Un 97% dels superordinadors del Top 500 empren Linux

Imatge d'un superordinador. Fotografia de la NASA a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La nova edició de la llista Top 500 del mig miler de superordinadors més potents revela que gairebé tots empren GNU/Linux com a sistema operatiu.

El sistema del pingüí creix del 95,2% que va obtenir el juny del 2013 fins al 97% d’aquest any, pel que només 15 dels 500 ordinadors que conformen el llistat, empren altres sistemes operatius. D’aquesta darrera quinzena, una dotzena corren una versió de UNIX, mentre que dos són governats per Windows i el darrer per un altre sistema operatiu de natura diferent.

GNU/Linux és un sistema operatiu de codi obert, lliure i gratuït, desenvolupat essencialment per una comunitat de programadors independent, però que ha rebut finançament i donacions de codi i tecnologies, de les principals empreses del sector.

Al voltant de Linux i de la filosofia del programari lliure s’hi ha desenvolupat tot un ecosistema de projectes que cobreixen diverses necessitats concretes d’un sistema operatiu i de les aplicacions que necessiten tant els professionals del sector TIC, com els usuaris finals.

És en aquest context que GNU/Linux equipa bona part dels servidors d’Internet i, tal i com podem veure en aquesta mateixa noticia, dels superordinadors de tot el món. Les 10 primeres màquines d’aquest llistat empren, sense excepció, la plataforma de programari lliure per al seu funcionament.

Altres dades curioses de la llista Top 500 d’aquest juny són:

  • Els Estats Units és el país que més superordinadors té a la llista, 233 (prop de la meitat), però baixant dels 265 (mes de la meitat) que tenia el novembre passat.
  • El número 1 de la llista és el superordinador xinès Tianhe-2. La Xina té 75 ordinadors més encara en la llista.
  • El MareNostrum del Barcelona Supercomputing Center ocupa el número 41 de la llista. El novembre del 2004 aquesta màquina havia ocupat la quarta posició de tot el món.
  • El primer classificat empra processadors Intel Xeon, i el segon opta per GPU’s NVIDIA per accelerar els càlculs. Intel proporciona la tecnologia dels processadors del 85,4% de les màquines de la llista, mentre que l’arquitectura Power d’IBM té un 8% d’aquest cobejat mercat, i AMD sedueix al 6% dels clients d’aquesta llista amb els seus Opteron.
  • Per marques fabricants, HP és la que més màquines té a la llista (182, un 36%), seguida d’IBM (amb 176, 35%) i en tercera posició tota una clàssica del sector, Cray (amb 50 màquines, un 10% del mercat).
Guillem Alsina
Etiquetes: