El nou cànon digital: torna a partir del gener

canon-digital
Compartir

El preu dels smartphones, tablets, impressores, memòries USB, targetes d’emmagatzematge, CDs i DVDs variarà per una taxa que ha estat publicada aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l’Estat. El cànon, que entra en vigor al gener, compensa al creador per còpia privada o pirateria.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha recollit aquest dimarts 11, el retorn de l’antiga llei de propietat intel·lectual i de compensació per còpia privada, conegut generalment com a cànon digital, que estableix una taxa per a la compra de dispositius digitals que puguin realitzar còpies.

Una taxa per cada tipus de dispositiu

El cànon digital, aprovat originalment l’any 2007 pel govern del Partit Socialista, es trobava en vigor fins a la seva retirada en 2011, però va ser recuperat pel govern del Partit Popular al juny del passat 2017. El seu objectiu és compensar als creadors per la còpia privada o pirateria de llibres i obres musicals o audiovisuals, segons el BOE.

El text estableix una taxa per a cada dispositiu que varia en funció del seu tipus i que té efecte sobre el seu preu final de venda, en la qual a més això ha de quedar reflectit a través de la factura d’una manera clara.

Els smartphones, que permeten reproduir vídeo, música o text, pagaran 1,10 euros, i en tauletes augmenta fins als 3,15 euros. En el cas de les impressores, el cànon associat és de 4,50 o 5,25 euros, en funció de la seva velocitat i sistema.

Novetats del cànon digital

El cànon digital imposa una taxa també als dispositius d’enregistrament. Els CD verges costen vuit cèntims més, deu els regravables, mentre que en el cas dels DVD la taxa ascendeix a 21 cèntims i 28 per regravables.

Entre la resta dels dispositius d’aquest tipus s’inclouen les gravadores, amb un gravamen de 33 cèntims a 1,86 euros segons el tipus, així com els USB i targetes d’emmagatzematge, amb un recàrrec de 24 cèntims.

Quant a components interns, el cànon és de 6,45 euros per als discos no integrats que reprodueixin continguts, i 5,45 per als integrats en equips, a excepció de les consoles els discos de les quals solament permetin jugar (i no reproduir) i els aparells descodificadors de televisió.

Entre les novetats del cànon digital desenvolupades en el text, el BOE ha establert també el percentatge de repartiment d’ingressos dels creadors, que en música és d’un 40% per a l’autor, un 30% per als intèrprets i un 30% per al productor, en llibres del 55% per a l’autor i el 45% per als editors, i en audiovisual d’un terç per a cada autor intel·lectual.

Gemma
Etiquetes: