Què podem esperar de la keynote d’avui?

Logo Google I/O 2016
Compartir

Un dispositiu de realitat virtual, l’apropament entre Chrome OS i Android, o un assistent personal d’intel·ligència artificial, les possibilitats més comentades a la xarxa.

Falten tot just hores per a què la keynote inaugural doni el tret de sortida a la Google I/O, l’esdeveniment de la companyia del cercador dedicat als desenvolupadors que treballen amb les seves eines, productes i serveis. Una keynote cada cop més seguida i que ja comença a disputar-li el protagonisme a les keynotes d’una altra empresa destacada en el panorama tecnològic: Apple.

Què podem esperar de la conferència d’aquesta tarda? Que, per cert, no oblidem que comença a les 19:00, però que abans, i a través de la nostra pàgina de Facebook, podreu gaudir de la taula rodona prèvia que han organitzat la UdG i el GDG de Girona, i en el marc de la qual explicaré això mateix que ara esteu a punt de llegir.

Més enllà de les Google Cardboard

Podríem dir que la realitat virtual és trending topic dins la indústria tecnològica, amb importants jugadors com Samsung (Gear VR) i Oculus Rift, i d’altres que intenten fer-s’hi un lloc, com HTC. Google també hi té el seu espai gràcies a un dispositiu de tan baix cost que fins i tot molts cops es regala amb objectiu promocional: les Google Cardboard.

El rumor més persistent i del qual se n’han fet ressò diversos mitjans de comunicació importants apunta cap a un nou dispositiu, aquest més elaborat i, per tant, amb un preu més alt però que no sortiria de la franja del low cost, i que podria rebre el nom d’AndroidVR.

Les característiques completes es desconeixen, però algunes especulacions apunten a què podria no requerir del telèfon mòbil connectant-se a aquest dispositiu de manera sense fils, o que aniria més enllà del telèfon per connectar-se també a ordinadors a través del navegador Chrome, o a televisors amb Android TV.

Chrome OS + Android

Personalment, el rumor que més m’interessa i em fa volar la imaginació és un que ja fa temps que corre però sense concretar dates, i que segons algunes publicacions es podria donar, precisament a l’edició d’enguany de la Google I/O: la fusió entre els dos sistemes operatius de Google.

App Runtime for Chrome

Particularment, em penso que més que fusió serà un apropament materialitzat en l’adopció de la tecnologia de l’Arc Welder, un programari per a Chrome que permet, precisament, l’execució d’apps d’Android (tenint en el nostre poder el fitxer APK) en un ordinador a través del navegador de Google.

Ja s’han vist indicis d’una probable futura presència de la botiga Play Store al navegador Chrome i, per tant, a Chrome OS, i ara per ara, Arc Welder està a l’abast tant de desenvolupadors com d’usuaris finals (es pot instal·lar a partir de la Chrome Web Store) i ja porta prou temps voltant pel món com per haver evolucionat a una versió prou estable i usable per part de tothom.

Aquests factors, juntament amb l’interès que crec que Google pot tenir a incrementar la base de programari que pot executar en els seus sistemes Chrome OS per tal de conquerir encara més mercats, em porten a pensar que la integració d’Arc Welder en Chrome i Chrome OS serà un fet a partir d’avui mateix.

També, i per altra banda, no puc deixar de fixar-me en el model de Windows 10 i la seva funcionalitat Continuum (de la qual n’estic preparant un article per a més endavant amb la meva experiència directa), tot pensant que el futur de la convergència en les plataformes de Google podria ser que quan connectem un terminal Android a un monitor extern, la interfície que veiem sigui la de Chrome OS.

Són dues possibilitats que, fins i tot, es podrien combinar tot creant una plataforma única amb dues interfícies separades.

És clar que també hi ha una tercera opció: mantenint Chrome OS per a determinats ordinadors, Google també podria llançar al mercat un “Android d’escriptori” semblant al Remix OS; no oblidem que el futur Android N, que serà el successor de l’actual versió 6.0 Marshmallow, disposa de suport per a l’execució d’aplicacions en finestres.

Particularment, fa molt que penso que Remix OS és, en realitat, una iniciativa encoberta de Google per provar com funciona al mercat un Android d’escriptori (fins i tot el fundador de la companyia i el sistema, David Ko, és un ex-googler), i que un cop n’haguessin avaluat el resultat l’adquiririen per tal d’explotar-ne la tecnologia o “matar-la”, segons hagués funcionat bé o no.

I un majordom digital

La darrera novetat que penso com a plausible per ser presentada en la keynote inaugural de la Google I/O d’enguany és un dispositiu semblant en forma a l’Echo d’Amazon, controlat per la veu i equipat amb una versió estesa de la tecnologia Google Now, connectat amb el núvol i capaç de gestionar tota l’automatització de la llar i els nostres equips electrònics.

Vindria a respondre a ordres com “encén la televisió i posa TV3“, “engega l’aire condicionat“, “posa el microones a la màxima temperatura durant dos minuts i avisa’m quan hagi acabat“, o “carrega en el Chrome de l’ordinador portàtil la pàgina ycom.cat“, esdevenint un assistent personal per a totes les nostres necessitats, una mena de majordom virtual que aniria aprenent de tothom qui el fes servir i “estirant” aquesta intel·ligència de la xarxa.

Aquest moviment no seria gens estrany en un context en el qual totes les grans companyies com Facebook o Microsoft ja han declarat obertament que aposten per la intel·ligència artificial i els bots per atendre les necessitats de les persones, un camp en el qual Apple hi té posat un peu des de fa temps amb Siri, l’assistent virtual incorporat a l’iPhone.

Altres temes que es tocaran a la Google I/O durant els següents dos dies

La Google I/O no és només la keynote inaugural; s’estén al llarg de dos dies més, amb conferències sobre totes les tecnologies que disposa la companyia del cercador i les que llençarà en un futur proper. És en aquest marc que es parlarà (o és previsible que es faci) sobre els següents temes:

  • Android N
  • Cotxes autoconduits
  • Android Pay
  • YouTube TV (seria un nou servei d’emissió de televisió en línia ofert per YouTube, sigui gratuït o/i de pagament)
  • Realitat augmentada – Project Tango/Google Glass
  • Intel·ligència artificial
  • Videojocs (Android per a videoconsoles?). Streaming de jocs
  • Project ARA (smartphone modular)
  • Eines de detecció de proximitat – Google Beacon

Queden hores per a què es doni el tret de sortida a la Google I/O, quina és la vostra aposta de novetats?

Guillem Alsina
Etiquetes: