REPORTATGE: fira científica Expociència

Compartir

El darrer 24 de maig, l’equip ycom.cat es va desplaçar fins al parc científic de la Universitat de València per assistir a la fira científica Expociència. La intenció era oferir un ampli reportatge sobre aquesta desconeguda i important iniciativa.

Expociència és un esdeveniment anual que reuneix els equips de treball del parc amb l’objectiu d’acostar als més joves, i no tan joves, al món de la ciència i la tecnologia. És una iniciativa de la universitat, a més d’altres institucions, que busca que els nens connectin amb el treball que els professionals realitzen a través de divertides activitats.

EXPOCIÈNCIA 2014 prepara al voltant d’una seixanta d’activitats organitzades des dels instituts d’investigació i bona part de les empreses ubicades al PCUV, un lloc per a la innovació on 1.500 persones -investigadors i empresaris- treballen per generar coneixement, transferir-lo al sector productiu i donar-li rendibilitat mitjançant aplicacions útils a la societat. L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) participen també en aquesta festa de la ciència, la tecnologia i la innovació.

Així, científics i emprenedors faran una pausa en la seva tasca quotidiana per obrir-nos els laboratoris, mostrar les seves instal·lacions i implicar a mitjançant el joc la realització d’interessants experiments. Hi haurà extraccions de DNA, viatges estel·lars, fruites màgiques i simuladors robòtics. Jugarem a fer visible l’invisible o analitzar mosques transgèniques. L’aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i petits, professors i alumnes, famílies senceres i ciutadans en general .

ycom.cat decidirem fer un reportatge amb el més destacable de la fira, i com a bons professionals que som, ens ho vam passar genial. Convidem a tots aquells que no coneguin l’esdeveniment, independentment de la seua edat, a que s’acosten en properes edicions aprendre que la investigació científica és molt més que avorrits senyors amb bata blanca.

Aquest és el nostre reportatge:

IMG_8522

L’entrada a la fira.

IMG_8499

Exemple de material Anti-newtonià: es tracta d’una plastilina anti-tixotròpica. A major velocitat de la força que exercim com a acció, més gran és la viscositat, i per tant la reacció. En cristià: un material tou que quan se li colpeja amb força es torna dur.

 IMG_8511

Representacions de les neurones i les connexions sinàptiques.

IMG_8454

Una càmera tèrmica amb gran èxit entre els visitants.

IMG_8474

Cada estand comptava amb textos orientatius per il·lustrar el que es mostrava. Encara que els nens semblaven tenir-ho tot molt clar en vista de l’atenció que prestaven a aquests cartells.

IMG_8484

Per fi! un simulador de carretó elevador. Durant tot el matí els dos simuladors de la fira van estar custodiats per llargues cues de nens i nenes ansiosos.

IMG_8496

Una maqueta casolana d’un accelerador de partícules. En aquest cas, les partícules eren substituïdes per petites bales que s’impulsaven per un sistema d’imants similar a l’empleat al CERN.

IMG_8479

L’home de negre no va voler faltar a aquesta cita amb la ciència.

 IMG_8500

Aquesta malla artesanal de paper simulava l’estructura del Grafé, un actor important en aquesta fira. Els “defectes” en la unió dels àtoms del Carboni que li donen aquestes propietats tan fantàstiques al material del futur, també estaven representats en aquesta estructura.

IMG_8480

El scalextric, una garantia d’èxit en qualsevol esdeveniment.

IMG_8446

Els monitors expliquen als nens com formar estructures moleculars a partir de diferents àtoms i unions.

IMG_8520

En aquest taller es mostraven les propietats de certs materials usats com a tintes. Amb els elements adequats es podia crear tinta invisible.

IMG_8448

El Nitrogen va estar molt present a la fira. En aquest cas servia per inflar globus i experimentar amb la seva densitat i pes respecte a l’aire.

IMG_8476

Aquí el Nitrogen líquid va tenir el seu moment de glòria. Els nombrosos nens que esperaven nerviosos seu torn, van poder comprovar que, fer gelats amb un gas a 200 graus sota zero es qüestió de segons. Podem afirmar que el resultat no era gens dolent.

IMG_8506

Una pantalla LCD a la qual se li va treure la capa de polarització. Sense aquesta capa, el que veiem són els rajos de llum de les imatges que es dispersos en totes direccions.

IMG_8516

Un científic una mica excèntric divertia als nens arruixant aigüa.

IMG_8456

Una maqueta que representava un satèl·lit de telecomunicacions.

IMG_8509

Un dels majors èxits d’Expociència, nens experimentant amb la gravetat.

En definitiva, recomanem a tothom que visite l’any vinent Expociència, un event molt recomanable per a nens com per a adults, on diversió i divulgació científica es donen la mà.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: