Ubuntu llança versió 15.10 encara sense integració d’escriptori als telèfons i tauletes

Compartir

Microsoft continua un pas per davant de Canonical, que encara no se’n surt de posar a disposició dels usuaris l’escalat de l’escriptori mòbil al de sobretaula en la versió per a smartphones i tablets del seu Linux.

La principal novetat d’Ubuntu 15.10 per a dispositius mòbils (smartphones i tablets) consisteix en les actualitzacions over-the-air, el que significa que els posseïdors d’un terminal amb Ubuntu (com, per exemple, un BQ Aquaris E5 Ubuntu Edition, o un Nexus 4 amb la ROM canviada entre d’altres) rebran les actualitzacions del sistema i les podran instal·lar sense haver de connectar el dispositiu a un ordinador.

Sembla que la integració d’escriptoris que ja proporciona Windows 10 amb Continuum encara queda lluny per als usuaris d’Ubuntu en dispositius mòbils, tot i que Canonical ja fa pel cap baix un parell d’anys que ve prometent aquesta funcionalitat “en un futur” que no acaba d’arribar mai. Han perdut el tren en favor de Microsoft, que ho va anunciar molt després i ho ha aconseguit abans, perdent així de passada l’oportunitat d’aconseguir una fita històrica passant per davant dels de Redmond.

Però no només la versió per a smartphones i tauletes tàctils es renova; també ha estat publicada la versió 15.10 per a la plataforma d’ordinador d’escriptori, servidors i cloud, així com totes les versions oficials que canvien el programari d’escriptori per alternatives com GNOME, Xfce o KDE.

Dispositius_Ubuntu

En la versió d’escriptori, els usuaris podran provar Unity8 com a “tech preview“, canviant a Unity7 sempre que vulguin. Unity és la interficie gràfica pròpia d’Ubuntu desenvolupada per Canonical.

El nou kernel 4.2 és el principal atractiu d’aquesta nova versió ja que, si no fos això, les diferències amb la precedent 15.04 són mínimes, i pràcticament es resumeixen en uns pocs canvis estètics i funcionals.

En la versió servidora d’Ubuntu 15.10, Canonical ens facilita la configuració d’un servidor a partir de la introducció d’OpenStack Autopilot, una mena d’assistent de configuració ràpida gràcies al qual podem construir el nostre servei en el núvol escollint, d’una manera molt senzilla, components d’una llista ja donada.

Sens dubte, Ubuntu és una de les distribucions més interessants de l’actual panorama de GNU/Linux, i una de les més apreciades pel públic, però trobo que ha perdut una oportunitat d’or postergant la integració de l’escriptori mòbil amb l’escriptori de sobretaula, quelcom en el que Microsoft sembla haver excel·lit des de la presentació de Windows 10. Una oportunitat que dificilment es tornarà a repetir.

Guillem Alsina
Etiquetes: