Qualcomm se supera per fer forat al món dels ordinadors

Qualcomm Snapdragon 8cx
Compartir

El brillant punt final al Snapdragon Tech Summit organitzat per la multinacional Qualcomm la setmana passada fou la presentació en societat del microprocessador Snapdragon 8cx per a ordinadors.

A diferència dels xips de la casa que fins ara es feien servir per a les plataformes informàtiques (d’arquitectura ARM), i que eren els mateixos que per als sistemes mòbils, el Snapdragon 8cx de Qualcomm ha estat dissenyat des de zero per ser muntat i emprat en ordinadors.

Per a entendre’ns, els ordinadors portàtils o de sobretaula que fem servir i que tenim a casa posseeixen un microxip d’arquitectura x86, mentre que els telèfons mòbils intel·ligents (smartphones) i tablets, els tenen d’arquitectura ARM.

Ambdues arquitectures són incompatibles entre elles, però hi ha sistemes operatius, com Android o Windows 10, que proporcionen una capa de compatibilitat, de manera que podem executar la gran majoria d’aplicacions (cas de l’Android) o algunes d’elles (cas del Windows) en qualsevol màquina independentment de la seva arquitectura.

Així que, amb aquest escenari, és fàcil preguntar-se per què Qualcomm voldria entrar a combatre en el segment dels ordinadors per treure-li mercat a Intel i a AMD, els dos grans dominadors d’aquest segment.

Un moment de la presentació

Un moment de la presentació

Menys potència, però altres avantatges

La resposta és que això permetria a Qualcomm obrir una nova línia de negoci i incrementar beneficis. Però per aconseguir-ho, ha d’oferir alguna cosa als consumidors amb els seus nous xips.

Tradicionalment, l’arquitectura ARM ofereix menys potència que la x86 en termes de força de càlcul bruta. Això, que pot semblar a priori un inconvenient, no ho és ja en la majoria de casos d’usuari final, on les tasques que fem cada dia amb els nostres dispositius les pot gestionar perfectament un microprocessador ARM.

En canvi, els micros ARM de Qualcomm, com el Snapdragon 855 (també presentat en el mateix esdeveniment, i dirigit a dispositius mòbils), consumeixen una menor quantitat d’energia i generen molta menys escalfor.

Això permet crear dispositius que consumeixen menys electricitat, ofereixen més autonomia quan els emprem amb bateries, i són més prims o més petits, ja que no necessiten sistemes de ventilació tan sofisticats com els ordinadors x86 convencionals.

El nou xip, comparat amb una moneda de cèntim

El nou xip, comparat amb una moneda de cèntim

No és, ni de bon tros, la primera vegada que l’arquitectura ARM entra en el món dels PCs; fa anys (no recordo quants exactament) ja vaig poder veure un netbook d’HP amb processador ARM en una edició del Mobile World Congress a Barcelona.

I l’any passat, Qualcomm i Microsoft creaven la categoria d’always-on PC, màquines amb Windows 10 basades en un micro ARM, de fabricants com Asus, HP, Lenovo o Samsung.

Aquesta categoria compta encara amb poques màquines i pocs usuaris, però les qualitats que he esmentat abans fan que comenci a ser una alternativa atractiva per a molts consumidors.

Un processador extrem per a ordinadors

El Qualcomm Snapdragon 8cx ha estat dissenyat de cap i de nou, és a dir, no és l’evolució de cap micro existent. D’aquesta manera s’ha pogut fer un processador que encaixi amb les necessitats dels fabricants i dels usuaris.

La fabricant nord-americana defineix el Snapdragon 8cx com un micro extrem, fabricat amb tecnologia de 7 nanòmetres i que, a un rendiment superior als xips fins ara produïts que han estat emprats en ordinadors, hi afegeix que s’ha doblat l’amplada de la interfície de memòria dels 64 als 128 bits.

El xip també porta incorporada una GPU (unitat de processament gràfic, per les seves sigles en anglès) Adreno 680 de la mateixa Qualcomm, que segons la companyia és la més potent que ha fabricat fins a la data.

La CPU posseeix vuit nuclis de computació (octa-core) Kryo 495, els més ràpids dissenyats per la fabricant nord-americana.

Autonomia per estar tot el dia connectat

El Snapdragon 8cx està pensat per a ordinadors always-on, el que vol dir que funcionen com un smartphone: no s’apaguen, sinó que entren en un mode de repòs actiu del qual en surten prement tan sols un botó.

Els primers dispositius amb la nova plataforma sortiran al mercat després de l'estiu del 2019

Els primers dispositius amb la nova plataforma sortiran al mercat després de l’estiu del 2019

Des de Qualcomm asseguren que l’autonomia d’aquestes màquines pot arribar a durar dies amb un ús normal, i la plataforma de computació d’aquest xip accepta càrrega ràpida Quick Charge 4+.

Una altra de les característiques d’aquest xip és que proporciona una connexió continuada a la xarxa, i ja ve preparat per suportar funcionalitats de la cinquena generació de connectivitat mòbil (la famosa 5G), gràcies al seu mòdem LTE X24, que li permet arribar a velocitats de transmissió Gigabit.

Qualcomm espera que els primers dispositius que muntin el Snapdragon 8cx surtin al mercat després de l’estiu del 2019.

Guillem Alsina
Etiquetes: