Tu podràs tenir un paper rellevant en el futur de la producció energètica

Compartir

El model de generació, distribució i venda d’energia que tenim actualment en el mercat canviarà en el futur. I els qui dirigiran aquest canvi seran els anomenats prosumidors, consumidors involucrats (el terme és genèric i es refereix a qualsevol àmbit, no només a l’energètic).

De quina situació partim? Doncs de grans operadores que controlen la producció, distribució i venda d’energia, amb alguns petits productors locals que tracten amb aquestes operadores per vendre’ls energia.

En alguns països ja s’ha regulat l’autoproducció i autoconsum (en el cas d’Espanya amb l’infaust “impost al sol”), però aquesta autoproducció encara és escassa, poc sistematitzada i el seu encaix a la xarxa global s’ha d’acabar de definir, malgrat la feina feta fins ara.

Zarko Sumit, VP Analyst de Gartner, ha explicat al simposi que la reputada consultora està celebrant aquests dies a Barcelona, que ens acostem al final d’aquest model tradicional de negoci, i que ens espera el canvi cap a una xarxa de productors molt més diversificada, on els usuaris també podran entrar en el joc de la producció.

Malgrat que el subministrament elèctric està lligat a principis físics que fan que no puguem, per exemple, comprar l’energia a un productor sud-africà a diferència del que passa amb Internet, en què nosaltres podem contractar serveis com el d’allotjament web o correu electrònic a qualsevol ISP del món, la forma de treballar amb la distribució d’electricitat s’acostarà al model propugnat per Internet, descentralitzant-la.

La transformació complirà amb el que Sumit anomena les quatre D’s: descarbonització (energia generada amb renovables), descentralització, democratització (aquestes dues guiades per l’entrada en escena dels consumidors també com a productors) i digitalització.

La digitalització, amb una xarxa de dades aparellada a l’elèctrica, serà necessària per a permetre l’entrada dels consumidors en el món de la generació i venda d’energia com a prosumidors, i també el control i administració de la xarxa. Sense la digitalització, tot plegat no seria possible.

Una app per vendre electricitat

La descarbonització i l’entrada en escena de prosumidors que tinguin, per exemple, unes quantes plaques solars o un molí de vent i vulguin vendre el que els sobri més enllà de l’autoconsum, portarà a fer que la xarxa es descentralitzi.

La flexibilització del model de negoci i la descentralització de la xarxa portaran aparellat un increment de la complexitat d’aquesta el que, al seu torn, en farà necessària la digitalització per tal de facilitar-ne el control y l’administració. No serà quelcom optatiu, sinó necessari, com he dit abans.

Sumit compara el nou model de negoci energètic amb els models d’AirBnB, eBay, o Uber, empreses que molts de nosaltres identifiquem inequívocament amb una app, que és la interfície que ens permet accedir als seus serveis.

Així que, per què no una app que ens permeti adquirir energia de proximitat de petits consumidors? Aquesta és la idea de Sumit, que ha batejat amb el nom d’IoE (Internet of Energy).

Esquema que seguiria la IoE, la "Internet de l'Energia"

Esquema que seguiria la IoE, la “Internet de l’Energia”

La tecnologia Blockchain (de la qual se n’ha parlat molt i encara se’n parlarà més en aquest congrés) també podria ser emprada per a signar contractes entre parts, entre qui genera i ven l’energia, i qui la consumeix, com els contractes que actualment signem amb les grans del sector energètic.

A contracorrent de l’establishment

Ara poseu-vos a la pell d’un d’aquells ministres als quals ja han promès que, quan acabin el seu servei públic, tindran un lloc al consellm d’administració d’una elèctrica. Us faria gràcia el que acabo d’explicar?

Doncs des d’aquestes altes instàncies vindran els principals esculls, en forma de regulació, al canvi que el mercat està cridat a fer.

Les grans productores i distribuïdores encara voldran jugar un paper fonamental en el mercat, i és més que probable que vulguin “tancar-lo” erigint-se en, per exemple, les úniques intermediàries acceptades entre les parts, els petits generadors i els consumidors.

D’aquí la importància del model mitjançant app que proposa Sumit, ja que podria permetre que els consumidors curt-circuitessin aquestes grans operadores.

No tothom podrà erigir-se en prosumidor; jo, per exemple, a casa -i de la mateixa manera que jo, moltes altres persones- no tinc lloc per a instal·lar-hi unes plaques solars ni un molí aerogenerador. Però puc parlar amb la comunitat de veïns per a formar una cooperativa i instal·lar unes plaques solars. Si no ho accepten, quedo fora del joc.

Això sí, ningú em podrà treure que consumeixi l’energia generada per algú proper a mi.

Els marcs reguladors futurs tindran la darrera paraula en si s’imposa aquest model de negoci o tot continua igual.

Guillem Alsina
Etiquetes: