Purism Librem 15, un dispositiu que respecta les teves llibertats essencials

purism
Compartir

Purism Librem 15 és un portàtil que respecta la llibertat i la privacitat dels usuaris amb la següent filosofia: utilitzar el software lliure, amb kernel, OS i tots els programes, i dissenyar només hardware d’alta qualitat. Purism ha estat creat per combinar el moviment de software lliure amb la fabricació del hardware. “És el primer portàtil d’alta gama on pots tenir visibilitat completa sobre el kernel, el sistema operatiu i sobre tot el software.”

El finançament del projecte s’ha realitzat a través de la plataforma de crowdfunding Crowd Supply. Un dels objectius de la campanya és promocionar alternatives als equips i programes que fem servir cada dia, i informar sobre la vulnerabilitat que correm per no controlar el que hi ha dins dels nostres dispositius. Han arribat a l’objectiu establert i el fundador de Purism, Todd Weaver, és més a prop de la seva visió d’un món on els drets digitals de tothom estiguin protegits.

El resultat és un portàtil que fa servir només software lliure i “que respecta les llibertats essencials”. I és impressionant: processador de 3.4Ghz 4 Core (8 Fils) Intel i7-4770HQ – que no és bloquejat i no necessita firmware propi, fins a 32GB de memòria, gràfica Intel Iris Pro Graphics 5200 i amb una pantalla que pot tenir 4K. Utilitza el sistema operatiu Purism OS – la seva pròpia distribució de GNU/Linux basada en Trisquel – d’origen gallec i sortit de la Universitat de Vigo.

Aquest és un gran pas per canviar la indústria de la fabricació d’equips electrònics, d’ordinadors i mòbils: que els drets dels usuaris siguin el més important. Amb aquest moviment busquen que els consumidors siguin els propietaris reals, tenint clar el que poden fer i el que no. Per Purism el més important és negociar els drets dels usuaris, no els costos, i per això el preu d’aquest portàtil és de 1949$. 

Quan el perill arriba de dues direccions, tant dels dolents com dels bons, realment, comencem a analitzar seriosament les opcions com Purism. Els governs violen les nostres llibertats invocant la seguretat davant d’amenaces terroristes, sense saber on s’acaba la seguretat personal i on comencen els interessos maliciosos, especialment quan no tenim una definició clara de l’accés just i autoritzat. Els ciberdelinqüents ens poden robar les dades, produir danys materials i fins i tot ens obliga a tenir cinta adhesiva sobre les càmeres web. I per arreglar aquests problemes, Librem 15 té instal·lat per defecte TOR i un botó per desactivar el Wi-Fi i la càmera web per no convertir el teu portàtil en una eina d’espionatge. Què us sembla aquest dispositiu?

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: