StarTech DKT30CHV: el dock USB-C mínim imprescindible

Compartir

Fa una mica menys d’un parell d’anys, tenia completament decidit comprar-me ordinador nou, i també decidit que aquest seria un Apple MacBook dels nous, aquests tan petits (pantalla de 12 polzades), prims i lleugers, ja que primava tant una mida petita com -i sobretot- un pes lleuger, malgrat que la durada de la bateria (tot i sacrificar una mica de potència del processador) també va jugar un pes fonamental en l’elecció.

Una característica d’aquest ordinador és que només té dos ports: un USB-C per a la càrrega i la connexió de perifèrics, i un minijack de 3,5 mm per a uns auriculars. Era obvi que necessitava algun aparell que em permetés llegir, almenys, claus USB convencionals (connector de tipus A), així que vaig adquirir també un conversor d’aquesta mena.

Però, tot i això, hi ha ocasions en les quals necessito encara el vell ordinador: quan sé que al lloc on vaig no hi ha xarxa sense fils (algunes empreses, per qüestions de seguretat, en prescindeixen), o bé m’haig de connectar a un projector de vídeo.

Podria haver comprat adaptadors per a tot això, però entre que a vegades hauria d’haver d’anar canviant d’adaptador de manera continuada, i el fet d’haver de portar l’adaptador correcte sempre, em van fer decantar finalment per un altre tipus de dispositiu: el dock

Els docks: tot un món

Un dock, terme que podríem traduir al català per “estació d’ancoratge”, és un perifèric que, per una banda, presenta diversos ports, tant de vídeo, com de xarxa, com de connexió d’unitats d’emmagatzematge o de perifèrics i, per l’altra, es connecta per un sol port a un ordinador.

Amb la proliferació d’ordinadors ultraportàtils que només posseeixen un sol port USB-C (i que són molts més que només el MacBook d’Apple) o dos com a molt, s’han fet necessaris per poder fer servir aquests ordinadors en entorns on hi ha altres tipus de connexions.

A grans trets, tenim dues menes de docks: els que necessiten alimentació externa per a funcionar, normalment amb una gran quantitat de ports i que també alimenten la bateria de l’ordinador que s’hi connecta, i els que reben l’alimentació del mateix port de l’ordinador al qual es connecten, més petits i amb menys diversitat de ports, però que en no dependre d’un endoll extern, poden funcionar allà on els necessitem i són altament portàtils.

El StarTech.com DKT30CHV: perifèrics, xarxa i vídeo; un conjunt mínim imprescindible

Aquest dock de StarTech.com que es ven en línia per 102,99 €+IVA a través de la botiga de la mateixa fabricant, proporciona quatre ports: un USB de tipus A (l’USB de tota la vida) que ens permet connectar-hi claus USB i perifèrics, un port Ethernet RJ45 de velocitat Gigabit per a un cable de xarxa, i dos ports de vídeo, un HDMI amb suport per a resolució 4K UHD, i un altre VGA.

Per experiència, us puc dir que amb tan sols un parell d’excepcions (slots per a lectura de targetes de memòria SD i microSD), aquest és el conjunt més petit de ports que necessitem per cobrir el 99% dels escenaris possibles quan marxem amb el nostre ordinador.

És evident que l’USB ens serà molt pràctic, mentre que el port de xarxa ens permetrà connectar-nos on no hi hagi Wi-Fi, el port HDMI ens facilitarà treure-li tot el suc a una pantalla o projector de darrera generació, i el VGA ens permetrà connectar la sortida de vídeo a un monitor vell o, més habitual encara, a un projector.

Perquè, per molt port HDMI que tinguem, l’experiència em diu que a la majoria de sales on he anat per fer-hi una xerrada o moderar una taula rodona, el projector que tenen funciona únicament amb VGA, pel que no tenir un port d’aquesta mena és equivalent a donar-ho per perdut i correcuita a buscar un adaptador… si el trobes.

Provant-lo sobre el terreny

Amb la premissa de ser el més petit (i, per tant, econòmic) amb el conjunt mínim i imprescindible que podem necessitar en escenaris reals, una altra cosa que m’agrada d’aquest dispositiu és que amb prou feines necessita instal·lació: tan sols un driver per a la targeta de xarxa, que podem descarregar des de la web de StarTech.com i instal·lar de manera molt senzilla.

La resta dels ports (HDMI, VGA i USB-A) no necessiten cap instal·lació, essent reconeguts instantàniament.

Per a connectar-lo a un monitor, tant sigui per una o l’altra sortida de vídeo, no ens cal fer res especial. Un cop connectat, el sistema detectarà de manera intel·ligent que té un monitor més, i ens oferirà configurar-ne la resolució.

L'ordinador, connectat a través del dock a un televisor

L’ordinador, connectat a través del dock a un televisor

En el meu cas, va arribar a la Full HD amb el televisor de casa (és la màxima que aquest permet), però pot arribar a la 4K UHD de 3840×2160 a 30 Hz, mentre que la VGA li permet una sortida màxima de 2048×1280, també a 30 Hz.

Amb l’USB tampoc vaig tenir-hi cap problema, i des del primer moment i sense haver d’instal·lar res més, vaig poder connectar-hi claus USB i, fins i tot, perifèrics com ara una impressora, per a fer-los servir amb naturalitat. El port USB segueix l’estàndard 3.0, oferint una velocitat de 5 Gbit/s.

Pel que fa a l’Ethernet, un cop instal·lats els controladors per programari, l’ha reconegut perfectament i he pogut començar-hi a treballar a màxima velocitat.

Un apunt a tenir en compte: el consum de la bateria es dispara considerablement quan connectem i fem servir aquest dock (us puc dir la xifra d’un 3% en uns cinc minuts d’ús). Un factor a tenir ben en compte.

Per a alguna cosa més que per al portàtil

Des de fa poc, tinc un Huawei Mate 20 Pro, un telèfon que també disposa d’un port USB-C i d’una funcionalitat molt interessant: connectat a un monitor extern via interfície digital, mostra a la pantalla un escriptori semblant als sistemes desktop, encara que sense deixar l’habitual Android.

Al sistema de Google senzillament li afegeix un entorn de finestres i una barra de sistema amb botó d’Inici, de manera que sembla un Windows i ens permet treballar com en un ordinador amb escriptori convencional.

Comptant que a vegades necessito connectar claus USB al telèfon, vaig fer un experiment el resultat del qual em va satisfer molt: connectar el StarTech.com DKT30CHV al meu telèfon nou.

Dels quatre ports, dos els ha reconegut bé i hi pot treballar: l’HDMI per a vídeo, i l’USB per a dispositius. La resta, l’Ethernet i el VGA no els ha reconegut i no els pot fer servir, la qual cosa té lògica (i més pensant que no ha estat dissenyat per a telèfons mòbils, sinó per a ordinadors), ja que el VGA és analògic i no pas digital, i l’Ethernet, en el context d’un smartphone, és totalment innecessari.

Podem apreciar el Huawei Mate 20 Pro connectat al televisor i com en aquest darrer s'hi veu l'escriptori del sistema Android

Podem apreciar el Huawei Mate 20 Pro connectat al televisor i com en aquest darrer s’hi veu l’escriptori del sistema Android

Pel que fa als dos que sí que pot gestionar, no requereixen la instal·lació de cap programari, tan sols connectar-los al maquinari extern respectiu, i a treballar.

Això sí, penseu que en aquest cas el consum també es dispara, i que no tenim manera de connectar simultàniament una alimentació al Mate 20 Pro si no és mitjançant càrrega sense fils.

De què ens pot ser útil això? Doncs, per exemple, per a viatjar sense haver de dur l’ordinador però podent treballar en un moment determinat a pantalla completa a l’hotel o l’allotjament on estiguem.

Valoració

El DKT30CHV ens dóna molt en molt poc espai, malgrat que no podem dir que ho faci per pocs diners, si bé el preu és el normal en aquesta mena d’aparell.

Satisfà pensar que no és quelcom que haurem de dur amb nosaltres sempre (sinó, ja ens compraríem directament un ordinador amb aquests ports incorporats), però que quan ens l’enduem, estarem preparats per enfrontar-nos a la majoria de les casuístiques que ens puguin sorgir.

La seva facilitat d’ús, així com la versatilitat de poder funcionar amb altres aparells permetent-nos arribar a convertir un smartphone amb USB-C en un ordinador d’escriptori, mereixen una bona nota i la nostra consideració.

Guillem Alsina
Etiquetes: