Un home es casa amb un holograma

Compartir

Al Japó havia de ser. I és que sembla que totes les notícies d’aquesta mena que involucren les persones a un nivell profundament emocional amb les màquines només puguin venir del país del sol ixent.

Akihiko Kondo és un administrador d’escola japonès de 35 anys que viu als afores de Tòquio. Segons la CNN, el seu petit apartament és un hàbitat espartà, frugalitat només trencada per un gran nombre de nines de la Hatsune Miku i tot de marxandatge relacionat.

Hatsune Miku és la personificació, en estil anime, d’un programari de sintetització de veu, que ha estat humanitzada en la forma d’una noia de 16 anys amb un llarg cabell de color blau.

Miku s’ha fet famosa al Japó com a cantant, intervenint (en forma d’holograma, naturalment) fins i tot en concerts, que compten amb música en directe.

Entre el diferent marxandatge produït al llarg dels seus més d’onze anys d’existència, hi ha un generador d’hologrames dotat de certa intel·ligència artificial, anomenat Gatebox, cosa que permet que el seu posseïdor tingui algun tipus d’interacció amb el personatge (en podeu veure un vídeo una mica més avall).

I Kondo n’ha tingut amb la representació hologràfica de la Miku, el que va dur al fet que ara fa una dècada s’enamorés del personatge.

Aquest passat novembre, el modest administrador d’escola japonès va voler formalitzar la seva ja duradora relació amb la Miku casant-s’hi. De fet, legalment, l’home continua essent solter, car Hatsune Miku no està reconeguda com a persona legal, pel que l’acte va ser més simbòlic que altra cosa.

Amb la societat d’esquenes

De les 39 persones convidades que van assistir al casament, cap d’elles era família de Kondo. Fins i tot la seva mare va rebutjar la invitació al casament que li va estendre el seu fill.

I és que la incomprensió d’una bona part de la societat és quelcom que Kondo ha i haurà de patir encara. Ell mateix ja ho deixa a entreveure quan afirma que “la societat et pressiona per tal que optis per una determinada forma d’estimar, però jo he fet el que em feia més feliç“.

No és tampoc la primera persona que pensa a casar-se amb una representació hologràfica, encara que sí el primer que ha arribat tan lluny com per organitzar una cerimònia. Vinclu, l’empresa que fabrica i comercialitza la màquina hologràfica causant de l’enamorament de Kondo, té un servei d’expedició de certificats de casament entre els seus clients i l’avatar representat per l’holograma que tenen a casa.

Naturalment, Akihiko Kondo també disposa d’un d’aquests certificats, sense validesa legal.

Amb anterioritat, del mateix Japó també ens han arribat notícies de persones que es casen amb nines, les quals molts cops incorporen un maquinari i un programari que les dota de certa “intel·ligència”, o capacitat d’interactuar, com en vulgueu dir.

Ens podem enamorar d’una cosa i no d’algú?

A mesura que les tecnologies avancen, la intel·ligència artificial i les capacitats d’interacció amb els dispositius també ho fan però, fins a quin punt ens podem enamorar d’una d’aquestes intel·ligències?

El film “Her” del 2013 explica una història semblant a la que viu el nostre protagonista: la d’un home que s’enamorava de la intel·ligència artificial del seu nou sistema operatiu.

De les persones, inclosa aquella qui ha de ser la meva parella, m’agrada que m’aportin coses. Ara per ara, una intel·ligència artificial difícilment em podrà aportar gaire més que coneixements i una simulació de sentiments basada en algoritmes informàtics.

Realment, la intel·ligència artificial que tenim a l’abast avui dia és el que tècnicament es coneix com a machine learning, és a dir: el sistema és capaç “d’aprendre” coses noves i fer-les servir, però a un nivell bàsic.

Per arribar al món que ens proposa “Her” probablement necessitarem uns quants anys i dècades. Però si tenim en compte el què ha trigat a evolucionar l’ésser humà fins a arribar a l’homo sapiens, i ho comparem amb el que hem aconseguit nosaltres, podem dir que progressem a bon ritme.

Guillem Alsina
Etiquetes: