Un mes amb Windows 10 i Continuum (i II)

Compartir

Continuo explicant-vos la meva experiència de substituir un smartphone amb Android, per un amb Windows 10. Avui toca examinar la funció Continuum.

Tal com ja vaig explicar a la primera part d’aquest reportatge, malgrat ser satisfactori pel que fa a l’experiència d’usuari, l’ús d’un telèfon mòbil intel·ligent equipat amb Windows 10 comporta el no poder disposar de moltes de les aplicacions que emprem en el nostre dia a dia.

Cal tenir en compte si venim d’un Android com és el meu cas (i, per tant, estic acostumat a l’ús de certes apps de les quals ja no en puc prescindir), o bé si aquest és el nostre primer terminal intel·ligent. En aquest darrer cas, la nostra adaptació és més senzilla.

Però un terminal amb Windows 10 pot fer més que servir com a telèfon mòbil, i si té la funcionalitat Continuum com és el cas d’aquest Lumia 950, també el podem fer servir com a ordinador.

Vegem, tot seguit, com ha estat la meva experiència en aquest cas d’ús.

Substituint l’ordinador per Continuum

El sistema operatiu Windows d’escriptori amb el qual treballarem amb Continuum no és exactament el mateix a nivell gràfic i funcional que trobem si instal·lem la plataforma de Microsoft de manera nativa en un PC, amb subtils diferències que podrem palesar de seguida.

Entre aquestes, la més evident és el menú d’Inici, més estret que en un PC i que serà el reflex dels tiles que trobem a la pantalla d’Inici del nostre telèfon. Serà, per tant, un menú molt viu, que evolucionarà a mesura que ho vagi fent també el nostre terminal quan li afegim o traiem aplicacions.

Detall de la interfície de Windows 10 amb el menú d'Inici del sistema a l'esquerra. Feu clic per ampliar

Detall de la interfície de Windows 10 amb el menú d’Inici del sistema a l’esquerra. Feu clic per ampliar

Un altre detall que revelarà les diferències és que les aplicacions que s’executin en la modalitat d’ordinador emprant la funcionalitat Continuum, es veuran a pantalla completa, sense la possibilitat de restringir-les a una finestra.

La interfície de les aplicacions que emprarem normalment serà un punt intermedi entre la que veurem si l’utilitzem en format mòbil, i la que tindran les versions equivalents per al sistema de sobretaula. És el cas de Dropbox, que té un comportament com el que presenta en una aplicació purament mòbil, quan el que m’hagués agradat és que, per defecte, em descarregués els fitxers en el meu terminal i els pogués tenir així en disponibilitat off-line sense haver-los de descarregar manualment (encara que sigui des de dins de la mateixa app).

Interficie de Dropbox en mode Continuum. Feu clic per a ampliar

Interficie de Dropbox en mode Continuum. Feu clic per a ampliar

En general, però, s’hi treballa bé, i encara que en alguns moments es pot trobar a faltar un ordinador amb un Windows 10 “normal” (ja em permetreu la llicència d’anomenar-lo així, sense menystenir el Windows 10 en la seva versió mòbil), podem fer pràcticament tot el que necessitem amb el nostre telèfon funcionant com a ordinador.

Hi ha aplicacions que ni tan sols estan encara preparades per executar-se en mode Continuum, i no em refereixo a les de terceres parts o a algunes aplicacions molt completes de la mateixa Microsoft, sinó a elements del mateix sistema operatiu com, per exemple, l’apartat de configuració del teclat que, molt educadament, m’indicava que encara no estava preparat per executar-se a la pantalla externa, tot indicant amablement que m’obria l’opció de configuració en el telèfon.

En demanar-li d'obrir la configuració idiomàtica, el sistema em va informar de que no disposava d'implementació en Continuum, i que l'obria al telèfon

En demanar-li d’obrir la configuració idiomàtica, el sistema em va informar de que no disposava d’implementació en Continuum, i que l’obria al telèfon

I al terminal si que sense cap mena de problema

I al terminal si que sense cap mena de problema

Si enmig de la feina d’escriptori desconnectem el telèfon, un cop reconnectat a la mateixa pantalla externa o a una altra, no ens reobrirà automàticament les finestres corresponents a les aplicacions que teníem obertes i desplegades, sinó que tornarem a començar amb un escriptori en blanc, malgrat que en anar obrint les diferents aplicacions que hem anat fent servir, ho farà en l’estat en el qual les hem deixat.

Així, per exemple, si hem començat a escriure un document amb el Word, i hem desconnectat el telèfon de la pantalla, podrem continuar editant-lo directament des del telèfon (amb la interfície adaptada a la pantalla de 5,2 polzades), i si el tornem a connectar a la mateixa pantalla o a una altra i obrim el Word, ens tornarem a trobar exactament en el mateix punt d’edició del document.

Suposo que aquesta forma de treballar té la seva raó, però a mi em va semblar molesta; normalment, en una sessió de treball sóc dels qui obren moltes finestres diferents, i em facilitaria molt la vida si en reconnectar la sessió de Continuum a un altre lloc, pogués continuar amb tot l’escriptori tal com l’havia deixat.

I parlant de l’escriptori, tampoc he vist manera de deixar-hi icones, igual que a la barra de tasques. Sembla que aquests elements queden vetats a la personalització que se surti de canviar la imatge de fons.

Si tenim el bloqueig de pantalla programat per tal que s’activi després de determinat temps d’inactivitat, el desbloqueig posterior l’haurem de realitzar des del mateix terminal, desplaçant la pantalla. Això no ha de resultar en cap inconvenient a priori, car sempre acostumarem a tenir el mòbil a prop. No obstant això si el poseu, com per exemple vaig fer jo, connectat al televisor, i us passa que es bloqueja per inactivitat, millor detectar-ho abans de seure al sofà, que després fa molta mandra aixecar-se’n… (val, ho reconec, aquí el “pecat” és meu.

Si sou usuaris de programari lliure, com és el meu cas, sí que tindreu un problema, doncs la majoria de les aplicacions (de la mateixa manera que les que no són lliures) encara no han estat migrades al format universal, i per tant no es poden executar en un terminal amb arquitectura ARM.

Així, m’he quedat sense poder treballar amb LibreOffice i GIMP en aquest dispositiu, però en una època on tot està anant cap al núvol, és millor buscar-se alternatives en línia.

El Lumia 950 connectat al Dock i a un monitor on s'hi entreveu el menú d'Inici desplegat

El Lumia 950 connectat al Dock i a un monitor on s’hi entreveu el menú d’Inici desplegat

Conclusions

A nivell d’ús, de practicitat i funcionalitat, Windows 10 no té res a envejar a Android i iOS. Si vens d’una d’aquestes plataformes, et trobaràs amb una dificultat afegida com és la de no disposar d’aplicacions que no hi tinguin versió nativa, ja que Windows no executa apps d’Android, a diferència d’altres plataformes que podríem titllar d'”alternatives”, com ara Sailfish OS o BlackBerry OS.

Si, en canvi, aquest és el nostre primer terminal intel·ligent, ens trobarem amb un sistema que ofereix una plataforma senzilla, d’ús còmode i fàcil, visualment agradable, i que disposa de les principals aplicacions que, de mitjana, podem necessitar.

Pel que fa al seu ús com a ordinador, sense acabar de ser exactament un Windows d’escriptori, la funcionalitat Continuum ens ofereix una interfície còmoda i agradable, a la qual ens hi acostumarem de seguida per les petites diferències que hi ha respecte a treballar en un Windows 10 “normal”, i sobre un maquinari prou potent per fer-nos oblidar que en realitat estem treballant amb un telèfon.

Això si, caldrà esperar a què la majoria dels productors de programari creïn versions universals dels seus programes, ja que encara manca força programari que es pugui executar a través d’un telèfon degut a la diferència d’arquitectura de maquinari respecte a un PC convencional (ARM enfront de x86).

En general, Windows 10 no només no decep, sinó que sorprèn agradablement, sobretot pel que fa a la funcionalitat Continuum i l’ús del telèfon com a ordinador d’escriptori.

Guillem Alsina
Etiquetes: