Un dia a les curses… de drons

Fotografia de Richard Unten a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Al llarg del dissabte vaig anar descobrint l’espectacularitat d’un esport que pot decebre en el primer contacte, però que sens dubte millora molt quan en traiem l’entrellat.

Imatge de portada de Richard Unten a Flickr sota llicència Creative Commons

Les curses de drons constitueixen un esport naixent, del qual aquest dissabte he tingut el plaer d’assistir a la meva primera cursa al Drons’n’Roses.

Haig de dir que les meves expectatives eren, de bon principi, una mica altes, però que l’espectacle tampoc em va defraudar. De fet, la meva intenció era emetre’n alguna eliminatòria via Periscope, però al cap de molt pocs segons de començar, me’n vaig adonar que era quelcom inútil.

 

Us puc assegurar que en aquesta fotografia hi ha un dron, i estic temptat d'oferir un premi a qui el trobi (temptat, però no...)

Us puc assegurar que en aquesta fotografia hi ha un dron, i estic temptat d’oferir un premi a qui el trobi (temptat, però no…)

La mecànica d’una cursa de drons

El desenvolupament de la cursa i el marc on aquesta se celebrava dificultava apreciar els drons a simple vista, especialment quan circulaven per la part del circuit més oposada al públic.

El que d’entrada sembla un problema de prou difícil resolució, es resol amb les càmeres que tots els drons de curses incorporen, i que permeten el seu pilotatge. Deixeu-me que us ho expliqui.

Els pilots, que estan asseguts davant del que vindria a ser equivalent a la recta de tribuna d’un circuit de motos o Fórmula 1, piloten el dron amb unes ulleres que es connecten directament amb l’aparell, mostrant el que veu la càmera. És, per tant, com si anessin muntats sobre el dron.

Zona de "boxes", amb els pilots preparant-se per a la següent cursa

Zona de “boxes”, amb els pilots preparant-se per a la següent cursa

Això responia a la meva pregunta de com els podien pilotar sense perdre’ls de vista quan havien d’anar gaire lluny.

En aquesta visió és on realment rau l’espectacularitat d’una cursa de drons i, de fet, és la que es potencia que vegin els espectadors. Per tal que us en feu una idea de la diferència, la comparació és com quan hom veu una cursa de Fórmula 1 al circuit, on amb prou feines pot veure cada cotxe passar durant un o dos segons, i quan la veu a la televisió, on el realitzador pot connectar amb la càmera que els bòlids incorporen a la cabina del pilot, permetent amb això veure l’escena en primera persona.

Així doncs, la cursa de drons guanyava molts punts i una gran espectacularitat vista des dels monitors que l’organització havia posat davant del que seria equivalent als boxes de la Fórmula 1.

Malgrat que a l'instantània no es vegi prou bé, aquests són els monitors per on es podien veure els "streamings" que emetien els diferents drons

Malgrat que a l’instantània no es vegi prou bé, aquests són els monitors per on es podien veure els “streamings” que emetien els diferents drons

Però, com s’aclarien per seguir el circuit?

Marques al terra

Un circuit de drons es compon d’una sèrie de portes que els drons han de seguir, com les que marquen un descens d’esquí, delimitades per unes banderes.

No ha de ser fàcil seguir el traçat del circuit, però la feina se’ls simplifica als pilots per una sèrie de marques que són com les ratlles que trobem al mig de la carretera i que són les que, gràcies a la càmera dels drons i les ulleres que porten posades, van seguint.

En aquesta instantània podem apreciar molt millor la ruta que segueixen els drons, marcada amb elements al terra. La imatge correspon a un dels laterals del camp de vol

En aquesta instantània podem apreciar molt millor la ruta que segueixen els drons, marcada amb elements al terra. La imatge correspon a un dels laterals del camp de vol

Accidents a l’ordre del dia

Però una cosa és seguir les marques correctament i tota una altra fer-ho mentre també estàs a l’aguait de què la resta dels aparells participants no xoquin amb el dron que controles.

De fet, em sembla que cadascuna de les curses que vaig veure (i que no van ser pas totes) van acabar amb tan sols dos concursants en vol, i fins i tot un… o cap! Moltes topades a l’aire entre drons, i algunes trompades contra els elements que definien les portes i el terra.

Així i tot, l’espectacle guanyava cert encant quan només quedava un dron a l’aire, ja que el pilot podia deixar de pensar en la cursa pròpiament per centrar-se a traçar bé el recorregut i realitzar algunes cabrioles per a entretenir el respectable públic.

Un futur prometedor

M’esperava un perfil d’assistència més “friki” (amb tots els respectes; jo mateix me’n considero una mica, de “friki“), però vaig quedar gratament sorprès amb dos paràmetres de l’assistència: el primer, que sense ser massiva, no eren pas quatre gats. Al llarg del dia van anar desfilant amics i coneguts dels participants a les curses i a la petita fira que s’hi havia organitzat, a més de curiosos i, fins i tot, turistes, algun dels quals semblava que no era pas del tot aliè a un espectacle amb drons, pel que penso que potser n’han vist al seu país d’origen.

L'espai de fira i exposició del Drons'n'Roses d'aquest cap de setmana

L’espai de fira i exposició del Drons’n’Roses d’aquest cap de setmana

El segon paràmetre és que ni de bon tros els assistents eren uns fanàtics de l’electrònica, i mentre miraven les curses podies escoltar tota mena de converses entre ells, que anaven des de la política (eleccions 26-J i què cal fer amb el Procés a partir d’ara) fins a altres esports (l’Eurocopa de futbol).

Les curses i el món dels drons en general atrauen persones de molt diferents perfils, i si a això li afegim l’espectacularitat d’una modalitat que és fàcil comparar amb la Fórmula 1 però afegint-hi la capacitat de fer avançaments tant per dalt com per baix a més de per la dreta i l’esquerra, no tinc cap mena de dubte que tindrà un recorregut llarg i reeixit del qual tot just ara en veiem el començament.

Guillem Alsina
Etiquetes: