S’ha acabat la guerra de plataformes mòbils?

Compartir

Queda lloc encara entre iOS i Android per a altres jugadors? Les xifres indiquen un domini absolut d’aquests dos sistemes.

La noticia de que WhatsApp deixarà de donar servei a la plataforma pròpia de BlackBerry és només la constatació de quelcom que ja sabíem tot i que la fabricant canadenca negués al principi per admetre-ho públicament després: que el seu sistema operatiu ha estat expulsat del mercat i ja no té marge per recuperar-se i ocupar un espai que el faci mínimament rendible.

No és l’única “víctima” en aquesta particular guerra; al llarg dels darrers anys hem vist com el mercat es tancava per a alternatives com Tizen o Sailfish OS, i devorava altres com el Windows de la totpoderosa Microsoft, que a dia d’avui sobreviu amb prou feina amb un percentatge mínim dels usuaris de telèfons mòbils intel·ligents.

És cert que en alguns casos, les empreses que han estat darrere de les alternatives de mercat a iOS i Android -els dos sistemes que, al final, es reparteixen el pastís de la telefonia mòbil-, com ara Nokia (Maemo/MeeGo) o Samsung (Tizen), han estat les maldestres responsables d’haver donat passes desencertades que han desembocat en la mort prematura d’aquestes “altres” plataformes, però en altres casos com el de BlackBerry o Windows, ha estat ben bé un problema d’acceptació per part dels usuaris.

I quan els usuaris han començat a donar l’esquena a una plataforma, els han seguit els fabricants de programari, d’apps, amb la qual cosa encara ha estat més difícil la supervivència per a aquestes plataformes.

Quin ha estat el resultat de tot aquest procés? Una bicefàlia que ha encimbellat l’iPhone d’Apple i l’enorme exèrcit de terminals amb Android a monopolitzar el mercat. Des del 2009, ambdues plataformes han crescut exponencialment fins disposar actualment d’un 97,5% del mercat dels smartphones, segons xifres proporcionades per la consultora Gartner de les quals se’n fa ressó Statista:

Infographic: Android and iOS Are the Last Two Standing | Statista

Podeu trobar més estadístiques a Statista

Ja fa temps que dic que la “guerra” de les plataformes mòbils s’ha acabat. Dèiem fa temps que l’escenari de la mobilitat era obert, no com en el terreny dels PCs, en els quals ja fa temps que el clar dominador és Windows, amb un percentatge important però difícil d’ampliar per a Apple i el seu Mac OS X, i un espai molt residual per a GNU/Linux i altres alternatives, mentre que el terreny dels mòbils era molt diferent, obert i sense un dominador clar, amb oportunitats per a qualsevol.

Això ha canviat; la “dictadura” de les apps fa que, a dia d’avui, un sistema operatiu mòbil sense client de WhatsApp, de Facebook, de Twitter, d’Instagram i d’algunes de les apps més emprades, no tingui cap possibilitat davant de les dues plataformes dominadores.

Fins i tot si pot executar apps d’Android, un recurs emprat tant per BlackBerry com per Sailfish OS, això servirà més aviat de poc; qui vol executar una app d’Android en un sistema diferent quan ho pot fer en un Android de manera nativa?

Tal i com ja va fer George Bush Jr. a bord de l’Abraham Lincoln el 2003 en proclamar la fi de la guerra a l’Iraq, nosaltres ara podríem -i de manera molt més pacífica- proclamar la fi de la guerra de plataformes en l’àmbit mòbil amb la victòria tant d’Android com de l’iOS.

Qualsevol que es vulgui introduïr en aquest mercat pensant que obtindrà una part important del pastís dels usuaris, ho té cru. Tret que aconsegueixi el suport dels principals productors de programari, missió difícil.

Guillem Alsina
Etiquetes: