Ubuntu 16.04 ens portarà novetats cosmètiques

Compartir

Un dock que es pot canviar de posició a la part inferior de la pantalla i una botiga d’aplicacions d’aspecte renovat.

Comença el compte enrere per a la publicació, aquest abril, d’Ubuntu 16.04 -i que rep el sobrenom de “Xenial Xerus”-, la versió de la coneguda distribució que correspon a aquesta època de l’any, seguint el tradicional cicle de publicació de sis mesos.

Les darreres versions han introduït molt pocs canvis visibles per als usuaris finals, malgrat que com en tota nova versió de qualsevol distribució GNU/Linux, sota el capó sí que n’hi ha hagut, com en dos cotxes amb idèntica carrosseria però el més recent dels quals té un motor millorat com, per exemple, una nova versió del kernel.

Aquest fet va despertar crítiques entre alguns sectors dels usuaris, ja que Ubuntu “innovava poc”. Per a aquesta versió, Canonical ha introduït dos canvis estètics destacables.

El primer d’ells és una botiga d’aplicacions refeta en l’apartat estètic, molt més d’acord amb els temps que corren malgrat que amb una personalitat pròpia que l’allunya de les de Microsoft, Apple o Google (per a Android).

Aquesta nova botiga la podem veure en les captures de pantalla que adjunto a la part inferior d’aquest article.

L’altre canvi destacable consisteix en poder moure el dock des de la banda esquerra de la pantalla a la part inferior, una posició més lògica per a molts usuaris. Tot i això, l’única manera de moure’l és a través d’un programa de configuració que, en una estona de remenar la distribució, ni he trobat, ni he pogut instal·lar.

Si des de Canonical volen introduir aquesta darrera com una novetat mainstream a la distribució, farien bé de posar-la visiblement disponible al tauler de control ja que, si no, difícilment els usuaris neòfits la podran trobar.

Fóra d’això, no he vist a Ubuntu 16.04 (que serà una versió amb un termini de suport llarg, LTS) més canvis estètics destacables. La data de publicació de la versió definitiva està prevista per al 21 d’abril, juntament amb la resta de versions oficials d’Ubuntu, i en els quals bàsicament canvia la interfície gràfica o l’enfocament del sistema).

Guillem Alsina
Etiquetes: