Raspberry Pi 2: el PC més barat amb Windows

Fotomuntatge basat en una fotografia de l'usuari SirMo76 a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Els responsables de la petita placa per a desenvolupadors han anunciat que Windows 10 serà gratuït per a la segona generació de la Raspberry.

Si tenim en compte que la Raspberry Pi 2 costarà uns escassos 35 dòlars, aquest serà sense cap mena de dubte l’ordinador més barat existent al mercat funcionant amb Windows 10.

Però, què obtindrem per aquest preu? Doncs per començar, només la placa base amb processador i memòria, havent de buscar per nosaltres mateixos un teclat, ratolí, monitor i, fins i tot, la carcassa protectora per a aquesta placa base, cosa a la qual ja hi estan acostumats els més ‘manetes’ del món de l’electrònica, però no els usuaris del carrer.

Tret de la carcassa, la resta dels elements són fàcils d’obtenir, i és fins i tot probable que si aquest no és el nostre primer ordinador, ja en tinguem alguns per casa. Moltes persones utilitzen la Raspberry connectada a un televisor a mode de set-top box juntament amb un teclat i un ratolí sense fils.

Si hom és primmirat amb la potència del maquinari, millor que deixi de pensar en la Raspberry Pi 2: un processador Cortex-A7 d’arquitectura ARM amb quatre nuclis però funcionant només a 900 MHz (no arriba a 1 GHz), i 1 GB de memòria RAM. Però, per l’escàs preu, què més es pot demanar?

Fa uns dies es presentava a través del mateix blog de Raspberry, en el qual s’hi detallen algunes novetats de la nova placa a nivell tècnic. Quan toca parlar dels sistemes operatius suportats, els responsables de Raspberry Pi afirmen que “Durant els darrers sis mesos hem estat treballant estretament amb Microsoft per portar el proper Windows 10 a la Raspberry Pi 2. Microsoft tindrà molt més per compartir en els propers mesos. La versió compatible amb la Raspberry Pi 2 de Windows 10 estarà disponible de forma gratuïta per als makers”*.

Per a més informació, des del post al blog de la Raspberry Pi en el qual es presenta la segona generació d’aquest ordinador, es recomana als interessats passar pel lloc web Windows On Devices de Microsoft.

El preu és, sense cap mena de dubte, imbatible, i col·locarà a la Raspberry Pi com l’ordinador més barat equipat amb Windows 10, encara que quedarà per a un segment de públic reduït. En primer lloc per la seva potència, que no arriba a la que vol tothom, en segon lloc per la seva arquitectura, ja que en estar basat en un processador ARM, ocuparà el mateix lloc que l’extint Windows RT, podent executar únicament aplicacions universals de les quals encara trigarem a veure’n una quantitat que faci atractiva aquesta plataforma en xips ARM. I, finalment, perquè serà un dispositiu distribuït mitjançant un programa per a desenvolupadors, pel que difícilment arribarà a molts usuaris finals.

Probablement, des de Microsoft el que es busca és introduir-se en un terreny (el dels makers i la IoT) que fins ara ha estat dominat pel programari de codi obert, especialment per GNU/Linux, i per a això recorre al vaixell insígnia d’aquest moviment, al mateix temps que busca també guanyar-se la simpatia de molts desenvolupadors que fins ara han declinat emprar el programari de Microsoft tant per motius de llicència com pels econòmics.

 

*Durant els darrers sis mesos hem estat treballant estretament amb Microsoft per portar el proper Windows 10 a la Raspberry Pi 2. Microsoft tindrà molt més per compartir en els propers mesos. La versió compatible amb la Raspberry Pi 2 de Windows 10 estarà disponible de forma gratuïta per als makers.

Imatge de portada: fotomuntatge basat en una fotografia de l’usuari SirMo76 a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: