Troben la manera d’executar aplicacions gràfiques de Linux en Windows 10

Compartir

Tot i que de poca utilitat pràctica ara mateix, era una temptació massa grossa com per no provar-ho.

Tot i que la funcionalitat Ubuntu on Windows està pensada per executar la línia de comandes Bash i, amb ella, programes de GNU/Linux en línia de comandes i no pas amb interfície gràfica, era evident que la temptació a provar d’executar una aplicació gràfica de Linux en Windows seria massa irresistible, i almenys un usuari se n’ha sortit.

Tot i que l’aprofitament pràctic d’aquesta possibilitat és més que discutible (la majoria de les aplicacions per a Linux que ens pot interessar executar sota Windows ja tenen versió nativa per a la plataforma de Microsoft), sempre és una consecució tècnica que més endavant ens pot dur a altres fites.

Per tal d’executar aplicacions gràfiques de Linux en Windows aprofitant la darrera build de Windows 10, ens caldrà instal·lar un servidor gràfic d’X Windows. Totes les explicacions tècniques estan donades en el post de Reddit en el qual s’explica la proesa.

També val a dir que no totes les aplicacions són executables, i que algunes ens donaran error i no s’iniciaran.

Quelcom que han fet notar aquells qui se n’han sortit és que les aplicacions de Linux executades sobre Windows funcionen a una velocitat molt lenta. Com he dit abans, si ens decantem per executar un Firefox o un LibreOffice, ja tenim versions natives d’aquestes per a la plataforma de Microsoft.

 

Guillem Alsina
Etiquetes: