Què és la càrrega sense fils?

La tecnologia de càrrega Rezence
Compartir

Quedar-se sense bateria és un dels principals maldecaps dels usuaris d’aparells mòbils. Estar esperant a l’aeroport, prenent alguna cosa en un bar o simplement passejant i comprovar que el mòbil o la tauleta s’està quedant sense energia és un malson si a prop no tenim un endoll on carregar. Aquesta situació es podria superar si tira endavant la consolidació d’un estàndard de càrrega sense fils.

Carrers i espais públics podrien estar adaptats amb sistemes en els quals els nostres aparells es podrien carregar simplement acostant-nos-hi. Actualment hi ha una batalla soterrada per l’estàndard de la càrrega sense cables entre dos grups de fabricants, especialment d’aparells de gamma alta. La tecnologia, però, encara pateix d’alguns inconvenients que no l’han fet gaire popular.

La tecnologia de càrrega sense fils funciona per inducció. L’aparell s’ha d’acostar a una base on una bobina genera un camp magnètic d’intensitat i abast limitat. El mòbil o tauleta també incorpora una bobina la qual, en acostar-se al camp magnètic, se li indueix un corrent elèctric que carrega la bateria.

Quan es va iniciar la investigació d’aquesta tecnologia, era lenta i malbaratava més energia que la càrrega per cable. Actualment, però, existeixen bobines de materials més lleugers i fins que, unit a l’ús de freqüències altes per a la transmissió d’energia, l’han convertit en una tecnologia més pràctica per a aparells de mida reduïda, com els ‘smartphones’ o les tauletes. De fet, als Estats Units s’han realitzat proves en algunes cafeteries.

Actualment es pot trobar la càrrega sense cables de sèrie en alguns mòbils de gamma alta com els Nexus 5 i 6, els Lumia 930 i 1520, o els Samsung Galaxy S6 o Edge, tot i que també es poden trobar adaptadors per a altres aparells. Tot i això, aquesta tecnologia encara té un inconvenient important: continua sent menys eficient que la càrrega amb cables, cosa que es vol pal·liar amb bobines ultrafines o de freqüència més altes de treball.

Un smartphone situar en una base de càrrega sense fils

Un smartphone situar en una base de càrrega sense fils

La investigació està dividida entre dues plataformes de fabricants que lluiten per dos estàndards. El que té més possibilitats de triomf és l’estàndard Qi, desenvolupat pel Wireless Power Consortium. Usa freqüències altes i tant el carregador com l’aparell a carregar han d’estar gairebé en contacte. Per altra banda hi ha el Power Matters Alliance (PMA) i la tecnologia Rezence (una imatge de la qual és la portada d’aquest article), més eficient que l’anterior i que pot carregar diversos aparells al mateix temps. A més, també pot operar per ressonància magnètica.

Aquesta batalla per un estàndard en la càrrega sense fils, però, pot quedar en res no només per la manca d’eficiència respecte a la càrrega amb cables, sinó també per l’aparició de nous sistemes més ràpids com l’estàndard USB-C. Però aquesta és una altra història.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: