Regals tecnològics de darrera hora

Un regal nadalenc. Imatge de Kevin Dooley a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

A vegades, ja se sap, s’ha d’anar a última hora, bé per manca de temps o per manca d’imaginació. Aquí teniu algunes claus de “què demanar” en l’àmbit tecnològic.

Ja s’acosta el dia en què el Tió ens ha de “cagar” llaminadures i regals, i queda menys per a què ses majestats, els Reigs Mags d’Orient, es deixin caure per casa nostra per recompensar les nostres bones accions amb obsequis, o bé castigar-nos pels nostres actes amb carbó… això si, amb un cert regust dolç!

Alguns de nosaltres estarem pensant en demanar a aquestes dues institucions nadalenques que ens portin a nosaltres, o bé a algun dels nostres éssers estimats, un present tecnològic, però no sabem ben bé què. Doncs bé, tant per als tecnòlegs de pro, com per a aquells que han de pensar en qui són tecnòlegs, us donem algunes claus de què és el que podeu demanar.

Smartwatches (rellotges intel·ligents)

Segurament, és el somni de molts tecnòlegs que encara no s’han atrevit a materialitzar, bé perquè consideren que la seva tecnologia encara està molt verda, bé perquè no es volen gastar els diners que costen a dia d’avui.

Un smartwatch no deixa de ser un rellotge que disposa de la possibilitat de connectar-se al nostre smartphone i presentar notificacions sobre els esdeveniments que hi passen, com ara quan rebem un nou missatge de correu electrònic, de Hangouts, WhatsApp, o quan serà la propera cita que tenim a l’agenda. A més, ens permet també controlar certes constants vitals, com ara el ritme cardíac.

A nivell tècnic, ens trobem per una banda amb els rellotges que empren plataformes propietàries, com ara el Pebble, els que empren la plataforma de Google Android Wear, i aquells que empren el seu propi Android modificat, especialment els de petits fabricants asiàtics que es poden trobar a bon preu en llocs web com el d’Amazon.

A més de la plataforma i el preu, ens haurem de fixar també en el format; si fins fa poc, aquesta mena de rellotges sortien sempre al mercat concebuts estèticament com a “esportius”, actualment podem trobar-nos amb rellotges intel·ligents que bé poden combinar amb un vestit elegant, como el G Watch R d’LG, el Pebble Steel, o el Moto 360. Tot dependrà del que ens hi vulguem gastar i de la plataforma de programari escollida.

LG G Watch R, tot un smartwatch per a vestir

LG G Watch R, tot un smartwatch per a vestir

Smartphones (telèfons intel·ligents)

Ja s’ha convertit en tot un clàssic d’aquestes dates i de qualsevol regal que s’hagi de fer, com ara un aniversari. Us aconsello que penseu diferent si es tracta del primer smartphone de la persona a la que va destinada (tant si sou vosaltres mateixos com un familiar, amic,…).

En el cas que la persona vingui d’un telèfon “normal” o que sigui el seu primer terminal, la meva recomanació se n’anirà cap a un dispositiu senzill, no un flagship, i buscant sempre la facilitat de funcionament de la interfície més que no pas la potència del maquinari.

Per a usuaris més avançats, que ja han estat introduïts en el món de la telefonia intel·ligent i en són usuaris, val la pena pensar en un terminal flagship amb potència de maquinari (processador de quatre nuclis, 2 GB de memòria mínim, càmera de gran rendiment).

En aquest sentit, les versions compact d’alguns terminals ens permeten gaudir de la potència de maquinari en un espai més restringit, la qual cosa pot ser d’agraïr per part de qui rep l’obsequi. No a tothom li és còmode portar un telèfon de gran tamany.

I passem ja al públic més “friqui”. Un terminal Jolla, una rara avis, pot ser un present molt adequat per a algú que ja està servit en matèria tecnològica però al qui li agrada de tenir a les seves mans coses “diferents”.

Smartphone Jolla

Smartphone Jolla

Fins i tot, i si ens trobem amb aquest perfil, val la pena sospesar un terminal que sigui ja considerat com a vintage si ha tingut un paper significatiu en la història i evolució d’aquesta industria, o bé si ha estat una “rara avis” sense gaire sortida comercial. En aquest espai hi caben, per exemple, els telèfons comercialitzats per Palm i per HP amb WebOS.

Tablets

També s’ha convertit en un clàssic, però compte, que a dia d’avui tots els tecnòlegs ja en tenen un. Podem qüestionar-nos sobre si demanar que el Tió o els Reis els en portin un de més potent, o bé “diferent”.

Seguirem les línies marcades en el cas anterior. Potser el tablet que tenen ara ha estat el seu primer i ja li “pesen els anys”, no rendeix tant o té algun defecte producte de l’ús intensiu. Tal vegada haurà resistit caigudes i ratllades, i ja val la pena canviar-lo ni que sigui per estètica a més de funcionament.

Un dispositiu amb un processador de quatre nuclis i 2 GB de memòria RAM com a mínim també fóra recomanable, però el que ens hem de mirar més és la pantalla, i d’acord amb el que pensa el seu actual propietari; si, per exemple, es va comprar una tauleta amb pantalla de 7″ i se li ha fet petita per veure continguts multimèdia, haurem de sospesar regalar-li’n un amb pantalla de 9″ cap amunt.

Si, en canvi, en té un de 10″ i se li fa gran i pesat per dur als llocs, potser ens hauríem de qüestionar si demanar-ne un amb pantalla de 7 o 8 polzades, més petits i que es poden encabir a molts més llocs, a més de resultar més lleugers.

El canvi de plataforma de programari també pot ser un altre punt afegit. Té una tauleta Android i es queixa que no hi pot fer servir un programa d’escriptori? potser seria hora de considerar un canvi a una tauleta amb Windows 8. En aquest cas, el teclat i ratolí que l’acompanyen són optatius, i podem deixar-los per a una altra celebració.

Ordinadors

Tot i que sembli que ja els ha passat el temps, superats per dispositius més moderns com tauletes tàctils o smartphones, poca gent es pot escapar encara de la necessitat de disposar d’un complet ordinador, ja sigui portàtil o sobretaula, per treballar amb total comoditat i gaudint de la màxima potència.

Però això no vol dir que prescindim de la possibilitat de gaudir d’un dispositiu que pugui servir tant en aquest format com en el de tauleta; són els híbrids, els quals tenen tot el maquinari de processament a la part posterior de la pantalla, la qual és tàctil i ancorada al teclat, de manera que la podem separar i convertir-lo en una tauleta. La versatilitat en aquest cas és màxima.

Un convertible en tauleta

Un convertible en tauleta

També tenim els Chromebooks, malgrat que ens haurem d’assegurar bé de què és el que estem demanant/regalant, ja que no tenen el mateix programari que un ordinador convencional i, per tant, no hi podrem instal·lar el nostre joc preferit que ara tenim a l’ordinador amb Windows, per exemple.

Pel que fa als sobretaules, podem optar per un tot-en-un, amb la torre integrada en el monitor, o bé per un ordinador lleuger el qual personalitzar nosaltres mateixos o el destinatari del regal, el que es coneix habitualment com un tipus thin client. No és molt potent però ocupa poc lloc, i a vegades per fer-lo servir de màquina secundària és ideal.

Set-top boxes

Poc a poc, i sense fer tant de soroll, aquests dispositius s’han anat fent interessants. Us podria recomanar l’Apple TV, o bé les solucions oficials de Google o Amazon, però molt em temo que us estaria recomanant productes molt limitats pel que fa a la possibilitat d’instal·lar-hi el que vulgueu.

La meva recomanació passa per dispositius fabricats per marques independents i més especialitzades, com ara Minix o Xtreamer, que ofereixen productes basats en l’Android estàndard i, per tant, en els quals hi podem instal·lar les mateixes apps que tenim en el nostre smartphone o tablet.

Imatge que il·lustra aquest article de Kevin Dooley a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: