Robots i videojocs per gestionar la diabetis

tecnodiabetis-ai2-upv
Compartir

Investigadors de la Universitat Politècnica de València han presentat videojocs i robots Lego perquè els nens i nenes aprenguin de forma amena els conceptes bàsics sobre la gestió de la diabetis. També desenvolupen una app que automatitzarà la infusió d’insulina i la supervisió dels pacients.

Tecnodiabetis

Un equip d’investigadors de Tecnodiabetis, el Grup de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis de l’Institut ai2 de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha presentat nous videojocs i robots per ensenyar als nens els conceptes bàsics sobre la gestió de la diabetis d’una forma amena i divertida.

En el videojoc, la trajectòria de l’avió els ensenya als nens quins hàbits han de seguir i el que succeeix si no segueixen les recomanacions pautades. En la part de robòtica, els investigadors han programat un robot Llec, en forma d’un petit gos amb diabetis, que reacciona igualment d’una manera o un altre en funció dels seus nivells de glucèmia, dosi d’insulina injectades, etc.

“A través d’eines com la robòtica o els videojocs, abordem aspectes clau a l’educació diabetològica com la comprensió de la glucorregulació i el paper de la insulina en aquesta; el dosatge d’insulina en els menjars; i la gestió de la teràpia durant l’exercici”, destaca Josep LLuís Déu.

App pàncrees artificial

A més dels seus treballs per a l’educació dels més petits, el grup Tecnodiabetes-ai2 treballa també en una nova app, en fase de validació clínica, l’objectiu final de la qual és la infusió automàtica d’insulina per aconseguir la normo glucèmia, així com la supervisió també automàtica dels pacients.

Aquest treball es desenvolupa en el marc del Consorci Espanyol de Pàncrees Artificial i Tecnologies per a la Diabetis, en el qual, a més de la UPV, participen la Universitat de Girona, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Clínic Universitari de València, i l’Hospital Francesc de Borja de Gandia. Tots ells membres del CIBERDEM, dependent de l’Institut de Salut Carles III. Jordi Bondia, director del grup Tecnodiabetes-ai2, apunta:

“És la primera vegada que avaluem clínicament el sistema de pàncrees artificial sobre Android en el qual estem treballant, ja que els estudis clínics previs dels algorismes que integra s’han realitzat en plataformes experimentals sobre PC. A més, s‘han incorporat noves funcionalitats, com la recomanació automàtica de carbohidrats per mitigar la hipoglucèmia, especialment davant exercici”

Normoglucèmia i supervisió automàtica

La validació clínica s’està duent a terme a l’Hospital Clínic de Barcelona. Els investigadors estan provant en 10 pacients adults com funciona el sistema davant una situació d’exercici amb bici durant 55 minuts.

“El desenvolupament d’aquest sistema Android ens fa formar part dels pocs grups que tenen un dispositiu propi que els permet provar el sistema de control d’una manera còmoda i, el més important, treure-ho de l’hospital, que és la clau de tot”, apunta Bondia.

Per als estudis que estan realitzant els investigadors en l’actualitat encara és necessari que el pacient estigui ficat a l’hospital amb els metges, infermeres i enginyers al seu al voltant. Però el sistema que han desenvolupat des de l’Institut ai2 de la UPV permetrà que aquest projecte finalitzi amb un estudi domiciliari. “Un treball experimental en el qual el pacient se’n pugui anar a casa seva i fer vida normal, un pas que mai s’ha donat a Espanya i al que només pocs grups internacionals han tingut accés, la qual cosa situaria a Espanya en la primera línia de la recerca en pàncrees artificial”, destaca Bondia.

Jornada de Portes Obertes

En el marc del Dia Mundial de la Diabetis, el passat dissabte 17 de novembre el grup Tecnodiabetis-ai2 va organitzar una Jornada de Portes Obertes. Els interessats van poder conèixer aquestes línies de treball en pàncrees artificial i tecnologies per a l’educació diabetològica, amb demostracions en viu i en directe dels diferents desenvolupaments en marxa.

A més, van presentar la seva iniciativa de ciència ciutadana, amb la qual volen animar als interessats a acompanyar-los en el seu treball. “Hem organitzat la jornada de Portes Obertes, però en realitat el nostre laboratori està obert sempre per a tots aquells pacients que vulguin col·laborar amb nosaltres. Perquè estem convençuts que tots podem aportar a la recerca, desenvolupament i innovació en tecnologies per a la diabetis, i molt especialment els pacients”, conclou Bondia.

Gemma
Etiquetes: