Torna l’esplendor de la Tarraco romana gracies a la realitat augmentada

Compartir

Mitjançant un projecte de RTVE que empra tecnologia Samsung, hom podrà veure com era la capital de la Tarraconense en el seu moment més esplendorós com si estigués allà.

Durant dècades, la Tarraco romana ens ha fascinat i ha fet volar la nostra imaginació. Com seria la vida en aquells temps? Com en serien de sumptuosos els edificis que ara només podem entreveure? Com es veuria la ciutat passejant pels seus carrers?

Malauradament, aquestes són preguntes que només podem respondre en la nostra imaginació… o només podíem abans, car ara la tecnologia ens ajuda a materialitzar la visió de l’esplendorosa Tarraco.

Samsung ha posat la part tecnològica que permet reviure la capital romana de la Tarraconense per a un nou espai televisiu de RTVE (Radio Televisió Espanyola) anomenat “Ingeniería romana“, l’objectiu del qual és mostrar a l’espectador les meravelles que els enginyers i arquitectes de l’imperi van deixar com a llegat als territoris que avui es troben a l’Estat Espanyol.

Reconstrucció ideal del circ romà de Tarraco

Reconstrucció ideal del circ romà de Tarraco

L’experiència que ens proposa Samsung combina tant la realitat virtual com la realitat augmentada. La diferència entre ambdós conceptes és que mentre el primer t’endinsa en una realitat que no existeix i que es genera íntegrament en un ordinador o dispositiu especialitzat i es transmet a l’usuari mitjançant unes ulleres especials i, eventualment, uns guants o altres dispositius que li permeten interactuar amb aquesta realitat existent només en el món digital, l’altre -la realitat augmentada- afegeix una capa d’informació visual al què veiem.

El dispositiu estrella d’aquesta iniciativa són les ulleres de realitat virtual Samsung Gear VR. A partir dels estudis desenvolupats per a la sèrie de televisió produïda, s’ha fet la reconstrucció virtual i aquesta s’ha passat als dispositius mitjançant las aplicacions apropiades.

Els continguts no només compten amb la ciutat, si no que ens mostren també algunes de les activitats que experimentaven els seus ciutadans, com ara les curses de quàdrigues al circ, les lluites de gladiadors a l’amfiteatre, o l’ambient que es respirava al fòrum o al temple.

Detall de part de l'amfiteatre on podem apreciar part de l'arena, de la tribuna, i una part de l'església cristiana que es va construir al mig en època visigòtica

Detall de part de l’amfiteatre on podem apreciar part de l’arena, de la tribuna, i una part de l’església cristiana que es va construir al mig en època visigòtica

L’aplicació estarà disponible a l’Oculus Store. La producció ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona.

Guillem Alsina
Etiquetes: