.

A banda d’això, també s’ha millorat el suport per a microprogramari UEFI, el substitut de la BIOS que ja es pot trobar en tots els ordinadors de darrera generació. Les millores també afecten les versions de 32 bits d’aquest microprogramari, per a ordinadors no tan nous que ja haguessin implementat la novetat en el passat.

Juntament amb aquestes millores, la tradicional actualització de les versions de tot el programari inclòs.

Debian es troba disponible en la seva versió 8.0 per a fins a una desena d’arquitectures diferents, comptant-hi els ordinadors PC de 32 i 64 bits, ARM de 32 i 64 bits, i PowerPC (antics ordinadors Apple Mac) tant de 32 com de 64 bits entre d’altres.

Ubuntu 15.04

De la distribució de Canonical, poca cosa a esmentar, almenys pel que fa a novetats per a l’usuari. En aquest aspecte, podem titllar aquesta versió de “continuista”, ja que senzillament actualitza el programari existent sense oferir cap novetat destacable.

El canvi més important i que unànimament han destacat la gran majoria dels mitjans de comunicació que han informat sobre la sortida de la nova versió, es troba sota el capó, i és pràcticament el mateix que en el cas de Debian: l’adopció de systemd com a sistema d’arrencada però, a diferència del cas anterior, aquest substitueix a Upstart, el desenvolupament propi de Canonical.

L'escriptori d'Ubuntu 15.04 (clic per a ampliar)

L’escriptori d’Ubuntu 15.04 (clic per a ampliar)

Només Ubuntu Touch (la versió per a dispositius tàctils com ara smartphones i tablets) queda, de moment, fóra de la introducció de systemd, i continuarà funcionant fins la propera versió amb Upstart.

Els desenvolupadors també trobaran novetats adreçades específicament al seu col·lectiu: l’Ubuntu Developer Tools Centre és rebatejat ara com a Ubuntu Make, i s’hi potencien les eines de desenvolupament per a Android i més plataformes fins a un total de 14. S’inclouen eines com l’edició per a desenvolupadors de Firefox, i la darrera versió d’Android Studio.

Juntament amb la versió principal d’Ubuntu 15.04 amb l’escriptori Unity, també han estat alliberades les corresponents versions amb escriptoris alternatius suportades oficialment, com les versions que munten KDE o GNOME, així com les versions per a smartphones i tablets, per a aplicacions en el núvol o per a la IoT.

La present versió és de cicle de vida curt, amb un suport de, només, nou mesos des del moment de la seva publicació.

Guillem Alsina
Etiquetes: