Spritz: augmenta la teva velocitat de lectura sense necessitat de moure els ulls

Compartir

Sorprès? Això és, en poques paraules, el que fa Spritz, una tecnologia que l’empresa homònima va presentar al Mobile World Congress 2014. Per entendre com funciona, el millor és fer la prova al simulador del seu web i augmentar la velocitat progressivament: veureu que els mots apareixen i desapareixen com llampecs.

Spritz es basa en estudis que sostenen que la velocitat de lectura d’un text es veu alentida per culpa dels ulls, que passen pel text a rafegues, de vegades fins i tot amb regressions (tornant enrere), buscant el següent punt de reconeixement òptim, que normalment és la lletra central de cada paraula a partir de la qual reconstruïm la resta. Segons aquests estudis, mentre llegim només dediquem el 20% del temps a processar-ne el contingut, mentre que el 80% restant ens el passem movent els ulls des d’una paraula a la següent (només les regressions fan perdre un 35% de la velocitat potencial del cervell).

La novetat de Spritz respecte a les tècniques tradicionals de lectura ràpida, com ara la lectura en diagonal o l’escaneig, consisteix a presentar el text paraula per paraula i marcar la lletra central de cadascuna en vermell per facilitar la tasca als nostres ulls ganduls. L’avantatge de Spritz no rau només en poder augmentar la velocitat de lectura sinó també en poder-ho fer en poc espai: presentant les paraules una per una ja no calen pantalles grans. Per això pot ser especialment útil en dispositius mòbils petits, com ara rellotges intel·ligents.

Spritz

Els desenvolupadors sostenen que Spritz permet passar de l’estàndard de 220 paraules per minut a les 600, o fins i tot a les 1000. Al seu web trobareu diversos kits de desenvolupament de software per a iOS, Android i JavaScript que permeten integrar Spritz a apps i webs.

A més velocitat… igual comprensió?

Les noves tecnologies sempre susciten preguntes. I si els vaivens dels nostres ulls no són només per ganduls, sinó que ens ajuden a fixar el context i la comprensió global, revisitant paraules i anticipant-ne d’altres? Més velocitat no necessàriament vol dir igual o millor comprensió, així que una fórmula de velocitat de lectura honesta hauria de tenir en compte el grau de comprensió del text; és a dir, hauria de descomptar les paraules que no hem entès i, per tant, seria més baixa del què sembla inicialment. Quina serà la nostra capacitat de comprensió llegint llibres electrònics amb Spritz… a 1000 paraules per hora?

I què se’n farà de les tècniques tipogràfiques de ressaltat, com ara les marques de paràgraf, les negretes, les cursives, les cometes…? Serveixen per posar en relleu una paraula o grup de paraules enmig d’un text, però sempre en relació amb aquest text. Si perdem aquesta referència perquè no podem veure la pàgina sencera amb un cop d’ull, els ressaltats podrien quedar diluïts. Spritz hauria de permetre noves maneres de ressaltar, com ara fer pauses més llargues a les paraules importants.

D’altra banda, com funcionarà el sistema a les llengües amb regles de composició que permeten crear paraules increïblement llargues, com ara l’alemany o el noruec (Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz en alemany; fylkestrafikksikkerhetsutvalgssekretariatslederfunksjonene en noruec), o en els compostos químics de la majoria d’idiomes? Podran els lectors esbrinar correctament la resta de la paraula després d’una llambregada a la lletra central?

Mentre vénen les respostes, podem anar practicant amb el simulador del web de Spritz, que ara per ara només està en anglès, alemany, castellà, francès i rus. Esperem amb ganes la versió en català.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: