Ordinadors per treballar en llocs on la màquina perilli

Compartir

Més d’un cop, en plena canícula estival, he pensat “m’enduria l’ordinador a la platja“, sobretot per escriure una mica, ja que sóc d’aquestes persones incapaces de romandre gaire estona estirades a la platja prenent el sol sense fotre brot.

Però just després d’aquest pensament n’apareixen d’altres amb els grans inconvenients que això representa: sorra, aigua, sal, cops que pot rebre (sóc molt amant d’anar a fer els camins de ronda de la Costa Brava), en fi, un rosari de possibilitats que em desaconsella aquesta opció.

Suposo que, com a mi, us passa a molts de vosaltres, que us enduríeu l’ordinador a llocs com, per exemple, la muntanya anant d’excursió, però que no us hi atreviu pel que pugui passar. Així que, per a vosaltres, allà van uns suggeriments!

Com blindar el vostre ordinador

Posats en la situació de “me’n vull endur el meu ordinador passi el que passi i peti qui peti“, el millor és protegir-lo amb una bona carcassa o caixa protectora.

Us recomano les de Peli, una marca catalana (amb seu a Barcelona) que fabrica caixes per a sectors tan exigents com el militar.

Deixant de banda consideracions sobre la indústria bèl·lica o com en seria de maco que no existissin exèrcits, l’exigència de robustesa als equipaments militars és màxima, pel que els productes de Peli de ben segur que no ens decebran.

En el seu catàleg de productes podem trobar-hi, per exemple, aquesta carcassa protectora:

També podem trobar-hi maletins com aquest, que ocupen molt més espai, però també ens permeten dur-hi més coses. Per anar a la platja o d’excursió, molt més adequada la carcassa.

En el catàleg de Peli també hi trobareu altres tipus de caixes, com les dedicades al transport i emmagatzematge de càmeres i elements de fotografia com ara òptiques, i fins i tot classificadors de targetes SD i microSD protegits.

Els avantatges d’emprar una carcassa de protecció per al nostre actual ordinador són:

 • Baix cost
 • Poc volum, amb la qual cosa podrem ficar-ho en una maleta o motxilla quan viatgem
 • Alta protecció contra cops i caigudes

També té, però, desavantatges:

 • És una solució que no és immune a la sorra, l’aigua o a partir cops quan l’estem fent servir i, per tant, amb la carcassa oberta.

Examinem, doncs, una altra possibilitat.

Comprar un ordinador preparat per aguantar condicions extremes

Hi ha fabricants de maquinari que disposen de sèries d’ordinadors portàtils preparats per poder-hi treballar en qualsevol ambient, fins i tot aquells més exigents, com són els d’obres, mineria, instal·lacions petroquímiques,… allà on hagin d’aguantar possibles cops i caigudes, sacsejades, vessaments de líquids, pols que els pot fer malbé…

Una de les més experimentades en aquesta matèria és la japonesa Panasonic, que fou la primera a comercialitzar portàtils ultra-resistents amb la seva gamma Toughbook.

Aquesta gamma és també molt completa, presentant formats d’aparell com ara tauletes tàctils també preparades per aguantar les condicions de treball més dures.

Panasonic, com Peli abans, ven aquests instruments de precisió a exèrcits i indústries de tota mena.

Entre les proteccions que presenten, podem esmentar a l’ingrés d’aigua i pols, anant més enllà que els clàssics estàndards IP, com l’IP68, i complint amb estàndards militars molt més durs i exigents amb la robustesa de les màquines.

Com tot, la protecció extra té un cost, pel que el preu d’aquestes màquines sempre serà més elevat que el dels seus equivalents sense proteccions. A part, també sacrificarem estètica (malgrat que, amb això, sempre hi ha criteris); si un Apple Mac és una màquina tan digna d’admirar com un Aston Martin en l’àmbit dels cotxes, aquests ordinadors serien comparables amb un vehicle blindat militar: lleig, però fa la seva feina i costa moltíssim destruir-lo.

Avantatges:

 • Preparat contra tot, l’ordinador resistent perfecte

Inconvenients

 • Preu més elevat que el d’una màquina d’unes característiques idèntiques sense proteccions
 • Més pesat i gran, dificultant-ne el transport
 • Apartat estètic deixat en segon pla

Darrera solució: compra’t un ordinador del qual en puguis prescindir

Si es trenca, que es trenqui, vindria a ser la idea. Que sigui de baix cost, de manera que si se’ns fa malbé, no el trobem gaire a faltar.

Aquí entren en joc diverses opcions: des de recuperar d’alguna manera un ordinador vell, passant per l’adquisició d’un de segona mà (compte amb l’estat de les bateries, ja que això ens pot limitar molt a la pràctica), fins a adquirir un ordinador de baix cost que sigui nou. En aquest darrer segment us vull fer esment d’una màquina amb GNU/Linux, el Pinebook.

Equipat amb un microprocessador ARM que li dóna l’avantatge de no haver de necessitar ventilació per aire, amb la qual cosa ens estalviem una possible entrada de pols i líquids, és escàs a escala de potència del maquinari, però prou per arribar a veure una pel·lícula en el cas que volguéssim.

El Pinebook el podem aconseguir per 99 dòlars nord-americans més ports, el que amb la diferent cotització d’aquesta moneda respecte a l’euro, ens el deixaria per uns 100 € justos entregat a domicili.

Això si, siguem conscients que Linux no és Windows.

Avantatges:

 • Baix cost i tindrem un segon portàtil, que ens pit substituir el primer si aquest s’espatlla

Desavantatges

 • igualment, es pot espatllar
 • Si és un ordinador reciclat, antic o de segona mà, les bateries poden tenir una durada limitada
 • Si es tracta d’una màquina low-cost com el Pinebook, amb maquinari ARM i sistema operatiu GNU/Linux, cal pensar en que és incompatible amb Windows

Com podeu veure, cada opció té els seus avantatges i desavantatges, només cal trobar el que més s’ajusta a les nostres necessitats.

Guillem Alsina
Etiquetes: