Ubuntu Touch amplia el rang d’aplicacions executables en mode escriptori

Fotografia de Vernon Chan a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Només el Meizu Pro 5 i el tablet Bq Aquaris M10 poden, de moment, accedir a aquesta característica que els permet executar aplicacions paquetitzades per a Debian.

Imatge de portada de Vernon Chan a Flickr sota llicència Creative Commons

Canonical ha anunciat l’ampliació del rang d’aplicacions que Ubuntu Touch és capaç d’executar quan el dispositiu que executa la versió mòbil del sistema es troba connectat a una pantalla externa, un teclat i un ratolí.

Les noves aplicacions són aquelles preparades per ser executades contra un servidor X-Windows, i que mitjançant el seu encapsulament en uns contenidors de programari que permeten reproduir el funcionament del servidor X, ja es poden executar en Ubuntu Touch, això si, quan el sistema es troba en mode d’escriptori.

La principal virtut d’Ubuntu per a dispositius mòbils és que, quan el dispositiu es connecta a una pantalla externa, un teclat i un ratolí, disposem de l’entorn de treball d’escriptori i, per tant, el podem fer servir com un ordinador, quelcom que també podem fer amb la funcionalitat Continuum de Windows.

La nova funcionalitat només està disponible, de moment, en dos models de dispositius: el smartphone Meizu Pro 5, i la tauleta tàctil Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition, i el seu ús es realitza a través de la línia de comandes, malgrat que des de Canonical indiquen que ja estan treballant per tal que estigui disponible a través de la interfície gràfica de l’instal·lador de programari.

Per a aquelles persones que en vulgueu detalls tècnics, en el blog de Kyle Nitzsche (enginyer sènior a Canonical) hi ha una explicació detallada de com funciona tot l’entramat del programari que permet l’execució d’aplicacions programades per al seu ús amb un servidor X, a Ubuntu Touch.

Guillem Alsina
Etiquetes: