Remix OS, l’Android per a grans pantalles

Compartir

És un clon del sistema operatiu del robot verd però que pren conceptes dels sistemes d’escriptori com Windows i Mac OS X.

Si bé Google va fer fa temps una aposta clara per Chrome OS en l’àmbit de la informàtica d’escriptori, encara hi ha partidaris d’emprar Android en aquesta tasca. Bona prova d’això són els convertibles d’Asus el format dels quals s’assembla més al d’un portàtil que al d’una tauleta tàctil malgrat que se’ls pot separar la pantalla per convertir-se en aquest darrer giny, i el projecte Android-x86, amb el qual es pot equipar qualsevol PC amb aquest sistema operatiu.

Però en ambdós casos, i en la resta, el que tenim és un Android pur, amb una interfície i una experiència d’usuari idèntiques a les concebudes per a petites pantalles tàctils, dispositius que en la majoria dels casos no es fan servir com un sistema d’escriptori.

Remix OS és una aproximació totalment diferent, un Android en tota regla al qual se l’ha dotat d’un launcher que pren elements conceptuals de plataformes de programari de sobretaula, com una barra de tasques semblant a la de Chrome OS (i la qual, al seu torn, es pot remuntar fàcilment a Windows).

Mercès a aquesta barra inferior, podem canviar de tasca amb tan sols un toc de dits, sense haver d’obrir el gestor de tasques i després sel·leccionar la tasca que volem reprendre. Per a mi, això soluciona una mancança del sistema operatiu del robot verd que es deixa notar des de fa temps als tablets.

A més, i segons indiquen, poden ser emprades les dreceres de teclat més comunes en els sistemes operatius de sobretaula, tal i com l’Alt+tabulador per canviar entre tasques, o el Control+C o Control+V per copiar i enganxar continguts (tot això quan està el teclat connectat, és clar), el que facilita encara més l’adaptació dels usuaris que volen fer servir aquesta tauleta tàctil amb Android per a substituir un sobretaula o portàtil.

Les apps concebudes per ser executades en un smartphone, i que sovint acaben essent utilitzades en un tablet, s’executen només en una part de la pantalla, amb la qual cosa es poden situar dues o tres finestres contenint aplicacions en execució, una al costat de l’altra per aprofitar tota la llargada de la pantalla treballant amb diverses apps a la vegada.

El sistema inclou també diferents aplicacions personalitzades per al seu ús en aquesta plataforma, com ara el client de correu electrònic, el navegador o el gestor de fitxers, que aprofiten una pantalla gran i tenen un toc de look&feel més semblant al d’un sistema operatiu de sobretaula.

L'aplicació de calendari. A la part inferior podem apreciar-hi la barra de tasques pròpia d'aquesta versió d'Android (fer clic per ampliar)

L’aplicació de calendari. A la part inferior podem apreciar-hi la barra de tasques pròpia d’aquesta versió d’Android (fer clic per ampliar)

El gestor de fitxers (fer clic per ampliar)

El gestor de fitxers (fer clic per ampliar)

Malauradament per als qui ja voldríem poder provar aquesta plataforma (i entre els quals m’hi incloc), Remix OS no es troba disponible com a descàrrega lliure ni en imatges per instal·lar en determinats dispositius als quals se’ls ha obert el bootloader, si no que és la plataforma de maquinari per a l’Ultra Tablet, una tauleta tàctil amb teclat ancorat magnèticament i una pota de subjecció al darrere, molt semblant a nivell conceptual i estètic a la Surface de Microsoft.

L'Ultra Tablet (fer clic per ampliar)

L’Ultra Tablet (fer clic per ampliar)

Aquesta tablet munta un microprocessador NVIDIA Tegra 4+1 A15 a 1,81 GHz amb una GPU GeForce ULP 72, 2 GB de memòria RAM DDR3L, 64 GB de memòria flash interna més un port microSD que suporta una tarja addicional de fins a 128 GB, i té una pantalla d’11,6″ IPS Full HD de 1920x1080p. Un port USB OTG permet la connexió de claus USB o altre maquinari que pugui ser necessari.

Visió posterior de l'Ultra Tablet (fer clic per ampliar)

Visió posterior de l’Ultra Tablet (fer clic per ampliar)

El seu preu serà de 449 dòlars quan surti a la venda, probablement la primavera d’aquest 2015.

El projecte ha estat engegat per tres ex-Google: Jeremy Zhou, David Ko i Ben Luk, els quals -i segons les seves mateixes paraules- han treballat en els productes de cerca (Google Search), mapes (Google Maps), i publicitat (Google AdWords) de la multinacional de Mountain View.

Sempre he pensat que Android podria ser una bona opció per al mercat de sobretaula i, de fet, hi ha hagut fabricants que han llençat ordinadors “tot en un” (all-in-one) tàctils funcionant amb aquest sistema operatiu per al mercat domèstic, com ara Asus o HP, però Google mai l’ha tingut en compte, centrant-se en Chrome OS, un esforç del qual jo ara si n’estic veient la possibilitat de fer-lo servir com un reemplaçament plausible a Windows, Mac OS X o GNU/Linux, però em pregunto per què no potencia Android com un altre contendent diferent en aquest terreny.

Jide, l’empresa productora tant de l’Ultra Tablet com del Remix OS, podria substituir Google en aquest esforç, portant el seu sistema a la plataforma x86-64. Potser es podria basar en la tasca duta a terme pel grup Android-x86, per portar a les pantalles dels nostres desktops una versió d’Android adaptada, per fi, a la forma de treballar d’un PC.

Guillem Alsina
Etiquetes: