Thedarkoverlord comença a publicar claus de desencriptació per als documents de l’11-S

Compartir

Prometien revelar-nos tota la veritat sobre els atemptats de l’11 de setembre del 2001 si se’ls pagava el que volien, i sembla que ho han començat a fer però per fascicles: el grup hacker thedarkoverlord va fer públic el divendres les primeres claus de desencriptació dels arxius amb la filtració.

Tal com informàvem la setmana passada, aquest grup hacker que ha extorquit amb èxit nombroses empreses al llarg dels darrers anys, afirmava tenir una sèrie de documents que revelaven tota la veritat desconeguda sobre el que va passar en els atemptats de l’onze de setembre de 2001 a Nova York i Washington.

Aquesta documentació es nodriria principalment d’asseguradores britàniques, i inclouria tant relats dels fets per part de testimonis, com correus electrònics, i acords de confidencialitat entre altres.

En total, són uns 10 Gigabytes de documents que ja havien estat penjats a la xarxa pel grup, però protegits amb encriptació forta. Aquí la gràcia rau, naturalment, en publicar les claus per desencriptar la informació.

Però per fer-ho (o per no fer-ho) el grup ha exigit un rescat, un pagament a fer en bitcoins, una criptomoneda que té l’avantatge de què costa molt seguir-li el rastre.

Thedarkoverlord no nega en cap moment, sinó al contrari (afirma sense complexos), que el que els motiva són els diners.

Lliurament per fascicles

En haver rebut 3,27 bitcoins (uns 12.000 dòlars nord-americans, aproximadament 10.500 euros) mitjançant donacions populars (crowdfunding) seguint la proposta que el mateix grup havia fet, thedarkoverlord ha publicat la clau de desencriptació de la primera part dels documents, uns 70 Megabytes d’informació.

Segons indiquen des de Motherboard, el canal de ciència i tecnologia de la publicació nord-americana Vice, que ha estat seguint el tema molt de prop, les claus de desencriptació funcionen.

Encara que aquests 70 MB puguin semblar una quantitat molt petita d’informació, realment constitueix una quantitat de text enorme, el que fa que encara no hagi pogut ser analitzada en el seu conjunt. A més, el fet de ser només una part, fa que sense el context de la resta sigui molt difícil treure’n gaires conclusions.

No obstant això, si a thedarkoverlord són intel·ligents (i tot fa pensar que sí que ho són), en els documents oberts hi haurà quelcom que sigui sucós, per tal de mantenir l’atenció del públic i portar a més pagaments.

Censura per part dels mitjans?

Deixant de banda que Twitter i Pastebin han tancat els comptes de thedarkoverlord, els grans mitjans de comunicació nord-americans (que haurien de ser els principals interessats en el tema) així com els de la resta del món, s’han fet poc o nul ressò sobre l’amenaça de filtrar els documents.

Mitjans com el diari The New York Times o la cadena televisiva CNN no n’han fet esment, tot i que el primer havia publicat amb anterioritat (l’any 2017) algunes de les ‘proeses’ del grup hacker, com ara la filtració d’una temporada sencera de la sèrie televisiva “Orange is the new black“.

El silenci dels mitjans nord-americans pot ser degut a diverses raons. La primera és un “vel patriòtic”; els atemptats de l’11-S van constituir un esdeveniment traumàtic per als Estats Units, i és possible que, per voluntat pròpia o seguint consignes emeses des del govern, prefereixin no informar sobre el tema, almenys de moment.

Una altra opció és que estiguin esperant. La manera en què s’està realitzant la filtració, per pur interès pecuniari, difereix molt de com van ser fetes, per exemple, les filtracions de Wikileaks, per interès informatiu i periodístic. El codi deontològic d’aquests mitjans els impedeix pagar per la informació, tret segurament de comptades i molt sospesades excepcions.

Finalment, una tercera opció seria que no confiïn en la font de la filtració (el grup hacker) i el contingut de la informació.

En qualsevol cas, és probable que aquests mitjans estiguin fent el seguiment dels esdeveniments “per si de cas” cal informar-ne més endavant.

Pel que fa a les autoritats (la Casa Blanca, el Pentàgon,…) no es manifestaran, no almenys fins que no siguin els grans mitjans els qui publiquin informació fiable basada en els continguts de la filtració, i no la filtració en ella mateixa.

La política de negació plausible i el no donar publicitat als fets guia aquesta manera de procedir, habitual d’altra banda en aquests casos per part de qualsevol govern (malgrat que amb Trump, tot és possible).

Mentre thedarkoverlord ha trobat una nova manera de fer públics els seus comunicats: Steemit, una plataforma de blogging que empra la tecnologia Blockchain i disposa de la seva pròpia criptomoneda per recompensar els autors de continguts.

Guillem Alsina
Etiquetes: