Robots vigilaran el campus de Microsoft a Silicon Valley

Un Knghtscope K5 en el campus de Microsoft al Silicon Valley
Compartir

La companyia de Redmond adopta experimentalment la tecnologia de robots autònoms d’una start-up del mateix Valley.

Ho han vingut vaticinant gran nombre de pel·lícules de ciència ficció: algun dia, els robots faran serveis per als humans com, per exemple, patrullar els carrers per a la nostra major seguretat… encara que en la gran majoria d’aquests mateixos films, finalment la presència de màquines autònomes provocava més problemes que no pas els que solucionava.

Però no siguem pessimistes. La veritat és que la bona ciència ficció fuig d’arguments tremendistes per intentar apropar-se a una previsió realista del que podria ser el futur, sense per això censurar una gota d’imaginació desbordant dels autors. I la ciència l’acompanya materialitzant els seus vaticinis poc a poc.

Primer plànol del que vindria a ser el "cap" del K5

Primer plànol del que vindria a ser el “cap” del K5

Els robots ja fa temps que han arribat i estan entre nosaltres, menys desenvolupats del que pensàvem fa algunes dècades, cert, però tampoc s’han rebel·lat contra nosaltres (encara que al que treu la pols a casa, de vegades li costa una mica d’obeir…).

Microsoft ha abraçat la tecnologia robòtica per a la seguretat llogant cinc robots que patrullaran les instal·lacions del seu campus al Silicon Valley.

Aquests robots són del model K5 de la companyia Knightscope que, segons la informació a la qual he tingut accés, seran llogats per la companyia de Redmond per a la realització d’una prova pilot.

La forma dels K5 recorda vagament a una bala de canó gegant i, si volem comparar-lo amb altres robots de ciència ficció, tenen una certa semblança tant amb R2-D2 (el robot simpàtic de la saga Star Wars que és la meitat del duet artístic que composa amb C3PO) com amb els Daleks (els arxienemics del Doctor Who) tot i que, si us plau, no us prengueu aquesta darrera referència com a un indici de que poden ser malignes, només m’estic referint a l’estètica.

Com a bons robots, poden patrullar de forma autònoma les 24 hores del dia, necessitant només 20 minuts per recarregar completament les seves bateries. Òbviament, poden tornar ells solets a les seves estacions de recàrrega.

No van armats (així que no poden “matar humans“, com diria el nostre bon amic Bender de Futurama), tot i que poden fer sonar una sirena per avisar de qualsevol incidència, o comunicar-se amb els guàrdies de seguretat humans que també continuarà havent-hi al campus.

Disposen d’un escàner làser, sensors de moviment i temperatura, càmera d’alta definició, GPS, poden mesurar el so i la pressió atmosfèrica, i fins i tot el nivell de diòxid de carboni (útil en cas d’accidents com ara incendis, en els quals pugui perillar la vida d’éssers humans per culpa d’aquests nivells).

Algun dia tinc la intenció de realitzar un viatge turístic al Silicon Valley, per veure els campus de les principals companyies del món de la tecnologia, cosa que fins ara se m’ha anat resistint. Espero que el dia en què pugui, no em trobi en arribar amb una estampa de màquines autònomes vociferant com a posseïdes en veu metal·litzada “¡exterminar humans!“.

Guillem Alsina
Etiquetes: