S’acosta l’època dels dispositius plegables

Compartir

Primer va ser el Royole FlexPai, i després Samsung va anunciar (a finals de la setmana passada) que havia desenvolupat una tecnologia de pantalles flexibles, tot presentant-la en públic però sense especificar quan la podrem veure adoptada per un smartphone que puguin comprar els consumidors.

Però, el que és més important, és que la mateixa Google ha anunciat que integrarà el suport per a dispositius amb la pantalla plegable en el sistema operatiu Android, de manera que els fabricants ja no s’hauran de preocupar per fer que el programari tregui tot el suc d’aquesta mena de pantalles, sinó que es podran centrar en el maquinari i l’aprofitament dels recursos que una pantalla plegable pot donar a l’usuari.

Smartphone, tablet, i fins i tot ordinador portàtil, tot en un

Per a què ens pot servir un smartphone amb una pantalla doblegable que en un moment determinat es pugui convertir en una tauleta tàctil? Doncs, precisament, per a això.

Bàsicament, disposar d’una pantalla més gran ens permet gaudir molt més dels nostres continguts audiovisuals. No és el mateix veure una pel·lícula o un capítol de la nostra sèrie preferida en una tauleta amb pantalla de set polzades, que fer-ho amb un smartphone la pantalla del qual no arriba a les sis.

Tampoc és el mateix emprar el teclat virtual en la petita pantalla d’un mòbil, com fer-ho en la més gran (i, per tant, més còmoda) d’una tablet.

Però anem un pas més enllà: actualment, gairebé tots els terminals flagship porten un “mode escriptori” que els permet treballar com un ordinador quan els connectem a una pantalla externa, un teclat i un ratolí. És el cas del Huawei Mate 20 Pro o del Samsung Galaxy S9/S9+/Note9 (aquest darrer necessita un maquinari especial, cosa que no cal per al terminal de la xinesa Huawei).

Si al nostre smartphone plegable li afegim la capacitat de convertir-se en un ordinador portàtil quan el despleguem, disposarem d’un “tot en un” a la nostra butxaca que ens permetrà substituir fins a quatre dispositius amb un de sol: telèfon, tauleta tàctil, portàtil i sobretaula.

Un moment de la conferència de desenvolupadors de Samsung, quan presentaven les pantalles plegables

Un moment de la conferència de desenvolupadors de Samsung, quan presentaven les pantalles plegables

Fins i tot podrien arribar a substituir una televisió intel·ligent, almenys en la part de la intel·ligència, car amb tan sols projectar la interfície del telèfon a la pantalla gran, ja podríem disposar de tot el que necessitem per veure les nostres pel·lícules o sèries a través de les apps dels serveis de continguts en streaming. De fet, això ja es fa, però la majoria dels usuaris no ho sistematitzen.

Una idea contra els beneficis de la indústria

Això, que a priori sembla una bona idea (i sense cap mena de dubte, ho és) pot ser també un torpede contra la línia de flotació de les vendes en dispositius de les empreses, doncs en lloc de vendre un o dos ordinadors, una tauleta tàctil i un smartphone, es podrien trobar en la situació de vendre només un d’aquests darrers aparells.

Si aquest fos el cas, podria ser que els preus siguin força cars en el moment en què aquesta mena de dispositius surtin al mercat, per tal de rescabalar als fabricants del que deixarien de percebre per les vendes d’aparells que no es farien.

No obstant això, aquest nou format també pot ser l’oportunitat perquè alguns fabricants que ara treballen exclusivament amb telèfons mòbils, es llancin a conquerir el segment que ara estan ocupant en exclusiva els ordinadors i les empreses que els fabriquen i, per això, els interessarà que els preus siguin assequibles.

En qualsevol cas, el futur de la informàtica hauria d’anar en aquesta línia, convertint el mòbil que portem a la butxaca en, també, el nostre ordinador. Fa temps que és una predicció de futur de cap a on haurien d’anar les coses, i una part dels consumidors ho demana.

Guillem Alsina
Etiquetes: