Tecnologia: què podem regalar pel Tió/Reis que sigui original?

Nadal, època propicia per regalar tecnologia
Compartir

Cada vegada és més freqüent regalar tecnologia, ja sigui per un aniversari, sant, efemèride personal d’altra mena a commemorar, o per les festes que estan més marcades pel fet de regalar: el Nadal.

Estic parlant de consumisme? Bé, cadascú que s’ho agafi com vulgui, però crec que més o menys, a tots ens agrada rebre algun regal, sigui en aquestes dates o bé amb motiu d’alguna altra efemèride.

I els catalans, per festes nadalenques, gaudim de dues oportunitats per rebre regals: el Tió, i Reis.

Ser originals, però, costa, reconeguem-ho, i en matèria tecnològica sovint tendim a regalar poc més que un smartphone o un ordinador quan els més propers a nosaltres el necessiten.

El regal tecnològic no només s’ha de nodrir de coses cares i ocasionals; l’omnipresència de la tecnologia a les nostres vides ha fet que al llarg dels darrers anys arribessin a les nostres vides una gran multitud de gadgets i complements que ens faciliten la vida, i que poden ser objecte de regal.

Aquesta no pretén ser una llista exhaustiva, sinó un punt de partida des del qual cadascú trobi el regal o detall més adient, ja sigui per a ell mateix o per a una persona estimada, ja sigui per tal que li cagui el Tió o per tal que li portin Ses Majestats.

Funda protectora per al smartphone

Fundes n’hi ha moltes, però no totes protegeixen. I quan dic protegir, em refereixo a l’aparell dels efectes d’una caiguda o d’un cop.

Sobretot, serà molt apreciat per a qui s’hagi fet amb un terminal de gamma alta, ja que desembutxacar entre 600 i més de 1.000 euros per un telèfon i que la inversió es pugui fer miques (literalment) en un moment… ha de coure.

Funda protectora per al smartphoneLes fundes protectores més habituals estan preparades per aguantar els cops derivats de caigudes des d’una alçada aproximada d’un metre i mig.

Si la vostra intenció és regalar una d’aquestes, assegureu-vos-en abans, no sigui cas que acabeu demanant una funda que no gaudeix de cap mena de protecció.

També heu de tenir en compte que cada mòbil requereix la seva funda, pel que no se’n venen de genèriques. El motiu és fàcil de copsar: cada terminal té les seves mides i la seva forma única, i necessita una funda que s’hi adapti com un guant.

Vidre protector per a la pantalla

En sintonia amb l’anterior, si bé la funda protegeix el que és el cos del terminal, no en protegeix la pantalla, un dels elements que es trenquen més fàcilment, especialment en cas de caiguda.

Cal, sobretot, no confondre un vidre protector amb un plàstic protector a les ditades; aquest darrer només impedeix que la pantalla quedi marcada i bruta quan hi passem el dit per treballar amb el terminal, però no la protegeix.

Vidre protector per a la pantalla d'un smartphoneDe la mateixa manera que en el cas anterior, haurem de triar el vidre protector que s’adapti exactament a la pantalla del nostre terminal.

Amb tan sols saber el model del terminal al qual està destinat, en podem buscar a botigues i grans superfícies.

Clau USB

Sembla un regal força normal, oi? Aquí, la broma, és que de claus USB n’hi ha molts tipus, pel que ens caldrà escollir una que sigui diferent. I què entenem per diferent? Doncs dependrà de a qui la vulguem regalar.

Exemple d'una clau USB reversible, amb connectors USB-A i USB-C

Exemple d’una clau USB reversible, amb connectors USB-A i USB-C

Per exemple, hi ha claus USB que estan preparades per aguantar condicions dures i que es poden dur perfectament com a clauer, d’altres que tenen doble connexió (USB-A i USB-C o Lightning, per exemple), les que tenen una gran capacitat, les que inclouen un sistema d’identificació biomètrica, capacitat d’encriptació… Tot depèn dels gustos i les necessitats.

Teclats i ratolins

Encara hi ha molta gent que treballa principalment amb un ordinador de sobretaula que té un teclat i un ratolí amb cable. Especialment si aquesta persona s’ha queixat més d’una vegada de com se li entortolliguen els cables, o bé que són curts, o qualsevol altre inconvenient, pot ser una bona idea regalar-li un conjunt de teclat i ratolí sense fils.

Exemple d'un teclat per a tablets

Exemple d’un teclat per a tablets

Per als qui juguen amb l’ordinador ens podem decantar per material dedicat a gaming. Si bé normalment els teclats i ratolins per a aquest segment d’usuaris són cablejats (per un tema de velocitat de resposta a les accions), podem trobar material especialitzat que sens dubte serà molt apreciat.

Finalment, també podem considerar demanar al Tió o als Reis un teclat o teclat+ratolí per a un dispositiu mòbil, com ara el smartphone o la tauleta tàctil.

Teclat plegable per a smartphone o també per a tablet

Teclat plegable per a smartphone o també per a tablet

Pel que fa a aquesta darrera categoria, especialment apreciats són els teclats plegables que poden arribar a cabre en una butxaca.

Carregador sense fils

Per la seva comoditat, perquè un cop instal·lat a casa ja no ens haurem de preocupar de connectar un cable al nostre telèfon quan hi arribem, serà tan sols dipositar-lo sobre la superfície de càrrega, i a carregar.

Carregador sense filsCarregador múltiple de viatge

Crec que sobra dir que aquest és un gadget indicat per a aquells usuaris que viatgen molt, i consisteix en un carregador amb múltiples ports USB.

Com que la tecnologia cada cop és més omnipresent a la nostra vida, també cada cop més viatgem amb gadgets electrònics a sobre: telèfon intel·ligent, tablet, bateria externa, smartwatch…

Un carregador de viatge amb tres ports USB-A i un d'USB-C

Un carregador de viatge amb tres ports USB-A i un d’USB-C

El problema és que algunes habitacions d’hotel van escasses d’endolls, i ens trobem amb el problema d’haver de carregar els nostres dispositius “per torns”. Un carregador múltiple ens permet carregar-ne uns quants de cop.

Ens serà molt pràctic per deixar els nostres dispositius carregant a la nit emprant un sol endoll.

Bateria externa (powerbank)

Aquest és un utensili que ens anirà molt bé tant per viatjar com per al nostre dia a dia, i malgrat que fa molt de temps que és entre nosaltres, encara és un gran desconegut per a molts usuaris.

I són molts d’aquests mateixos usuaris que després viuen per trobar un endoll per poder carregar el seu mòbil quan se’ls està a punt d’esgotar la bateria.

A l’hora de demanar-lo, haurem de buscar un equilibri entre capacitat i volum: el voldrem per dur-lo a la butxaca, o bé pensat per a desar-lo en una motxilla/maletí? En el primer cas, ens caldrà petit i lleuger, mentre que en el segon podrem optar per un de més gros però que proporcioni més capacitat.

bateria externa (powerbank) amb pantalla per veure el nivell de càrrega

bateria externa (powerbank) amb pantalla per veure el nivell de càrrega

També ens caldrà tenir en compte el nombre de ports de càrrega (un o dos), i si subministren càrrega ràpida.

El súmmum en aquest apartat són les bateries externes que incorporen una placa solar per a recarregar-les, i que a les nostres latituds ens poden permetre prescindir d’un endoll, especialment a l’estiu.

Altaveu intel·ligent

Potser el menys original de la llista, ja que es preveu que serà el regal estrella d’aquest Nadal, però sens dubte encara conserva el seu punt per poc vist (de moment, gairebé només en tenen els early adopters).

Bàsicament, ens trobarem amb el dilema de si optar per un que sigui compatible amb Amazon Alexa, o bé amb Google Home/Assistant.

l'Echo Dot, un dels altaveus intel·ligents d'Amazon

l’Echo Dot, un dels altaveus intel·ligents d’Amazon

L’elecció queda a les vostres mans: ambdós sistemes són pràcticament equiparables (Alexa té més habilitats que Google, el que vol dir que obeeix a un ventall més ampli d’instruccions i peticions), i molts cops ens decantem per un o altre segons la simpatia a l’empresa o els serveis que n’emprem.

Per tant, si saps que algú ho compra tot per Amazon, potser és una pista de què preferirà un altaveu compatible amb Alexa, mentre que si és devot de Google…

Dispositius intel·ligents per a la llar

En la línia de l’anterior apartat, només uns exemples: càmeres de seguretat domèstiques, endolls, bombetes…

N’hi ha molts i de molts tipus. De vegades només és qüestió de donar un volt per botigues o grans superfícies comercials per a inspirar-se.

Dongle per veure continguts del mòbil al televisor

Per exemple, el famós Chromecast de Google, que malgrat no ser l’únic, és sens dubte el més popular.

Això, per a molts, pot substituir un smart TV en el cas que el seu televisor no disposi de l’apartat “intel·ligent”, a més de permetre retransmetre la pantalla del mòbil, amb la qual cosa podem veure qualsevol aplicació que hi tinguem instal·lada.

El Chromecast de Google

El Chromecast de Google

Set-top box

Útil especialment si qui el rep té un televisor que no és smart i sabem que no té plans per canviar-se’l, almenys de manera immediata, però li interessa la funcionalitat intel·ligent.

Tenim diverses opcions al mercat, com ara l’Apple TV o el Tviso TV, i cadascun té els seus avantatges i inconvenients.

Particularment, m’agraden els que estan basats en Android pur (no Android TV), perquè més enllà de les apps de consum de continguts, com ara Netflix, també els puc instal·lar apps de productivitat com Google Docs, i convertir-los en una estació de treball ocasional gràcies al concurs d’un teclat Bluetooth que incorpora punter de ratolí.

Gaudint de l'oci digital al televisor mitjançant un set-top box (el petit aparell que hi ha sota la pantalla)

Gaudint de l’oci digital al televisor mitjançant un set-top box (el petit aparell que hi ha sota la pantalla)

Servidor NAS

Especialment indicat per als més “manetes” amb la tecnologia, ja que els permetrà muntar un servidor centralitzat a la xarxa domèstica amb els seus fitxers i continguts, com ara fotos o pel·lícules, i “estirar-los” des del dispositiu que més els convingui.

Placa de desenvolupador

Aquest exigeix un nivell de “manetes” encara més alt que l’anterior, però dóna moltes satisfaccions. Reservat als geeks més recalcitrants.

Una placa Raspberry PiEntre aquestes, la preferida pot ser la Raspberry Pi que, a més, té un gran ecosistema d’accessoris, pel que si al destinatari del regal li agrada, podrem aprofitar la veta per regalar-li complements en el futur.

Dron

Arribem ja cap al final de la llista amb gadgets que ja fa temps que estan entre nosaltres però que sovint no ens hi fixem.

El cas dels drons n’és un, i podem optar per regalar des dels drons més senzills i econòmics que serviran per gaudir d’una mica de diversió a casa, fins als més professionals i, per tant, cars.

Cal tenir en compte que fer-los volar a qualsevol lloc és prohibit al nostre país, i que només es podran fer volar amb llibertat en espais interiors o bé àrees habilitades expressament per a aquesta activitat.

Càmera d’acció

Indicada especialment per als practicants d’activitats esportives d’aventura, encara que vàlida també per altres perfils d’usuari.

Si bé generalment qui practica esports d’aventura és normal que ja en tingui una, això no sempre és així.

Actualment n’hi ha moltes al mercat amb preus assequibles a qualsevol butxaca, però no totes ofereixen les mateixes prestacions. Ens caldrà estar atent a les que tenen Wi-Fi o només graven en targetes de memòria, especialment.

Bonus: subscripció a un servei de streaming de vídeo

Tot i que no és un gadget ni un accessori, i que molta gent ja té el seu contractat, és un regal poc freqüent, la qual cosa el converteix en original i, per tant -i també per la seva vinculació amb el món de la tecnologia- susceptible d’entrar a aquesta llista com un extra.

Guillem Alsina
Etiquetes: