Rússia, la nova oportunitat de Sailfish OS

El famós Kremlin de Moscou. Fotografia de Pavel Kazachkov a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

El govern del país està estudiant apostar per una plataforma de programari diferent d’Android degut a la manca de confiança que li inspira la tecnologia occidental i l’impuls que vol donar a la industria tecnològica pròpia.

Rússia no se’n refia d’occident. D’acord, això no és nou, de fet ja és una costum que ve des de l’època dels Tsars, i podríem dir que el sentiment és mutu. I també s’estén a l’àmbit tecnològic. Ara, el govern rus vol un nou sistema operatiu per a dispositius mòbils del qual se’n pugui refiar.

Per què? Doncs perquè no se’n refia ni d’Apple, ni de Google ni de Microsoft, ja que no pot accedir al codi font dels sistemes operatius que produeixen i, per tant, comprovar si la NSA hi ha ficat cullerada deixant oberta alguna porta del darrere per on espiar els usuaris russos. I en el contexte de nova guerra freda que s’ha instal·lat entre Rússia i occident, això és inacceptable per a les autoritats del primer país.

És per això que s’han decidit a apostar per una alternativa diferent, un sistema operatiu de codi obert i que pugui ser fàcilment “revisable” des d’instàncies governamentals. Les opcions eren clares: crear un nou sistema operatiu partint de zero (basant-se, molt probablement, en GNU/Linux), adaptar una variant d’Android (com ha fet Yandex amb el seu Yandex.kit) o apostar per una alternativa ja existent al mercat. I això últim és el que està considerant seriosament a fer el govern rus.

I l’escollit és Sailfish OS, el sistema operatiu de la finlandesa Jolla, que es ven a Rússia com en tants altres llocs del món però que, d’igual manera, compta amb un èxit escàs entre el públic d’aquell país.

Segons informa Mobile World Live, òrgan de comunicació oficial de la GSMA, el ministre rus de telecomunicacions i mitjans de comunicació, Nikolay Nikiforov, ha afirmat haver mantingut reunions amb responsables de Jolla, amb l’objectiu de crear una iniciativa industrial per potenciar l’ús de solucions de programari obert en l’àmbit públic i privat dels països de l’anomenat BRIC.

La base d’aquestes solucions és, naturalment, Sailfish OS, que podria veure en el futur un recolzament oficial al seu paper per part del govern rus.

L’annexió de Crimea d’aquest estiu i les sancions que posteriorment se n’han derivat, haurien posat Rússia entre l’espasa i la paret en diversos aspectes, un d’ells el tecnològic. La principal ex-república de l’antiga Unió Soviètica hauria pres, doncs, la determinació de capejar futurs temporals mirant d’esdevenir tant autosuficient com li sigui possible, també en termes tecnològics.

La tria de Sailfish OS podria no ser motivada només per termes tecnològics; l’empresa Jolla és finlandesa, un país que, fins el 1917, formà part de l’Imperi Rus, i amb el qual hi ha moltes afinitats culturals. Només cal donar un tomb per Hèlsinki, la capital, per veure rètols en rus a més de finès (i suec, llengua d’una important minoria a Finlàndia, i respectada en tot el país). A més, l’actitud finesa envers Rússia ha estat normalment de contemporització (amb fermesa, això si, que l’ha dut a lliurar guerres contra el seu veí per assegurar-se la supervivència) per tal d’evitar conflictes.

Per a Jolla, l’entrada amb força a Rússia pot ser una excel·lent noticia que faci no només augmentar la venda de telèfons Jolla, si no que la porti a acords amb fabricants russos de terminals, però pot ser també una arma de doble fil que faci que l’empresa no sigui ben vista als països occidentals, com a col·laboradora d’un règim corrupte i nepotista. Jolla haurà, doncs, de jugar un delicat equilibri i veure si li convé aquesta aliança, o el tracte es converteix en l’abraçada de la mort.

De moment, sembla que tot plegat no ha passat de la fase de converses prèvies, i és previsible que encara trigarem mesos en veure’n els resultats. Així que paciència.

Imatge de portada de Pavel Kazachkov a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: