Quan la tecnologia t’ajuda a fer trampes

Compartir

Enxampen uns universitaris tailandesos copiant en exàmens gràcies a càmeres a les ulleres i rellotges intel·ligents.

Sé que fa anys, alguns professors es guardaven les “xuletes” que pescaven als alumnes menys aplicats (ja sabeu, aquells paperets amb les fórmules o les dades clau que hom pensa podrà menester per aprovar sense haver de plantar els colzes sobre la taula) com una mena de “trofeu de cacera”. La revolució dels wearables ha portat amb ella mètodes per copiar més sofisticats.

Ha estat el cas de la Universitat de Rangsit (Tailàndia), on el rector Arthit Ourairat ha decidit suspendre els exàmens d’ingrés previstos per als dies 7 i 8 de maig després de descobrir un sofisticat sistema que ajudava alguns alumnes a copiar durant aquests exàmens.

La trampa era la següent: tres alumnes avantatjats captats per la trama filmaven els exàmens amb una càmera implantada en el marc de les seves ulleres, així com les respostes que donaven a les diferents preguntes plantejades. Aquests alumnes van sortir de l’aula després de 45 minuts, de les 3 hores en total que es donava de temps per a completar-lo.

Un cop fora de l’aula, un segon equip de persones que encara no han pogut ser identificades, veia el vídeo gravat i enviava les respostes correctes a altres alumnes que encara eren dins de l’aula, mitjançant els rellotges intel·ligents que aquests portaven, fet que els permetia completar l’examen. A més, en aquest temps podien recórrer a comprovar si les respostes eren correctes mitjançant llibres de text.

El rector Ourairat ha penjat fotografies dels estris emprats al seu compte de Facebook, com a moderns “trofeus de cacera” que substitueixen, en un món ja molt tecnològic, els clàssics paperets petits de tota la vida.

Els exàmens han estat reprogramats per al 31 de maig i 1 de juny. És de suposar que els alumnes hauran de deixar a l’entrada o en una guixeta totes les seves pertinences electròniques i estaran exposats a controls estrictes.

Guillem Alsina
Etiquetes: