S’acaba l’experiment: Nokia posa punt i final al seu particular Android

Un Nokia X. Imatge de Mac Morrison a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Stephen Elop ha anunciat la fi de la gamma Nokia X, pocs mesos després de la seva presentació al públic. Els programadors que hi havien apostat es quedaran “penjats”.

La incursió de Nokia/Microsoft dins de l’univers Android amb la seva particular concepció d’una versió de la plataforma del robot verd adaptada a les seves necessitats (com ja va fer Amazon amb el seu Kindle OS) toca a la seva fi. El “somni d’una nit d’estiu” ha estat, precisament, això: un somni efímer i iconoclasta de resultats incerts.

En el marc de la reestructuració que l’antiga divisió de dispositius i serveis de Nokia està fent per encaixar a l’estructura de la nova Microsoft dirigida per Satya Nadella, la companyia de Redmond ha donat a conèixer que prescindirà de 14.000 llocs de treball. Molts d’aquests tindran a veure amb un producte concret: la branca Nokia X de terminals amb Android.

Des de la seva presentació al Mobile World Congress el passat febrer després de molts mesos de rumors, poca gent havia vist un encaix clar de l’estratègia d’una Nokia que propugnava un Android “descafeïnat”, sense els serveis de Google i amb botiga d’aplicacions pròpia, malgrat que la mateixa estratègia li ha anat funcionant a Amazon amb la gamma Kindle, una sèrie de tauletes tàctils (i ara també un smartphone) que porten el seu propi Android retallat. Era extrapolable el resultat? Per a Nokia potser si, per al públic… sembla que no.

L’excusa per acabar amb la branca X de Nokia ha estat el focalitzar-se en uns determinats objectius, en els quals aquesta gamma i la seva plataforma de programari no hi tenen cabuda; en una carta oberta als treballadors de la divisió de dispositius de Microsoft (la nova denominació de l’antiga Nokia), Stephen Elop ha deixat ben palès que la nova divisió de la companyia de Redmond té la missió de proporcionar un suport en forma de dispositius al concepte de vida digital i els serveis que la materialitzen de Microsoft, i no pas pel maquinari “per se”, a diferència del que era l’antiga Nokia, on els terminals eren un objectiu per si sol.

Tampoc es perd tot; Microsoft continuarà oferint suport als Nokia X existents, i els dissenys que estaven esperant per ser produïts dins d’aquesta gamma seran reaprofitats per a futurs models Lumia amb Windows Phone (la plataforma en la que, naturalment, es centrarà a partir d’ara la seva producció de smartphones).

La divisió de dispositius de Microsoft continuarà operant, tal com ho feia l’antiga Nokia, a Finlàndia: el disseny dels Lumia de gamma alta es concentrarà a Salo, i per a la gamma baixa la feina d’enginyeria es desenvoluparà a Tampere. La fabricació continuarà sent, essencialment, asiàtica.

L’abandonament de la línia Nokia X i del seu Android personalitzat deixa una altra víctima pel mig: els desenvolupadors que havien confiat en la continuïtat del projecte i li havien dedicat hores per aprendre les APIs pròpies de la plataforma, i adaptat les seves apps.

És més que probable que Microsoft rebés en herència dels Nokia X com a quelcom no desitjat, i que hagi decidit donar un tomb a la situació després de veure que no havien funcionat en els mercats occidentals, però la mala imatge que deixarà entre els desenvolupadors que han apostat d’alguna manera per aquest ecosistema, no la hi treurà ningú.

Imatge que il·lustra aquest article de Mac Morrison a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: