Troben la manera de ‘rootejar’ el nou Fire d’Amazon

Compartir

Malgrat que de moment encara no permet canviar el sistema operatiu, si que facilita ampliar la funcionalitat d’una tauleta que costa menys de 60 euros.

Processador de quàdruple nucli (quad-core), pantalla IPS de 7 polzades, i slot per a targes microSD que permet ampliar-ne l’espai d’emmagatzematge, i tot això amb la garantia d’un fabricant com és Amazon. Què us semblaria una tauleta tàctil d’aquestes característiques per uns 60 euros?

Sens dubte el preu és inmillorable, però en el cas concret del dispositiu d’Amazon té un handicap: el sistema operatiu no és un Android estàndard, si no una versió personalitzada pel mateix llibreter nord-americà que s’ajusta a les seves necessitats i impedeix el funcionament de moltes apps, especialment les que empren el servei de Google. Així mateix, també impedeix el canvi de la interficie gràfica, la qual està orientada al consum de continguts de text i audiovisuals.

Tant aquesta concepció com el preu no són debades; amb el baix cost, Amazon anima els compradors, mentre que amb l’orientació del dispositiu i la interficie i serveis, no deixa gaire més remei als seus posseïdors que consumir llibres i altres productes de la multinacional.

Per tal que en cap moment els usuaris no passin pel damunt d’aquesta estratègia, Amazon ha buscat “blindar” els seus dispositius, impedint-ne l’accés root i el canvi de la ROM per gaudir d’una tauleta estàndard a un preu dificilment superable.

Però, tot i això, la comunitat de persones aficionades a “jugar” amb dispositius com smartphones i tauletes tàctils han anat investigant i, amb més o menys fortuna, publicant solucions per trencar aquest bloqueig d’Amazon, en una cursa en la quals els participants s’han anat avançant successivament amb cada nova actualització del sistema operatiu de la companyia nord-americana i a cada nou dispositiu.

I la present noticia afecta a la darrera creació d’Amazon, el nou Fire, perquè s’ha fet públic un procediment i les eines necessàries per a rootejar-lo.

Això significa que podem gaudir accés de superusuari al sistema però, compte, perquè no és el mateix que poder-li canviar la versió d’Android que porta, per la qual cosa no hi podrem instal·lar una altra ROM.

La llibertat que ens dóna, però, és prou com per a instal·lar-hi aplicacions que, d’altra manera i amb el programari estàndard d’Amazon, no podrien funcionar, i obrir així la tauleta a noves possibilitats.

Naturalment, la investigació per tal d’acabar descobrint una manera de saltar-se la protecció del carregador d’arrancada per a poder emprar una altra ROM d’Android continua.

Guillem Alsina
Etiquetes: